Η ιδιωτικοποίηση του νερού και όλων των δημοτικών εταιρειών ύδρευσης δεν είναι το μοναδικό ρουσφέτι σε ιδιωτικά συμφέροντα που εμπεριέχεται στο πολυνομοσχέδιο – έκτρωμα του ΥΠΕΝ που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση Μητσοτάκη προκαλώντας ακόμα και την αντίδραση γαλάζιων αυτοδιοικητικών με αποτέλεσμα η ψήφισή του να μετατεθεί για την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να γίνει το ανάλογο «μασάζ» σε βουλευτές της ΝΔ εν όψει των εκλογών.
Υπάρχει μια ακόμα εγκληματική διάταξη καθώς προβλέπεται η παράδοση σε ιδιώτες και των ακτών, με απρόβλεπτες συνέπειες για την ασφάλεια των πολιτών και το περιβάλλον.
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει η WWF Ελλάς, στη διάταξη του άρθρου 233 προβλέπεται ότι τουριστικές κατοικίες μπορούν να οικοδομούνται σε απόσταση 30 (!) μέτρων από τη γραμμή του αιγιαλού. Πρόβλεψη εγκληματική που καταδεικνύει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του επικαλούνται αλά καρτ την κλιματική κρίση, εν ολίγοις όταν δεν απειλούνται μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.
Όπως επισημαίνει σε ανάρτησή της στο Facebook η Θεοδότα Νάντσου, διευθύντρια περιβαλλοντικής πολιτικής της WWF Ελλάς, «το σιγανό ροκάνισμα της παράκτιας ζώνης, με νομοθετική παράδοσή της στην οικοδόμηση για τουριστική εκμετάλλευση, είναι πολύ επικίνδυνη υπόθεση. Για πολλοστή φορά, αλλάζει η νομοθεσία για τις τουριστικές εκμεταλλεύσεις σε παράκτιες περιοχές, χωρίς όμως να βελτιώνεται υπέρ του κοινού καλού, δηλαδή, για τη θωράκιση των ακτών από τη δόμηση. Επιδεινώνεται σταδιακά και αδιάκοπα, πάντα εις βάρος των φυσικών ασπίδων μας κατά της κλιματικής κρίσης: των αιγιαλών και παραλιών, των υδάτινων συστημάτων και λεκανών απορροής τους, των δασών».
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει το πράσινο φως για την ανέγερση τουριστικών εγκαταστάσεων πάνω στο κύμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι λόγω της κλιματικής κρίσης θα πρέπει για την ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων ζωνών της Μεσογείου να υπάρχει ζώνη προστασίας όχι μικρότερη των 100 μέτρων.