sepolia logo

Σύγκλιση των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων σε ένα κοινό και ενωτικό ψηφοδέλτιο για την Περιφέρεια Αττικής με στόχο την εκλογική νίκη από την πρώτη Κυριακή. Αυτό είναι το μήνυμα που εξέπεμψε η χθεσινή (2/4/2023) εκδήλωση-πρωτοβουλία στο «Θέατρο Αλσος» (Πεδίον του Αρεως) με βασικούς ομιλητές τους Χρίστο Καραμάνο (πρώην αντιπεριφερειάρχη και νυν περιφερειακό σύμβουλο με την παράταξη «Δύναμη Ζωής», με επικεφαλής τη Ρένα Δούρου) και Δημήτρη Κατσικάρη (πρώην αντιπεριφερειάρχη και νυν περιφερειακό σύμβουλο με την παράταξη «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής, με επικεφαλής τον Γιάννη Σγουρό, εκ νέου υποψήφιο περιφερειάρχη που έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση).

Οι δύο παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής εδώ και καιρό έχουν διαμορφώσει ένα κοινό μέτωπο απέναντι στο «τραμπικό σύστημα» -όπως υπογραμμίστηκε χθες- του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη. Η παρουσία πλήθους περιφερειακών συμβούλων των δύο παρατάξεων στο «Θέατρο Αλσος» δείχνει σαφή βούληση για κοινή κάθοδο στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, ώστε να αλλάξει σελίδα η Αττική.

«Η διοίκηση Πατούλη αντιμετωπίζει την Περιφέρεια Αττικής ως λάφυρο. Πρέπει να φύγει. Είναι ένα λάθος που πρέπει να διορθώσουμε άμεσα, αλλιώς θα είμαστε άβουλοι και μοιραίοι», τόνισε ο κ. Κατσικάρης. Παρατηρώντας μια «εκκωφαντική αργοπορία» στη διαμόρφωση βάσεων συνεργασίας μεταξύ προοδευτικών δυνάμεων «τη στιγμή που κάποιοι ολιγάρχες αναλαμβάνουν δράσεις με χαρακτηριστικά μπερλουσκονισμού», κάλεσε «εδώ και τώρα να αναλάβουμε δράση για σύγκλιση όλων όσοι πιστεύουμε ότι μας αξίζει κάτι καλύτερο» από τη «διοίκηση των απευθείας αναθέσεων και των κλειστών διαγωνισμών με αλόγιστες σπατάλες δημοσίου χρήματος».

Ο κ. Καραμάνος διεύρυνε την ανάγκη συνεργασιών έως την «έντιμη Κεντροδεξιά», επισημαίνοντας ότι η διαμόρφωση ενός δημοκρατικού μετώπου στην Περιφέρεια Αττικής μπορεί να αποτελέσει «προπομπό ευρύτερων προοδευτικών συγκλίσεων». «Αντιθέτως η διοίκηση Πατούλη με τα ακροδεξιά δεκανίκια της αποτελεί άλλου είδους προπομπό. Μην τους επιτρέψουμε να βρουν έδαφος και στο εθνικό Κοινοβούλιο», πρόσθεσε. Κάνοντας μια ανασκόπηση της θητείας Πατούλη, ο κ. Καραμάνος καταλόγισε στη νυν περιφερειακή αρχή -ανάμεσα σε άλλα- τη διάλυση 19 συμβάσεων σημαντικών έργων, την ένταξη της Περιφέρειας Αττικής σε πορεία χρεοκοπίας, απευθείας αναθέσεις και «φωτογραφικούς» διαγωνισμούς με επίκληση «κατεπειγουσών» διαδικασιών.

karamanos katsikaris ekdilosi alsos 2 2 2023

Για τα μεγάλα ζητήματα της πολυπληθέστερης περιφέρειας, ο κ. Καραμάνος τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός «νέου, μεγάλου σχεδίου ριζικής αλλαγής» κατόπιν διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες και επιστημονικής τεκμηρίωσης, το οποίο μπορεί να προσφέρει λύσεις «σε ορίζοντα δεκαετίας για όλα τα κρίσιμα προβλήματα».

Τόνισε περαιτέρω και την ανάγκη «καταλαγής» μεταξύ των δύο αντιπολιτευόμενων (σήμερα) περιφερειακών παρατάξεων. Υπήρξε «υπερβολική κριτική στη διοίκηση Σγουρού. Τους αδικήσαμε», είπε ο κ. Καραμάνος, με τον κ. Κατσικάρη να έχει επιβεβαιώσει πρώτος τη συμφιλίωση των δύο πλευρών λέγοντας: «Κάναμε λάθη, χτυπηθήκαμε μεταξύ μας», όμως «η μη ένωσή μας ευνοεί άλλους».

Βέλη εκτοξεύθηκαν προς τον -επίσης προερχόμενο από τον προοδευτικό χώρο- υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Ιωακειμίδη: ο Σωτήρης Μεθενίτης, περιφερειακός σύμβουλος της «Ανεξάρτητης Αυτοδιοίκησης Αττικής», καταλόγισε στον κ. Ιωακειμίδη «έλλειψη πολιτικού θάρρους» παρατηρώντας ότι ο νυν δήμαρχος Νίκαιας-Αγίου Ι. Ρέντη στην πρόσφατη ομιλία ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του «δεν αναφέρθηκε στο όνομα του κ. Πατούλη».

Παρόντες στο «Θέατρο Αλσος» ήταν μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορος Βερναρδάκης, Γιάννης Μπαλάφας, Παναγιώτης Κουρουμπλής (χαιρετισμό έστειλε ο Γιώργος Τσίπρας), οι πρώην γραμματείς του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Χριστοδουλάκης και Στέφανος Ξεκαλάκης, αιρετοί της δημοτικής αυτοδιοίκησης και υποψήφιοι βουλευτές των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.