Κατά την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου του 1973, όπως προκύπτει από όλες τις έρευνες, μαρτυρίες και πορίσματα, υπήρξαν αρκετοί νεκροί και πάμπολλοι τραυματίες. Η κατάσταση που επικρατούσε όμως το 1973 δεν επέτρεψε την ακριβή και τεκμηριωμένη καταγραφή όλων των θυμάτων.
Σε όλους όμως τους καταλόγους θυμάτων που συντάχθηκαν κυρίως μετά την πτώση της στρατιωτικής χούντας υπήρχε ένα αδιαμφισβήτητο όνομα. Αυτό του Νικόλαου Μαρκούλη που διέμενε στα Σεπόλια και συγκεριμένα στην οδό Χρηστομάνου.
Ο ιστορικός Λεωνίδας Καλλιβρετάκης (που συμμετείχε στα γεγονότα του Πολυτεχνείου ως φοιτητής της Φιλοσοφικής), πραγματοποίησε τη δική του έρευνα, υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών όπου εργάζεται, και συνέταξε ένα κατάλογο, στον οποίο περιλαμβάνονται 24 επώνυμοι νεκροί, ενώ για 16 ανώνυμους νεκρούς η έρευνα συνεχίζεται για την ταυτοποίησή τους. Στην 9η θέση αυτού του καταλόγου εμφανίζεται ο Νικόλαος Μαρκούλης του Πέτρου, 24 ετών, εργάτης, από το Παρθένι Θεσσαλονίκης, κάτοικος Χρηστομάνου 67, Σεπόλια, Αθήνα. Κατά τις πρωινές ώρες της 17.11.1973, ενώ βάδιζε στην πλατεία Βάθης, τραυματίστηκε στην κοιλιά από ριπή στρατιωτικής περιπόλου. Μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών (νυν ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς»), όπου πέθανε τη Δευτέρα 19.11.1973.
Στο πόρισμα της προκαταρκτικής εξέτασης, που κατέθεσε στις 14 Οκτωβρίου 1974 στον προϊστάμενό του, ο εισαγγελέας Τσεβάς εκτιμούσε ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να φθάνει τους 34 (18 επώνυμους και 16 ανώνυμους) και οι τραυματίες τους 1.103. Κατά τη διάρκεια της δίκης για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου (16 Οκτωβρίου - 31 Δεκεμβρίου 1975) τεκμηριώθηκαν 24 θάνατοι.
Ανάμεσά τους και σύμφωνα πάντα με το πόρισμα Τσεβά είναι ο Νικόλαος Πέτρου Μαρκούλης, ετών 25. Εφονεύθη παρά την πλατείαν Βάθης περί ώραν 11.00΄ της 17.11.1973, βληθείς εκ διερχομένου άρματος μάχης.
Comments (0)
Comments powered by CComment