Ένα αναλυτικό άρθρο για τα ηλεκτρικά πατίνια διαβάσαμε στην Εφημερίδα των Συντακτών. Τι ισχύει στην χώρα μας, τι ισχύει σε άλλες ευρωπαικές χώρες, τι προτάσεις υπάρχουν στο τραπέζι για την κανονικοποίηση της χρήσης τους, καθώς σήμερα δεν υπάρχει νομοθεσία που να την διέπει.
«H πανδημία δεν άλλαξε μόνο τον τρόπο που εργαζόμαστε, άλλαξε ώς έναν βαθμό και τον τρόπο που μετακινούμαστε μέσα στις πόλεις. Τα τελευταία δύο χρόνια οι δήμοι των περισσότερων ευρωπαϊκών πόλεων προσπαθούν να επιλύσουν τον στριφνό γρίφο της ρύθμισης του χαοτικού τοπίου των δημοφιλών ηλεκτρικών πατινιών, τα οποία, παρότι αποτελούν αναμφίβολα μια λύση στην ενίσχυση της μικροκινητικότητας στις υπερτουριστικοποιημένες αστικές περιοχές, προκαλούν παράλληλα πονοκέφαλο σε πεζούς, άτομα με κινητικά προβλήματα και οδηγούς διαφόρων οχημάτων.
Πριν από λίγες εβδομάδες ο δήμαρχος της Αθήνας, Xάρης Δούκας, εξέφρασε πρόθεση επιβολής δραστικών μέτρων σχετικά με τη χρήση των ενοικιαζόμενων ηλεκτρικών πατινιών στο κέντρο μιας πόλης που γίνεται ολοένα και πιο αβίωτη ως προς τις μετακινήσεις: «Δεν είμαστε κατά της μικροκινητικότητας. Θέλουμε να προχωρήσει. Ομως, βλέπετε την εικόνα με τα πατίνια παρατημένα πάνω σε οδεύσεις τυφλών, πάνω σε ράμπες αναπήρων, χύμα σε δρόμους κάθετα, σε πεζοδρόμια, πάνω σε νησίδες.
»Αυτό θα αλλάξει. Είχαμε βρεθεί με τις ιδιωτικές εταιρείες, τους είχαμε ζητήσει να υπάρξουν προτάσεις. Θα απαγορευτεί η χρήση των πατινιών σε κάποιους δρόμους της Αθήνας και θα οριοθετήσουμε συγκεκριμένους χώρους στάθμευσης –ήδη έχουν εντοπιστεί 70 σημεία– και όταν τα πατίνια δεν σταθμεύουν εκεί, τα πρόστιμα θα είναι ιδιαίτερα υψηλά για τις εταιρείες. Πρέπει να υπάρξει ρύθμιση, υπάρχει πρόβλημα».
Οι τζαμπατζήδες
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», αυτή τη στιγμή στους δρόμους της πρωτεύουσας κυκλοφορούν 5.500-6.000 πατίνια από επτά ιδιωτικές εταιρείες. Τα χιλιάδες αυτά πατίνια κινούνται και σταθμεύουν πράγματι πάνω στα στενά πεζοδρόμια της Αθήνας, σε ράμπες αναπήρων, σε πάρκα, σε οδηγούς τυφλών και σε θέσεις στάθμευσης μονίμων κατοίκων.
Οι εταιρείες επωφελούνται και βγάζουν σημαντικά κέρδη από τη χρήση χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων δημοσίου χώρου, χωρίς να πληρώνουν ούτε ευρώ και χωρίς καμία άδεια. Τα αντεπιχειρήματα των εταιρειών είναι πως φταίνε οι χρήστες, ο δήμος και η... έλλειψη ρυθμίσεων. Ο δήμος ετοιμάζει μια κανονιστική ρύθμιση για το θέμα, αλλά θα χρειαστεί αρκετός χρόνος ακόμη για την εφαρμογή της.
Το παράδοξο είναι πως ο δήμος και το κράτος δεν έχουν καμία δυνατότητα να εποπτεύουν και να διασταυρώνουν τον ακριβή αριθμό των ηλεκτρικών πατινιών και όσες πληροφορίες έχουν προκύπτουν από τις ιδιωτικές εταιρείες. Σύμφωνα με τη νομοθεσία στην Ελλάδα, τα ηλεκτρικά πατίνια (όπως και τα ποδήλατα) δεν μπορούν να κινούνται πάνω σε πεζόδρομους, ωστόσο αυτό είναι μια πραγματικότητα και η αστυνομία δεν επιβάλλει πρόστιμα στους παραβάτες. Επιπλέον, απουσιάζουν καθορισμένοι χώροι στάθμευσης για τα ενοικιαζόμενα ηλεκτρικά πατίνια.
Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, τα ηλεκτρικά πατίνια απαγορεύεται να κυκλοφορούν σε δρόμους με όριο ταχύτητας άνω των 50 χλμ./ώρα, ενώ η μέγιστη ταχύτητά τους δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 25 χιλιόμετρα. Αν η μέγιστη ταχύτητα είναι έως 6 χλμ./ώρα, θεωρούνται πως κυκλοφορούν ως πεζοί και η χρήση τους επιτρέπεται σε άτομα άνω των 12 ετών. Η χρήση κράνους, αν και υποχρεωτική, τηρείται πολύ σπάνια.
Σύμφωνα με τους συγκοινωνιολόγους, μια διαδρομή με πατίνι στην Αθήνα διαρκεί κατά μέσο όρο 7 λεπτά. Ο Δήμος της Αθήνας έχει ζητήσει από τις εταιρείες να δώσουν άμεσα περισσότερα στοιχεία για τη γεωγραφική κατανομή της κίνησής τους, έτσι ώστε να επεξεργαστούν αναλυτικά το θέμα της στάθμευσης.
Σημειώνεται ότι οι εταιρείες επιβεβαίωσαν πως διαθέτουν τα τεχνικά μέσα για να επιβληθούν συγκεκριμένα όρια ταχύτητας και να καθοριστούν ζώνες απαγόρευσης κυκλοφορίας, όπως και η δυνατότητα ρύθμισης χρέωσης χρηστών λόγω αντικανονικής συμπεριφοράς. Κάθε πατίνι φέρει έναν μοναδικό σειριακό αριθμό, συνεπώς μπορεί να είναι εφικτός ο έλεγχος και η επιβολή προστίμων.
Στην κανονιστική διάταξη θα προβλεφθεί η θέσπιση ανταλλάγματος για τον χώρο που καταλαμβάνουν τα οχήματα στις υποδομές της πόλης. Επίσης, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, 50 μέτρα πριν προσεγγίσει ένα ηλεκτρικό πατίνι έναν πεζόδρομο, θα υπάρχει ειδοποίηση προκειμένου ο οδηγός να μειώσει ταχύτητα. Ολα αυτά βέβαια στη θεωρία».
Δείτε ολόκληρο το άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών
Comments powered by CComment