sepolia logo

Ο Γ.Καρελιάς βιάστηκε να διατυπώσει τα συμπεράσματά του στο protagon.gr για το εκλογικό αποτέλεσμα και το τι αυτό σημαίνει για το άμεσο μέλλον της χώρας.

Ας τα δούμε ένα-ένα με τον σχετικό σχολιασμό.

Συμπέρασμα πρώτον: Οι εκλογές αυτές ήταν το βατερλό των δημοσκόπων. Θα συνεχίσουν οι ίδιοι άνθρωποι, οι ίδιες εταιρείες να κάνουν και στο μέλλον τις ίδιες προβλέψεις; Από το «ντέρμπι» που πρόβλεπαν πήγαμε στις εφτάμισι μονάδες διαφορά. Μεγάλη παραπλάνηση της κοινής γνώμης.

Εννοείται ότι δεν ήταν μόνο αυτές οι εκλογές το βατερλώ των δημοσκόπων. Και στις εκλογές του Γενάρη του 2015 οι περισσότερες δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ με βραχεία κεφαλή, περίπου 2%. Αυτό το μικρό προβάδισμα αποδείχθηκε ότι ήταν 8%. Για το δημοσψήφισμα να μην μιλήσουμε καλύτερα, γιατί εκεί το ΝΑΙ που πρηγούνταν σε κάποιες δημοσκοπήσεις, μετατράπηκε σε 62,5% υπέρ του ΟΧΙ.

Συμπέρασμα δεύτερον: Η χώρα θα κυβερνηθεί ξανά από τους ΑλέξηΤσίπρα και Πάνο Καμένο. Δεν χρειάζονται κανέναν συνεταίρο για να εφαρμόσουν το Μνημόνιο που υπέγραψαν, αλλά δηλώνουν ότι δεν το πιστεύουν. Το πώς θα εφαρμοστεί μένει να φανεί. Η πρώτη αξιολόγηση της τρόικας θα γίνει σε ενάμισι μήνα.

Το μνημόνιο το υπέγραψαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά το ψήφισαν όλα τα κόμματα, εκτός ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής. Αναρωτιέμαι, τι είδους αντιπολίτευση μπορούν αυτά να εφαρμόσουν, σε κάθε νομοσχέδιο που θα φέρνει η κυβέρνηση; Όχι μόνο θα πρέπει να εναντιωθούν στους Ευρωπαίους συμμάχους τους αλλά και σε κάθε περίπτωση αντίδρασής τους θα έχουν να αντιμετωπίσουν την κατηγορία ότι "οδηγούν την χώρα στα βράχια", για να χρησιμοποιήσουμε τα δικά τους λόγια.

Συμπέρασμα τρίτον: Ο εκλογικός θρίαμβος του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται σε ένα βασικό λόγο: οι περισσότεροι ψηφοφόροι, που τον ψήφισαν στις 25 Ιανουαρίου, δεν θα μπορούσαν να παραδεχθούν, μέσα σε εφτά μήνες, ότι έκαναν τόσο μεγάλο λάθος και να τον καταψηφίσουν στις 20 Σεπτεμβρίου.

Ο εγωισμός σαν πολιτική ερμηνεία του αποτελέσματος. Τότε ίσως θα έπρεπε να μιλήσουμε και για το φιλότιμο. Γιατί δεν λέει ο κ. Καρελιάς εξ αρχής και καθαρά ότι ο λαός δεν ξέρει τι ψηφίζει; Θεωρεί δεδομένο ότι ήταν μεγάλο λάθος η ψήφιση του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγορεί τους ψηφοφόρους ότι ήταν πολύ εγωιστές για να το παραδεχθούν!

Συμπέρασμα τέταρτον: Το 62% ΟΧΙ του δημοψηφίσματος εξαερώθηκε.

Φυσικά και δεν εξαερώθηκε. Εξαερώθηκε μόνο για αυτούς που ισχυρίζονταν ότι το 62% ήταν ψήφος για την έξοδο από την ευρωζώνη. Αν κάποιος πίστευε κάτι τέτοιο, τότε πράγματι εξαερώθηκε.. ο αέρας ο κοπανιστός. Γι αυτό και όσοι προωθούσαν αυτήν την ερμηνεία για το ΟΧΙ, εξαερώθηκαν οι ίδιοι.

Συμπέρασμα πέμπτον: Η ΝΔ ηττήθηκε, αλλά παραμένει ο κορμός του αστικού κόσμου. Είναι αυτή που θα επανέλθει την εξουσία μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ φθαρεί από την εφαρμογή των μέτρων.

Εδώ η μαντεία μπαίνει στην υπηρεσία της πολιτικής. Με την πυκνότητα των πολιτικών εξελίξεων κανείς δεν μπορεί να ξέρει σήμερα τι θα συμβαίνει σε 2-3 χρόνια. Κόμματα πάνε κι έρχονται. Εννοείται ότι η ΝΔ είναι ένας ισχυρός κορμός, αλλά δεν είναι απίθανο στο μέλλον να μην είναι πιά η ΝΔ έτσι όπως την ξέρουμε. Π.χ. Ένα ακροδεξιό κομμάτι της άνετα μπορεί να συναντήσει άλλα ακροδεξιά κομμάτια από άλλους χώρους και να φτιάξει κάτι καινούριο. Κι ένα "κεντρώο" κομμάτι της, δεν μπορούμε να δούμε τι το χωρίζει από το πρώην ΠΑΣΟΚ.

