Μία φορά κάθε 20 ή 10 χρόνια η πιθανότητα ελέγχου επιχειρήσεων για θέματα υγείας και ασφάλειας της εργασίας.
Στον αριθμό-ρεκόρ 80 ανέρχονται τα θύματα των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων στη χώρα μας από την αρχή του 2022.
Το στοιχείο προέρχεται από την ανεξάρτητη έρευνα των μηχανικών της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων και διατυπώθηκε από τον δρα Ανδρέα Στοϊμενίδη, μέλος του εκτελεστικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και Υγεία της Εργασίας και γραμματέα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ) και της ΓΣΕΕ, στο 3ο Συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου για την Υγεία και Ασφάλεια της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ) που ξεκίνησε χθες τις εργασίες του στην Αθήνα.
Στην ομιλία του ο κ. Στοϊμενίδης, με την οποία κλήθηκε να καλύψει την απουσία του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλου, ο οποίος ενδεχομένως θέλησε έτσι να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του από την αποξένωση της ηγεσίας του τριμερούς φορέα από τα σοβαρά προβλήματα στην υγεία και ασφάλεια της εργασίας, διατάραξε το δημοσιοσχεσίτικο χαρακτήρα των ομιλιών που είθισται να κάνουν οι πρόεδροι των κοινωνικών εταίρων σε ανάλογα συνέδρια.
«Σήμερα, το ΕΛΙΝΥΑΕ, ύστερα από μία αλλαγή σύνθεσης υπέρ των εργοδοτικών οργανώσεων, και σε ένα περιβάλλον αδιαμφισβήτητης ραγδαίας κλιμάκωσης των εργατικών ατυχημάτων, βρίσκεται σε πολύ μεγάλες προκλήσεις, καθώς ο διεθνής χάρτης της εργασίας έχει αλλάξει εκ βάθρων, με την κλιματική αλλαγή, την ψηφιοποίηση και τις υγειονομικές απειλές να δημιουργούν νέους τομείς απασχόλησης» σημείωσε.
Πρότεινε 7 καίριες αλλαγές, χαρακτηρίζοντας τον προληπτικό έλεγχο ως τον ακρογωνιαίο λίθο της κρατικής παρέμβασης στην ΥΑΕ και επικρίνοντας «τον διαχωρισμό νομοθέτη και ελεγκτή που επιχειρείται με την απόσπαση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας από το υπ. Εργασίας».
Πρόσθεσε δε ότι από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει πως κάθε επιχείρηση έχει πιθανότητα να ελεγχθεί κάθε 20 ή στην καλύτερη περίπτωση κάθε 10 χρόνια, ενώ χαρακτήρισε εντυπωσιακό και συνάμα ενδεικτικό ως προς το πρόβλημα της απουσίας καταγραφής επαγγελματικών ασθενειών στην Ελλάδα το γεγονός ότι «δεν καταγράφηκαν στη χώρα μας περιστατικά Covid-19 ως επαγγελματική ασθένεια, ούτε καν στον κλάδο Υγείας».