Το πρωτοποριακό πρόγραμμα με τίτλο «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», το οποίο δημιουργήθηκε για να προστατεύσει την πολιτιστική κληρονομιά της Αθήνας και να αφυπνίσει τους νεαρούς πολίτες της, παρουσίασε ο Δήμαρχος Αθηναίων και εμπνευστής του, Γιώργος Καμίνης τη Δευτέρα στο Δημαρχιακό Μέγαρο.
Απευθύνεται σε παιδιά του νηπιαγωγείου και του δημοτικού και συμμετέχουν σ αυτό αρχικά, 20 Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία του Δήμου της Αθήνας. Οι μαθητές υιοθετούν ένα άγαλμα στη γειτονιά τους και ένα στην Αθήνα. Για τα γλυπτά, μαθαίνουν την ιστορία τους, τη σημασία που έχουν για τον τόπο, στοιχεία τεχνικά για το πως κατασκευάστηκαν, για την πρώτη ύλη του υλικού που κατασκευάστηκαν, καθώς και ο κόπος και το κόστος που απαιτείται για τις εργασίες αποκατάστασης, αν αυτά βανδαλιστούν.
Όπως είπε ο Δήμαρχος Αθηναίων, τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα παρατηρούνται βανδαλισμοί καθώς και έλλειψη σεβασμού της πόλης. Πρόσθεσε ότι η δημοτική αστυνόμευση δεν επαρκεί και ως λύσεις προτείνονται η μεταφορά των αγαλμάτων και προτομών, που έχουν υποστεί βανδαλισμό, σε ασφαλείς χώρους, καθώς και η ευαισθητοποίηση των παιδιών – μελλοντικών πολιτών.
Βασική ιδέα του προγράμματος είναι να καταλάβουν τα παιδιά πόσο σημαντική είναι η συμβολή τους στην προστασία των γλυπτών – μνημείων της γειτονιάς τους, καθώς όπως τόνισε ο κύριος Καμίνης δεν υπάρχουν καλύτεροι θεματοφύλακες της Αθήνας από τους νέους.
Σύντομα, δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων, θα ανακοινωθεί και πρόγραμμα για την προστασία των προτομών – μνημείων της Αθήνας.
Από την πλευρά της η δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος της Τεχνόπολης, Πόπη Διαμαντάκου, η οποία είναι η υπεύθυνη του όλου εγχειρήματος τόνισε ότι, η δημοτική αρχή θέλοντας να αφήσει ίχνη στην υποδομή της πόλης υλοποιεί μεταξύ άλλων, το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα.
Σημαντική, όπως τόνισε η κυρία Διαμαντάκου, είναι η στήριξη του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Πειραιώς, που μεταξύ άλλων θα διαθέσει ένα φιλμ εξόρυξης μαρμάρου της Τήνου και το οποίο θα προβληθεί σε εκδήλωση στην Τεχνόπολη.
Επίσης, στους δασκάλους των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, έχουν δοθεί τάμπλετ, ώστε οι μαθητές να φτιάξουν τις δικές τους ψηφιακές ιστορίες.
Στις 30 Μαϊου τα παιδιά θα παρουσιάσουν τις εμπνευσμένες από τα αγάλματα ιστορίες τους, σε μία μεγάλη γιορτή στην Τεχνόπολη, ενώ στις 9 Απριλίου, που ορίστηκε ως Ημέρα Αγαλμάτων, θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο εκδήλωση – ανοιχτή στο κοινό. Όπως είπε η κυρία Διαμαντάκου ο μουσικός, Στάθης Δρογώσης έχει διαθέσει ένα δικό του έργο γι αυτήν την ημέρα.
Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με την έκδοση ενός εκπαιδευτικού οδηγού, με προτάσεις για την προσέγγιση του θέματος από τις σχολικές ομάδες και με αναφορά σε καλές πρακτικές από την πιλοτική εφαρμογή του εγχειρήματος.
Ο οδηγός αυτός θα αξιοποιηθεί για τη διεύρυνση του προγράμματος σε περισσότερα σχολεία την επόμενη χρονιά, και όπως δήλωσε ο κύριος Καμίνης θα μπορούσε να βοηθήσει και άλλες πόλεις του κόσμου να φτιάξουν ένα δικό τους.
Βίκυ Παπαστεφάνου
πηγή: athina984
Comments powered by CComment