Τη σημασία της διεξαγωγής της δημόσιας συζήτησης για τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου των ΟΤΑ σε συνδυασμό με τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, τόνισε, μεταξύ άλλων, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου κατά τη σχετική συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο την Πέμπτη 27/4.
«Πάση θυσία δεν πρέπει να χαθεί το σημερινό momentum», επισήμανε η Περιφερειάρχης, παρατηρώντας ότι «πρόκειται για έναν διάλογο που αφορά την κοινωνία και όχι μια συζήτηση μεταξύ ορισμένων αιρετών ή τεχνοκρατών».
Κατά τη συζήτηση των προτάσεων της Περιφέρειας Αττικής για το θεσμικό πλαίσιο του Β΄ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης εν όψει της συζήτησης για την αλλαγή του Ν.3852/2010 και της Συνταγματικής Αναθεώρησης, μοναδικό θέμα της σημερινής 15ης Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, υπογράμμισε ότι η ριζική αναμόρφωση του Καλλικράτη, «αποτελεί σήμερα ίσως περισσότερο από ποτέ άλλοτε, την αναγκαία προϋπόθεση για να εισέλθει η υπόθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας σε εκείνη την τροχιά που είναι απαραίτητη για την ανάταξη της εθνικής οικονομίας και την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης. Την αναβάθμιση της Δημοκρατίας, η οποία βρίσκεται σήμερα σε κρίση, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη ολόκληρη».
Βασικά σημεία από την παρέμβαση της Περιφερειάρχη:
- Η σημερινή συζήτηση δεν διεξάγεται για λόγους εντυπωσιοθηρίας, επικοινωνιακούς ή παραταξιακούς.
- Η σημερινή μας λοιπόν συζήτηση για τον Καλλικράτη εν όψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης αφορά τόσο στην καθημερινότητα των πολιτών όσο και στην ποιότητα της Δημοκρατίας μας.
- Δεν είναι τυχαίο ούτε πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν το πειραματόζωο των μνημονιακών μέτρων, την περίοδο του Μεσοπρόθεσμου και των σχεδιασμών του Γιόακιμ Φούχτελ. Σχεδιασμών που στρέφονταν ευθέως κατά των ΟΤΑ με την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, την οικονομική τους αποδυνάμωση, την υπαγωγή τους σε επιτροπεία.
- Η Τοπική Αυτοδιοίκηση προξενούσε πάντα το φόβο ή την επιφυλακτικότητα, ενίοτε την απόρριψη και πάντα την προσπάθεια ελέγχου εκ μέρους της κεντρικής εξουσίας.
- Έχοντας έγκαιρα διαγνώσει τη σημασία αυτής της μεταρρύθμισης, και σήμερα πια εν όψει και της Συνταγματικής Αναθεώρησης, πρέπει, με αφετηρία τη συνεδρίαση του συλλογικού μας οργάνου, του Περιφερειακού Συμβουλίου, να επεξεργαστούμε συγκεκριμένες προτάσεις για τον Β’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης που να στοχεύουν στην αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών που παρατηρούνται κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων των Περιφερειών.
- Πρέπει να κινηθούμε σε ένα πεδίο προτάσεων που να αφορά καταρχήν μια συνολική προσέγγιση.
- Οι υπό επεξεργασία προτάσεις θα πρέπει να καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος θεμάτων και μπορούν να αφορούν ειδικότερα σε 3 άξονες: στις Μητροπολιτικές λειτουργίες, στις Κρατικές αρμοδιότητες, στους τομείς άσκησης πολιτικής.
- Η σημερινή συνεδρίαση που αποτελεί την αφετηρία για μια προπαρασκευαστική συλλογική δουλειά μας που θα καταλήξει σε σειρά εξειδικευμένων προτάσεων, θα παραμείνει νεκρό γράμμα, αν δεν διασφαλίσουμε ότι οι Περιφέρειες θα αποκτήσουν την απαραίτητη αυτονομία και πόρους.
- Η μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου των ΟΤΑ, και ειδικότερα ο επανασχεδιασμός των αρμοδιοτήτων των Περιφερειών, απαιτούν ολιστική προσέγγιση.
- Σε αυτό το δημόσιο διάλογο, η Περιφέρεια Αττικής έχει εγκαίρως συμβάλλει για μια πραγματικά αποκεντρωμένη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μια Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς θεσμικά «βαρίδια» και με σαφές κανονιστικό πλαίσιο, αξιόπιστη, αξιοκρατική, αποτελεσματική.
- Μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που να μπορεί να λειτουργήσει προωθητικά και σε εθνικό επίπεδο, παρεμβαίνοντας αποτελεσματικά σε ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό / προσφυγικό φαινόμενο - που μέχρι σήμερα δήμαρχοι και περιφερειάρχες το αντιμετωπίζουν βασισμένοι στην αλληλεγγύη των πολιτών-, και συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Comments powered by CComment