Η επίσκεψη του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτείων στην Κούβα αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα προόδου για την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών μετά από δεκαετίες εχθρότητας και εχθροπραξιών.
Αλλά, πίσω από τις τυμπανοκρουσίες για την επίσκεψη και μετά από πολύμηνες υψηλού επιπέδου συναντήσεις για την προετοιμασία της, υπάρχουν ακόμα αρκετά σοβαρά θέματα - αγκάθια που αποτρέπουν τις δύο χώρες από το αποκαταστήσουν πλήρεις σχέσεις.
Εμπάργκο
Το εμπάργκο επίσημα ήταν η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών στην κατάσχεση των αμερικανικών περουσιακών στοιχείων στην Κούβα μετά την επανάσταση του 1959. Αποτελεί ένα σημείο σταθερών εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών. Η Κούβα έχει δηλώσει ότι η άρση του εμπάργκο αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να αναπτύξουν δεσμούς οι δύο χώρες. Αλλά πάντως αυτό, δηλαδή η άρση του εμπάργκο, δεν είναι στα χέρια του προέδρου Ομπάμα, καθώς απατείται η έγκριση από την Γερουσία στην οποία κυριαρχούν οι ρεπουμπλικάνοι. Και οι ρεπουμπλικάνοι έχουν την άποψη ότι απαιτούνται πολύ μεγαλύτερα βήματα εκδημοκρατισμού της Κούβας, πριν αρθεί το εμπάργκο.
Ανθρώπινα δικαιώματα
Η πλευρά των Η.Π.Α. επιμένει ότι θα ήθελε να δεί σημαντικά βήματα προόδου στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα και να μπει μιά τελεία στην φυλάκιση των αντιφρονούντων. Η Κούβα ισχυρίζεται ότι βλέπει τα ανθρώπινα δικαιώματα από μιά διαφορετική σκοπιά και προβάλλει την φροντίδα της για καθολική περίθαλψη και εκπαίδευση σαν δείγματα του τρόπου που αυτή προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών της.
Οι ΗΠΑ επίσης θέλουν την Κούβα να απομακρυνθεί από το μονοκομματικό σύστημα διακυβέρνησης, αλλά η πλευρά της Κούβας απαντά ότι επιθυμεί την αναγνώριση του συστήματος της συμμετοχικής δημοκρατίας που εφαρμόζει.
Πράξη Κουβανικής Προσαρμογής
Το 1966 οι ΗΠΑ εισήγαγαν την Πράξη Κουβανικής Προσαρμογής (Cuban Adjustment Act), η οποία έδινε το δικαίωμα στους Κουβανούς για μία άμεση μετοίκηση στην μόνιμη κατοικία τους στις ΗΠΑ, χωρίς πολλές διατυπώσεις. Η πλευρά της Κούβας ισχυρίζεται ότι αυτό αποτελεί ένα κατάλοιπο του ψυχρού πολέμου στο οποίο πρέπει να δοθεί ένα τέλος και έχει ζητήσει την ακύρωση του νόμου αρκετές φορές, χρησιμοποιώντας σαν επιχειρήματα τις ζωές που έχουν χαθεί στην θάλασσα και το εμπόριο ανθρώπων που αναπτύσσεται. Επίσης έχει τονίσει με πολλούς τρόπους, ότι η μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ έχει χρησιμοποιηθεί σαν ένα πολιτικό όπλο ενάντια στην επανάσταση.
Ναυτική βάση Γκουαντανάμο
Η Αβάνα και η Ουάσιγκτων δεν κατάφεραν να φθάσουν σε συμφωνία σχετικά με την ναυτική βάση Γκουαντανάμο των ΗΠΑ η οποία βρίσκεται στην Κούβα. Η βάση αυτή έγινε σημαντική μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις 9/11 (11/9/2001), όταν οι ΗΠΑ έχτισαν ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης εκεί, για τους ύποπτους τρομοκρατικών πράξεων. Η βάση καλύπτει μιά έκταση 45 τετραγωνικών μιλίων και έχει μισθωθεί από την Κούβα από το 1903, μετά την βοήθεια που της προσέφεραν οι Αμερικανοί ώστε να αποκτήσει την ανεξαρτησία της από την Ισπανία. Το μίσθωμα είναι 4.085 δολάρια τον χρόνο και σύμφωνα με τον Φιντέλ Κάστρο οι επιταγές, που σύμφωνα με την πλευρά της Κούβας αποτελούν προσβολή, δεν έχουν εισπραχθεί από την επανάσταση και μετά.
Η Αβάνα με διάφορες ευκαιρίες έχει απαιτήσει την επιστροφή της έκτασης που θεωρεί ότι της ανήκει. Όπως και τελευταία το 2015, ο πρόεδρος Ραούλ Κάστρο δήλωσε ότι η επιστροφή της «παράνομα κατεχόμενης» περιοχής αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την αποκατάσταση των σχέσεων με τις ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους δεν έχουν καν υπαινιχθεί ότι υπάρχουν σχέδια για το κλείσιμο της βάσης και πολύ περισσότερο για την απόδοση της έκτασης, που αυτή καταλαμβάνει, στην Κούβα.
Μέσα «Ενημέρωσης»
Ο Ραούλ Κάστρο επέκρινε έντονα τον ραδιο-τηλεοπτικό σταθμό Marti, που εδρεύει στο Μαϊάμι και χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ, αποκαλώντας τον σημαντικό εμπόδιο για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Η Κούβα βάζει παράσιτα στις συχνότητες αυτές, αλλά το ράδιο Marti ειδικά, φθάνει σε πολλούς ακροατές του νησιού με το 24ωρο πρόγραμμά του.Οι ΗΠΑ από την άλλη μεριά επιμένουν στο ότι οι σταθμοί αυτοί προσφέρουν στους Κουβανούς ειδήσεις και πληροφορίες από τις οποίες είναι αποκλεισμένοι, λόγω του στενού ελέγχου που επιβάλουν οι κουβανικές αρχές στα μέσα ενημέρωσης.
Διεθνείς σχέσεις
Η Κούβα έχει θεωρήσει την αντιπαλότητα που επιδεικνύει η Ουάσιγκτων στην σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βενεζουέλας πρωτεύον πρόβλημα, περιγράφοντάς το σαν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του κύριου συμμάχου της. Ενώ οι ΗΠΑ διακρίνουν στους δεσμούς που έχει η Κούβα με άλλες αριστεροστραφείς κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής, όπως π.χ. με την Βολιβία, ένα άλλο βασικό εμπόδιο για την βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.
πηγή: bbc.com