sepolia logo

Πριν λίγες μέρες, κυκλοφόρησε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ ένα δημοσίευμα σχετικά με το Πεδίον του Άρεως, το οποίο όπως ήταν φυσικό αναπαράχθηκε από πολλά άλλα sites.

Εμείς το είδαμε στον Αθήνα 9.84, στο site του δημοτικού ραδιοφώνου. 

Στο άρθρο γράφονται μιά σειρά θετικών παρεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν από το Ίδρυμα Ωνάσση και περιγράφεται μία σημερινή τέλεια κατάσταση του πάρκου. Δείτε παρακάτω μερικά από όσα γράφονται στο άρθρο:

«Στο Πεδίον του ‘Αρεως πραγματοποιήθηκε δενδροφύτευση περισσότερων από 3.700 φυτεύματα (28 δέντρα, 2651 θάμνοι και 1028 αγρωστώδη), τόσο στο ‘Αλσος Οικονομίδη όσο και κατά μήκος της υδάτινης διαδρομής. Στη μία πλευρά του ‘Αλσους Οικονομίδη δημιουργήθηκε ένα ξηροφυτικό τοπίο -όπως εκείνο των Κυκλάδων- με κυρίαρχα φυτά την ελιά, τη λιγαριά και τον σχίνο. Στο κέντρο διαμορφώθηκε ένα δασικό μεσογειακό τοπίο με φυτά όπως η χαρουπιά, η κουκουναριά και η μυρτιά, ενώ από την άλλη πλευρά τοποθετήθηκαν φυτά όπως ο πλάτανος, η βελανιδιά και το σφενδάμιο, συνθέτοντας την εικόνα ενός ημιορεινού τοπίου. Οι εναλλαγές των φυτών δίνουν τη συνολική αίσθηση της Μεσογείου με διαφορετικές υφές και χρώματα. Πέρα από τα φυτά και τους θάμνους, φυτεύτηκαν και ώριμα δέντρα, ώστε σε λίγα χρόνια από τώρα να δημιουργηθεί ένας χώρος σκίασης. Στην υδάτινη διαδρομή επιλέχθηκε χλοοτάπητας για τη δημιουργία χώρων που περιέβαλαν το ρυάκι, ενώ παράλληλα τοποθετήθηκαν περισσότεροι από 600 θάμνοι. Η δενδροφύτευση έκανε το Πεδίον του ‘Αρεως πιο πράσινο, αναβαθμίζοντας αισθητικά το πάρκο με φυσικό τρόπο.

Πέρα από τη δενδροφύτευση, πραγματοποιήθηκε συνολική ανακατασκευή της υδάτινης διαδρομής. Πλέον, οι επισκέπτες του πάρκου έχουν τη δυνατότητα να περπατήσουν κατά μήκος του νερού, χάρη σε ένα μονοπάτι με πατημένο χώμα. Επίσης, πραγματοποιήθηκε καθαρισμός, φίλτρανση και ανακυκλοφορία του νερού, ενώ το ρυάκι έγινε πιο φωτεινό. Παράλληλα σε όλη την έκταση του αντικαταστάθηκαν 250 πλάκες μαρμάρων όπου αποτελούσαν τα καλύμματα στα κανάλια εκροής των υδάτων και είχαν καταστραφεί με το πέρασμα του χρόνου.

Με την αντικατάστασή τους, αναβαθμίστηκε η εικόνα του πάρκου, ενώ ταυτόχρονα η διαδρομή έγινε πιο όμορφη και προσβάσιμη. Επίσης ο χώρος στις Αριές έγινε πιο φιλόξενος, καθώς σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν -σε συνεργασία με την Tenon Architecture- ξύλινα καθίσματα και τραπέζια, για να ξεκουράζονται οι περαστικοί κάτω από τη σκιά των δέντρων. Ο σχεδιασμός είχε ως πυρηνική ιδέα τις συλλογικότητες, ενώ ο χώρος μπορεί να φιλοξενήσει συνολικά έως 60 άτομα, δημιουργώντας ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση».

Χθες υπήρξε αντίδραση από την κίνηση πολιτών «Πεδίον του Άρεως Το πάρκο μας»

«ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ
Εδώ και λίγες ημέρες κυκλοφορεί σε διάφορα ΜΜΕ (το είδαμε σε Καθημερινή και News247) ένα ΑΝΥΠΟΓΡΑΦΟ "αφιέρωμα" στο Πεδίον του Άρεως που ανήρτησε αρχικά το κρατικό "Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων".
🤥Το "αφιέρωμα" είναι γεμάτο ανακρίβειες. Κάνει λόγο για χιλιάδες δέντρα και φυτά που ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ αυτή τη στιγμή στο Πάρκο, για αποκατάσταση πλακοστρώσεων ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΠΑΣΜΕΝΕΣ, για αποκατάσταση των αγωγών εκροής των υδατων ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΜΠΑΖΩΜΕΝΟΙ, για αποκατάσταση της ροής στην Υδάτινη Διαδρομή και πολλά ακόμα, τα οποία όσοι περπατάμε καθημερινά στο Πάρκο γνωρίζουμε ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΑ.
😕 Το ανυπόγραφο "αφιέρωμα" του κρατικού Πρακτορείου Ειδήσεων συνοδεύεται από video παραγωγής του Ιδρύματος Ωνάση με εικόνες από κάποιες εργασίες που είχαν γίνει κυρίως το περασμένο Φθινόπωρο και σήμερα - πολλές φυτεύσεις - δεν υπάρχουν πλέον, καθώς δεν είχαν ληφθεί τα μέτρα για τη συντήρηση και το πότισμά τους.
😀 Στο Πεδίον του Άρεως έχουν γίνει σημαντικά βήματα βελτίωσης τα τελευταία χρόνια, τα όποια όλοι και όλες αναγνωρίζουμε.
🧞‍♂️Η κατασκευή όμως μίας "μιντιακής ειδυλλιακής πραγματικότητας" κόντρα στην αλήθεια, δεν είναι ανεκτή στον Πάρκο μας και θα την αντιμετωπίσουμε με όλα τα μέσα - και πρώτα από όλα, ζητώντας από το Κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων να μας τεκμηριώσει το "αφιέρωμα" που φιλοξενεί.
📌Είναι αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας; Βρέθηκε δημοσιογράφος στο Πάρκο και τα είδε όλα αυτά που γράφει; Ή πρόκειται για πληρωμένο διαφημιστικό κείμενο κάποιου Οργανισμού;».