sepolia logo

Το τμήμα αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε έκδοση ανακοίνωσης με την οποία προσπαθεί να απαντήσει σε διαμαρτυρίες και αντιδράσεις σχετικά με την διαδικασία προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στους δήμους, της οποίας έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση.

Μας κάνει κατ' αρχήν εντύπωση, ότι αν και η διαδικασία πρόσληψης 8.500 εργαζομένων μέσω ΑΣΕΠ είναι ένα αναμφισβήτητα θετικό γεγονός, που θα έπρεπε να χαιρετιστεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, έχει συναντήσει τόσες αντιδράσεις και αμφισβητήσεις.

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

 

ΟΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
18/4/18

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση ( η πιο δύσκολη) του διαγωνισμού δια μέσου του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα των Δήμων.
Δημοσιεύθηκαν οι προσωρινοί πίνακες επιτυχόντων στις προθεσμίες που είχαν τεθεί (31/3) και ήδη γίνονται οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την πρόσληψη των επιτυχόντων στους Ο.Τ.Α. , αναμένοντας τους οριστικούς πίνακες Ιούνιο-Ιούλιο.
Παράλληλα είδαμε την απαίτηση των ¨παρατασιούχων¨ για 6μηνη παράταση των συμβάσεων τους, και μια καλά στημένη βιομηχανία αγωγών στο δικαστήριο, στους περισσότερους Ο.Τ.Α. για παράταση συμβάσεων.
Οφείλουμε να γνωρίζουμε τα στοιχεία που αναφέρονται σ΄αυτή την κατάσταση γιατί πιθανώς το κλίμα να οξυνθεί και να έχουμε ¨ κίνημα αποτυχόντων παρατασιούχων¨ που θα διεκδικήσει την μονιμοποίηση τους.

1. Για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια (πολύ πριν το μνημόνιο) γίνεται διαγωνισμός δια μέσω του ΑΣΕΠ για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους Δήμους (8.500 περίπου, εκτός των μνημονιακών δεσμεύσεων , αποχωρήσεις-προσλήψεις).
Αυτό από μόνο του συνιστά μια τεράστια πολιτική επιτυχία της κυβέρνησης απολύτως σύμφωνη με τις πάγιες θέσεις μας περί ¨μόνιμης και σταθερής εργασίας¨

2. Η ηθική υποχρέωση απέναντι στους συμβασιούχους που το 2015-16-17 είχαμε ανανεώσει τις συμβάσεις τους, μεταφράστηκε σε αυξημένη μοριοδότηση τους που οδήγησε σε μια προκήρυξη στα όρια της Συνταγματικότητας.
Να θυμηθούμε τις απαράδεκτες παρεμβάσεις της Ν.Δ. στο ΑΣΕΠ προκειμένου το όργανο να ακυρώσει τον διαγωνισμό και την οριακή πλειοψηφία (13-12) με την οποία αποφασίσθηκε η συνέχιση της διαδικασίας.
Αρα δεν υπήρχε απολύτως καμία δυνατότητα να εξασφαλισθεί η παραμονή ολων των συμβασιούχων στους Ο.Τ.Α. , με τον διαγωνισμό, παρ΄εκτός αν θέλαμε αυτό να μην προχωρήσει ή να ανατραπεί στα ανώτερα δικαστήρια (ΣΤΕ) ως αντισυνταγματική πράξη της Διοίκησης. Δηλαδή συνειδητά να κοροϊδέψουμε τους εργαζόμενους.
Με βάση την μοριοδότηση που βάλαμε φαίνεται ότι περίπου η πλειοψηφία των επιτυχόντων ανήκουν σε εργαζόμενους που είχαν προϋπηρεσία σε Δήμους, όχι όμως μόνο σε αυτούς της τελευταίας τριετίας.
Οι υπόλοιποι επιτυχόντες είναι αυτοί που έχουν αυξημένα κοινωνικά μόρια (ανεργία, οικογενειακή κατάσταση κ.α.).
Οι φήμες ότι δήθεν υπήρξαν παρεμβάσεις από την Κυβέρνηση ή του Δημάρχους στην διαδικασία είναι απλώς … ανοησίες και πολιτικά στημένα σχόλια.

