sepolia logo

Δελτίο τύπου του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής σχετικά με την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την λειτουργία των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων.

 

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ & ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΕΥΘΥΝΩΝ ΚΡΑΤΟΥΣ & ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ

Δεν είναι μόνο η κυβέρνηση που βρήκε την ευκαιρία, μπροστά στα αποτελέσματα της πανδημίας να προχωρήσει σε ισχυρό χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων.

Μαζί πάνε και οι Περιφερειάρχες που κάνουν πλάτες στην εργοδοσία για να κάνει ότι θέλει…. Ήδη οι καταγεγραμμένες απολύσεις μέχρι τις 20/3 είναι πάνω από 115.000, με δεκάδες επιχειρήσεις να ξεφορτώνουν προσωπικό, να βάζουν χιλιάδες εργαζόμενους στον πάγο με αναστολή συμβάσεων και άλλους να τους ξεζουμίζουν με φουλ την εντατικοποίηση της εργασίας, άλλους να τους «απασχολούν» αξιοποιώντας το εργαλείο της εκ περιτροπής εργασίας.

Σε όλο αυτό περιβάλλον που για τους εργαζόμενους χρειάζεται «προσαρμογή στο δύσκολο εργασιακό περιβάλλον, με αντοχή και υπομονή», με «αίσθημα ατομικής ευθύνης, νηφαλιότητα, ψυχραιμία» και για τις επιχειρήσεις χρηματοδότηση, «εργαλεία ευελιξίας», φορολογικές και ασφαλιστικές διευκολύνσεις κλπ, ο Περιφερειάρχης Αττικής απευθύνει «κάλεσμα για προσέλκυση εθελοντών που θα μπορούν να προσφέρουν αποκλειστικά στις Mονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ)».

Καλεί δηλαδή εθελοντές για να μπαλώσουν τα κενά που υπάρχουν σε προσωπικό στα ιδιωτικά γηροκομεία!!!

Αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης σε σχετικό δελτίο τύπου στις 1-4-2020 μετά την συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (Π.Ε.Μ.Φ.Η.) κ. Σ. Προσαλίκα «Η δεξαμενή αυτή, πλαισίωσης των αυξημένων αναγκών των ΜΦΗ κατά την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας, θα δημιουργηθεί από απλούς ανθρώπους μέχρι πολλές ιατρικές ειδικότητες, ή και συνταξιούχους του ιατρονοσηλευτικού χώρου που μπορεί ανάλογα με την περιοχή τους, να είναι σε θέση να προσφέρουν υπηρεσίες όπως νοσηλευτική, ιατρική φροντίδα, μαγείρεμα, φύλαξη χώρου, συντροφιά, τηλεπικοινωνία με συγγενείς κ.α..».

Αντί να καλέσει τους ιδιοκτήτες των «επιχειρήσεων» των γηροκομείων να λάβουν αυξημένα μέτρα προστασίας των ηλικιωμένων που «φιλοξενούν» σε αυτά και να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού, αντί να έχει ζητήσει νομοθέτηση αυστηρότερων όρων λειτουργίας τους, αντί να έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα επιτήρησης και ελέγχου των χώρων αυτών, αντί να πάρει μέτρα για τις «επιχειρήσεις»-γηροκομεία, που δεν έχουν άδειες λειτουργίας, αντί να έχει πρωτοστατήσει στην ίδρυση σύγχρονων δημόσιων δομών φροντίδας ηλικιωμένων, αντί να έχει συντάξει σχέδιο στις σημερινές συνθήκες για την ιατρική κάλυψη όλων αυτών των ιδρυμάτων και δομών για την μόνιμη, πλήρη και σταθερή αντιμετώπιση των αναγκών στους χώρους αυτούς απευθύνει κάλεσμα σε εθελοντές!!!

Πέστε μας κ. Περιφερειάρχη

-Πόσες Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων δεν έχουν άδεια και λειτουργούν; Δίνετε συγχωροχάρτι σε αυτές λόγω κορωνοϊού;

-Σε πόσες αδειοδοτημένες Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων το προσωπικό που απασχολούν είναι επαρκές μόνο στα «χαρτιά» και συνεχίζουν την λειτουργία τους;

Αποτελεί ή όχι συγχωροχάρτι στους επιχειρηματίες των γηροκομείων όταν συγκαλύπτετε την μόνιμη και συνεχή υποστελέχωση που έχουν, λέγοντας ότι αυτή υπάρχει επειδή «εξαντλούνται τα αποθέματα της χώρας σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό»!!!

Γιατί δεν τους υποχρεώνετε να προχωρήσουν σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού;

Ακόμα και τώρα εν μέσω πανδημίας κορονοϊού δεν παίρνετε ουσιαστικά μέτρα και προτείνετε ανέξοδες λύσεις, που ελάχιστο αντίκρυσμα μπορεί να έχουν. Θέλετε να αξιοποιήσετε την όποια εθελοντική προσφορά στις σημερινές συνθήκες για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους. Ο εθελοντισμός που προτείνετε δεν έχει καμιά σχέση με την αλληλεγγύη του λαού, γιατί αποτελεί συγκάλυψη ευθυνών, απαλλαγή ευθυνών κράτους και εργοδοσίας, λειτουργεί σαν προκάλυμμα της στήριξης της κερδοφορίας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

Λύσεις στα οξυμένα προβλήματα της προστασίας των ευπαθών ομάδων δεν δίνονται με Δελτία Τύπου κενού περιεχόμενου μέτρων.

Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι :

  • Να αναλάβει το κράτος την ευθύνη της λειτουργίας των δομών του ιδιωτικού τομέα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και να ενταχθεί στον κρατικό σχεδιασμό και έλεγχο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

  • Να στελεχωθούν με τη μορφή του κατεπείγοντος όλα τα ιδρύματα και οι δομές με μόνιμο προσωπικό όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την πανδημία με όρους ασφάλειας και αξιοπρέπειας για τους περιθαλπόμενους και τους εργαζόμενους.

  • Να χορηγηθούν όλα τα απαραίτητα υλικά (στολές, μάσκες αυτοπροστασίας, αντισηπτικά, απολυμαντικά κ.ά.) που χρειάζονται σ’ αυτές τις συνθήκες.

  • Να υπάρχει συνεχής και αυστηρή επιτήρηση και έλεγχος όλων των δομών από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας στους εργαζόμενους.

  • Να επιταχθούν ξενοδοχεία για να μπορέσουν να μεταφερθούν και να φιλοξενηθούν βαριά ανάπηροι και ηλικιωμένοι που αυτή τη στιγμή είτε είναι σε «ακατάλληλα» ιδρύματα, είτε είναι μόνοι τους στα σπίτια τους και αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή οι οικογένειές τους αδυνατούν να τους στηρίξουν.

  • Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην Περιφέρεια σε ειδικότητες κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων κλπ.