Συμπέρασμα έκτον: Το Ποτάμι υπέστη μια μικρή συντριβή, διότι μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων του υπέκυψε στη θεωρία της χαμένης ψήφου και δεν αποδέχθηκε τη θεωρία του «παλιού» και του «νέου». Αντίθετα, η άνοδος του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνει ότι το «παλιό» αντέχει πιο πολύ. Επιβραβεύτηκε η πολιτική της συνεργασίας. Ισως ανοίγει ο δρόμος για την δημιουργία ενός μεγαλύτερου κόμματος στο χώρο του Κέντρου.

Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ; Ποιός την είδε αυτήν; Στις προηγούμενες εκλογές είχε συμμετάσχει και το κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου (2,47%) και η ΔΗΜΑΡ (0,48%). Αν προσθέσουμε και το 4,68 του ΠΑΣΟΚ, τότε το ΠΑΣΟΚ είχε μιά δεξαμενή ενός 7,63% από την οποία το μεγαλύτερο μέρος του ανήκε. Πήρε 6,28%. Η άνοδος που είναι; Όσο για το Ποτάμι. Φυσικά αυτό καταποντίστηκε. Αλλά γιατί; Γιατί μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του δεν αποδέχθηκε την θεωρία του παλιού και του νέου; Η θεωρία του παλιού και του νέου ήταν η βασική πειχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εισροές ψηφοφόρων κατά 14% από το Ποτάμι. Μια χαρά λοιπόν αποδέχθηκε, την θεωρία του παλιού και του νέου, ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων του Ποταμιού. Απλώς δεν πίστεψαν ότι το νέο ήταν ο Στ. Θεοδωράκης.

Συμπέρασμα έβδομο: Ο καταποντισμός της νεοσύστατης Λαϊκής Ενότητας διαλύει κάθε απόπειρα να ευδοκιμήσει κόμμα δραχμής στην Ελλάδα. Η τιμωρία της Ζωής Κωνσταντοπούλου με την υπερφίαλη συμπεριφορά είναι παραδειγματική.

Παρ΄ όλο που θεώρησα από πολύ κακή έως εγκληματική την επιλογή των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που έκαναν την ΛΑΕ, ίσως πάλι νάναι πολύ νωρίς να βγάλει κάποιος τέτοια προχωρημένα συμπεράσματα. Οι εποχές που έρχονται είναι δύσκολες. Οι εξελίξεις ίσως απρόσμενες. Αν τα κατάφερε ο Λεβέντης να μπει στην βουλή, τότε κάποιοι άλλοι με σοβαρό πολιτικό λόγο και συγκρότηση, μπορεί στο μέλλον να παίξουν πολύ πιό ουσιαστικό ρόλο.

Συμπέρασμα όγδοο: Τρεις μέρες μετά την παραδοχή του Μιχαλολιάκου για τη δολοφονία του Ρουπακιά και την πολιτική ευθύνη της Χρυσής Αυγής, μερικές χιλιάδες περισσότεροι ψηφοφόροι πήγαν στην κάλπη της.

Αυτό δεν είναι συμπέρασμα, αλλά διαπίστωση. Η άνοδος της ΧΑ είναι τεράστιο θέμα. Ας μην το προσπεράσουμε έτσι.

Συμπέρασμα ένατο: Παρά τον εκλογικό θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση που θα σχηματίσουν ξανά οι Τσίπρας και Καμένος θα είναι αδύναμη. Η μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα δοκιμαστεί στα πρώτα νομοσχέδια με τα σκληρά μνημονιακά μέτρα που θα ‘ρθούν στη Βουλή. Τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχουν κανένα λόγο να συμμετέχουν στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Παραπέμπουμε στο σχόλιο του 2ου συμπεράσματος. Και επιπρόσθετα, το αν η κυβέρνηση θα είναι αδύναμη ή όχι δεν εξαρτάται τόσο από τον αριθμό της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο από την ομοιογένεια και την στόχευσή της. Και με βάση αυτά έχουμε την εικόνα ότι η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα είναι πολύ δυνατώτερη της προηγούμενης.

Συμπέρασμα δέκατο: μια σχετική πλειοψηφία του εκλογικού σώματος έδωσε στον κ. Τσίπρα τη δεύτερη ευκαιρία που ζήτησε. Αλλά τώρα όλα θα είναι δυσκολότερα γι’ αυτόν.

Μιά σχετική πλειψηφία. Πράγματι. Δυσκολότερα - πράγματι. Αλλά γιατί δυσκολότερα; Θα είναι όλα δυσκολότερα, γιατί αυτό που ήταν προφανές από το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και από όλη την προεκλογική περίοδο, ήταν το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν αβλεπί αυτήν την φορά. Εδωσαν κριτική ψήφο. Και περιμένουν αποτελέσματα, στους τομείς που μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δώσει αποτελέσματα. Φοροδιαφυγή, διαφθορά, κράτος, παραγωγική ανασυγκρότηση. Αν δεν τα δουν και δουν μόνο το μνημόνιο, τότε αυτοί ξέρουν τον τρόπο, με συνοπτικές διαδικασίες, να οδηγήσουν και τον ΣΥΡΙΖΑ στον κάλαθο αχρήστων.