Ραδιενεργό ιώδιο σε κοντέινερ που μετέφερε απόβλητα του Δήμου Λαυρεωτικής στο ΧΥΤΑ Φυλής ανιχνεύτηκε την Κυριακή από το ειδικό όργανο μέτρησης ραδιενέργειας που διαθέτει ο ΧΥΤΑ. Όπως έκανε γνωστό το υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), άμεσα, μετά τον εντοπισμό των ραδιενεργών αποβλήτων, απαγορεύτηκε η εναπόθεσή τους στο χώρο και επεστράφηκαν στο Δήμο.
Αμέσως, δόθηκε εντολή στους επιθεωρητές περιβάλλοντος για την άμεση διερεύνηση του θέματος και λήψη μέτρων, εφόσον απαιτείται, για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Στον χώρο μετέβη η προϊσταμένη επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων (ΣΕΠΔΕΜ) του υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία είχε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση για την Προστασία του Περιβάλλοντος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών, την Αρμόδια Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Στη συνέχεια, όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΝ, ο δήμος απέθεσε τα απόβλητα σε χώρο παράνομης απόρριψης αποβλήτων, εντός περιφραγμένου γηπέδου του Δήμου Λαυρεωτικής στο ΒΙΟΠΑ Κερατέας. Αφού ελήφθησαν υπόψη και οι μετρήσεις του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, υπεύθυνοι του οποίου εκλήθησαν στο σημείο, ξεκίνησε η διενέργεια της αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος του αρμόδιου αντιδημάρχου για την ανεξέλεγκτη διάθεση στερεών αποβλήτων που, εκτός από την υποβάθμιση και ρύπανση του περιβάλλοντος, εγκυμονεί και άμεσους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, τα ραδιενεργά απόβλητα παραμένουν εντός του περιφραγμένου γηπέδου, και επειδή ο χρόνος ημιζωής του ραδιενεργού ιωδίου είναι 8 ημέρες, θα μεταφερθούν στον ΧΥΤΑ Φυλής σε μία εβδομάδα. Στο γήπεδο αυτό υπήρχαν και απόβλητα εκσκαφών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ).
Τέλος, όπως έγινε γνωστό, σήμερα (Δευτέρα) κλιμάκιο επιθεωρητών περιβάλλοντος θα ξεκινήσει έλεγχο στη περιοχή προκειμένου να διαπιστωθεί η προέλευση των αποβλήτων, ενώ θα ξεκινήσει και η διαδικασία του άρθρου 9 του ν. 2947/2001, για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στον δήμο Λαυρεωτικής.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εν τω μεταξύ ο δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Λουκάς μιλώντας στον Αθήνα 9.84, επικαλέστηκε το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, σύμφωνα με το οποίο, τα απόβλητα προέρχονται από υπολλείματα τροφών καρκινοπαθούς.
«Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία, καθώς ο χρόνος ημιζωής του ραδιενεργού ιωδίου, είναι οκτώ ημέρες», είπε ο κ. Λουκάς και πρόσθεσε ότι, η εναπόθεση των αποβλήτων σε ένα περιφραγμένο γήπεδο της Κερατέας έγινε καθ’ υπόδειξην του ΧΥΤΑ Φυλής, έως ότου το υλικό καταστεί ανενεργό.
Τέλος, διέψευσε πληροφορίες σχετικά με ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων προς τον δήμο.
Και η Ε.Ε.Α.Ε. καθησυχάζει τους πολίτες
Αργότερα, και η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) διαβεβαιώνει σε σχέση με τις ποσότητες ραδιενεργού ιωδίου που ανιχνεύθηκαν την Κυριακή σε κοντέινερ που μετέφερε απόβλητα του δήμου Λαυρεωτικής στο ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ, πως δεν τίθεται θέμα δημόσιας υγείας.
Όπως υπογραμμίζει, έχουν δοθεί οδηγίες για την τελική διαχείριση του φορτίου απορριμμάτων, ενώ επιβεβαιώνει ότι από τις μετρήσεις που έγιναν σε απορρίμματα οικιακής χρήσης του φορτίου προέκυψαν όντως ανιχνεύσιμες ποσότητες ραδιενέργειας,
Όπως εξηγεί η ΕΕΑΕ, ύστερα από έκτακτο ραδιολογικό έλεγχο που διενήργησε σε φορτίο απορριμμάτων στην Κερατέα «η συνηθισμένη περίπτωση είναι η ραδιενέργεια να προέρχεται από εκκρίματα ατόμου, που υποβλήθηκε πρόσφατα σε πρακτική πυρηνικής ιατρικής (π.χ. θεραπεία νεοπλασιών στο θυρεοειδή αδένα), τα οποία κατέληξαν σε οικιακά απορρίμματα».