Και πάνω που πιστεύαμε ότι μπαίνουν τα πράγματα σε έναν δρόμο βελτίωσης, όσον αφορά την τραγική κατάσταση του πάρκου Τρίτση, ήρθαν οι εξελίξεις να μας διαψεύσουν.
Το κρίσιμο ζήτημα με αυτό το ζωτικής σημασίας για την περιοχή πάρκο ήταν η χρηματοδότησή του. Η κυβέρνηση βρήκε ένα τρόπο να το χρηματοδοτήσει με ένα ποσό 580.000 ευρώ, που θα προέρχονταν από την τακτική χρηματοδότηση των 66 δήμων της Αττικής και θα δίνονταν με την μορφή 10 δόσεων των 58.000 ευρώ στο στο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου «Μητροπολιτικό Πάρκο Αντώνης Τρίτσης», το οποίο διαχειρίζεται το πάρκο.
Όμως χθες η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, μετά από πρόταση του προέδρου της κ. Πατούλη, αποφάσισε να προσφύγει στο Σ.Τ.Ε. προκειμένου να ακυρωθεί το ΦΕΚ για την χρηματοδότηση του πάρκου.
Βασικό επιχείρημα για την ακύρωση της σχετικής απόφασης είναι ότι ελήφθη, χωρίς την επιβαλλόμενη από το νόμο σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΕ.
Όπως επισημάνθηκε από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη, και αποτέλεσε κοινό σημείο αναφοράς από όλα τα μέλη του Δ.Σ., «οι ΚΑΠ είναι η βασική πηγή εσόδων των δήμων και προορίζονται για επενδυτικές δραστηριότητες και κάλυψη λειτουργικών αναγκών των δήμων, οπότε δεν συμβιβάζεται με το ρόλο τους η χρηματοδότηση ενός ΝΠΙΔ».
Προσέξτε την διατύπωση: δεν ομολογούν ότι βάζουν ΣΤΟΠ στην χρηματοδότηση για την σωτηρία του πάρκου, αλλά στην χρηματοδότηση γενικώς και αορίστως ενός ΝΠΙΔ. Εντάξει, το πιάσαμε το υπονοοούμενο.
Αν αυτό το γεγονός το συνδυάσουμε και με την προηγηθείσα παρέμβαση του δημάρχου Ιλίου Ν. Ζενέτου, ο οποίος, όπως γράφει η Αυγή, την Δευτέρα απέστειλε συνεργείο καθαριότητας στο πάρκο, το οποίο αφαίρεσε παράνομα αντλία νερού που βρίσκεται εγκατεστημένη σε γεώτρηση, αντιλαμβανόμαστε ότι όσοι ενδιαφέρονται για την σωτηρία του πάρκου Τρίτση, έχουν πολλούς εχθρούς.
Ας περιμένουμε λοιπόν τώρα το Συμβούλιο της Επικρατείας, αν και προσωπικά δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για την απόφαση που θα πάρει.