3. Οι απαιτήσεις για εξάμηνη παράταση των συμβάσεων με ενέργειες του ΥΠ.ΕΣ. είναι αδιέξοδη και πρακτικά μη εφαρμόσιμη.
Να θυμίσουμε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει οριστικά και ομόφωνα αποφανθεί ότι δεν πληρώνονται οι συμβασιούχοι οι οποίοι υπερβαίνουν τους 24 μήνες συνεχούς εργασίας.
Δεν υπάρχει λοιπόν κανένα πεδίο νομοθετικής παρέμβασης γιατί θα ήταν πρόδηλα Αντισυνταγματική.
Αλλά και επι της ουσίας , οι 8.500 μόνιμοι εργαζόμενοι (ΥΕ, ΔΕ) προέκυψαν βάσει των δηλωθέντων αναγκών των ίδιων των Δήμων, θα προσληφθούν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία δυνατότητα για επιπλέον προσλήψεις, οικονομικά και λειτουργικά, από πλευράς των Ο.Τ.Α.
Συμπέρασμα. Είναι προφανές ότι η κίνηση του ΥΠ.ΕΣ.,της Κυβέρνησης για τον διαγωνισμό ήταν, αν και καθυστερημένη, απολύτως ορθή, πολιτικά και ιδεολογικά.
Η Ν.Δ. προσπαθεί να προκαλέσει χάος για να αποδείξει ότι δεν μπορούν να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ότι το Δημόσιο πρέπει να λειτουργεί κατά βάση με συμβασιούχους. Επι πλέον είναι γνωστή η θέση της για την ανάγκη της πλήρους παραχώρησης σε ιδιώτες της αποκομιδής-διαχείρισης των απορριμμάτων.
Εκμεταλλεύεται την μεγάλη ανάγκη για εργασία των συμβασιούχων που δεν θα είναι στους πίνακες επιτυχόντων και θα χάσουν την δουλειά τους , υποστηρίζοντας αντιφατικά ,είτε ότι τους μοριοδοτούμε παράνομα, είτε όταν δεν επιτυγχάνουν ότι κακώς δεν τους μονιμοποιούμε .
Είναι όμως καιρός η ΚΕΔΕ και κάποιοι Δήμαρχοι να σταματήσουν τις οπορτουνιστικές , ανευ αντικειμένου ,δηλώσεις και κινήσεις αφού γνωρίζουν ότι θεσμικά και αντικειμενικά στο συγκεκριμένο χρόνο η επιλεγείσα λύση ήταν η καλύτερη και η πιο δίκαιη.
Είναι αξιοσημείωτο ότι μεχρι στιγμής η ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν υποστηρίζει τους παρατασιούχους που απαιτούν μονιμοποίηση.
Μένουμε σταθεροί στην θέση μας :
• ότι το δημόσιο χρειάζεται μόνιμο προσωπικό με σταθερή σχέση εργασίας ,
• ότι ο φετινός διαγωνισμός πρέπει να επαναληφθεί και για άλλες ειδικότητες που έχουν ανάγκη οι ¨αποψιλωμένοι¨ Δήμοι, ιδιαίτερα δε εξειδικευμένες θέσεις.
Κατανοούμε την δικαιολογημένη αγωνία των συμβασιούχων να διατηρήσουν την εργασία τους, όμως σε μια κοινωνία που το ποσοστό ανέργων υπερβαίνει το 20% δεν πρέπει να υποστηρίζουμε φαινόμενα και κινήσεις κοινωνικού αυτοματισμού.
Όλοι οι συμπολίτες μας που ζητούν εργασία θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα και όλοι να έχουν τα ίδια δικαιώματα με συνθήκες διαφάνειας και αμεροληψίας.

Νέα Αριστερά - Δελτία Τύπου

Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων για τη φωτιά που καίει ανεξέλεγκτη από το μεσημέρι της Τετάρτης της 17ης Ιουλίου στο όρος Φαλακρό Δράμας, κατέθεσαν ο Βουλευτής Ξάνθης και Τομεάρχης Αγροτικών...
ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας Την άμεση ανάγκη εγκατάστασης κλιματισμού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων θέτει η Μερόπη Τζούφη, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη. Οπως τονίζει...
Τοποθέτηση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών «Κύρωση Συμφωνίας τροποποίησης διατάξεων της Σύμβασης Παραχώρησης του Εργου του τμήματος Μαλιακός...
Εντονη κριτική άσκησε η Μερόπη Τζούφη στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο περιλαμβάνει 120 άρθρα. Μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, η βουλευτής της Νέας Αριστεράς κατήγγειλε τη βιαστική...
Ενάντια στη φίμωση των παρατηρητηρίων για δίκες δημόσιου ενδιαφέροντος Η πρόσφατη ρύθμιση που εισήχθη με το άρθρο 31 του N. 5119/2024 στη διάταξη για τη δημοσιογραφική κάλυψη των δικών φανερώνει...
Η βουλευτής Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου και ο Φερχάτ Οζγκιούρ κατέθεσαν κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας με θέμα: «Η ακραία υποστελέχωση έκλεισε επ’ αόριστον τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου...
Εισήγηση της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέα της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Πέτης Πέρκα στην Α΄ συνεδρίαση για την «Κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης αναφορικά με τη χρήση και εκμετάλλευση ορισμένων χώρων...
Το θέμα της άδικης και αυθαίρετης κατάργησης της υπερωριακής απασχόλησης των υπαλλήλων των Περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου Τουρισμού μετά τις εκλογές του 2023, από την Υπουργό Τουρισμού, έφεραν στη Βουλή...
Ακόμα ένα οδυνηρό πλήγμα δέχεται η Πάτρα και το λιμάνι της, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε για δεύτερη φορά το αίτημα χρηματοδότησης για την υπογειοποίηση του τμήματος της σιδηροδρομικής σύνδεσης...
Το θέμα της άδικης και αυθαίρετης κατάργησης της υπερωριακής απασχόλησης των υπαλλήλων των Περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου Τουρισμού μετά τις εκλογές του 2023, από την Υπουργό Τουρισμού, έφεραν στη Βουλή...