Ε Π Ι Λ Ο Γ Ε Σ

Το κέντρο διασκεδάσεως «Ροσινιόλ» μέσα από τις εφημερίδες της εποχής του

29-01-2019 ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιχειρούμε ένα μικρό χρονικό της ιστορίας του κέντρου διασκεδάσεως Ροσινιόλ, που βρίσκονταν στο τέρμα της Δυρραχίου, μέσα από δημοσιεύσεις, διαφημίσεις...

Τα βουστάσια των Σεπολίων στο πέρασμα του χρόνου

21-04-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

«Ξεφυλλίζοντας» πάλι παλιές εφημερίδες, βρήκα μερικές δημοσιεύσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που αφορούν στα περίφημα βουστάσια των Σεπολίων.

Σεπόλια - ιστορίες από στόμα σε στόμα

20-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτό το άρθρο προσπαθεί να συγκεντρώσει αναμνήσεις και ιστορίες από τους παλιούς σεπολιώτες, όσους γράφουν στο facebook τουλάχιστον. Γιατί αυτά...

Έργο υπογειοποίησης σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια - Φωτογραφίες 4 Οκτωβρίου

04-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Προχώρησαν αρκετά οι εργασίες, από τότε που είχαμε τελευταία φορά δημοσιεύσει φωτογραφίες στις 2/5/20, από το έργο της υπογειοποίησης των...

Υπογειοποίηση γραμμών στα Σεπόλια - Δυό χρόνια «εργασιών» για να έχει καλυφθεί μόλις το 0,9% του έργου

25-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Απογοητευτική είναι η κατάσταση με το έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια. Ποιός έχει την ευθύνη για το...

ΑΜΟΡΕ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια - [ενημερωμένο με τις μαρτυρίες κατοίκων]

15-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Διάβαζα πριν μερικές μέρες ένα αρθράκι που είχα γράψει παλαιότερα για τον θρυλικό κινηματογράφο των Σεπολίων ΑΜΟΡΕ και διαπίστωσα κάποιες...

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και «Αναγέννηση» πάνε μαζί για το ΒΟΤΡΥΣ στα Σεπόλια

10-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Με κοινό Δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» προτείνουν και διεκδικούν την...

Σε ποιόν θα κόψει κλήση η δημοτική αστυνομία γι αυτό το πεζοδρόμιο;

02-10-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πολύ καλά κάνει η δημοτική αστυνομία και κόβει κλήση σε όποιον παρκάρει σε πεζοδρόμιο. Αλλά γι αυτό το πεζοδρόμιο σε...

Στην επικαιρότητα οι προτάσεις μαθητών του 53ου ΓΕΛ για την αξιοποίηση των ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

05-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 26 Ιουνίου του 2018 είχαμε αναδημοσιεύσει, συνοδεία ενός σύντομου εισαγωγικού σημειώματος, ένα ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84, που είχε σαν...

ΑΝΤΙΝΕΑ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια

29-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο κινηματογράφος «Αντινέα» κι αυτός στα σύνορα των Σεπολίων, όπως και η ΔΩΡΑ, βρισκόταν στην Λιοσίων 205 και διένυσε μια...

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» για ΒΟΤΡΥΣ - ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

04-11-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» απάντησε σε ερώτημά μας σχετικά με τις θέσεις της για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων...

Ακόμα χωματόδρομος στην Μανιτάκη στα Σεπόλια

04-11-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πόσα χρόνια ακόμα θα παραμείνει χωματόδρομος ένα κομμάτι 20 μέτρων το πολύ στην οδό Μανιτάκη στα Σεπόλια;

Σύμφωνα με δημοσίευμα του bankingnews.gr η κτηματαγορά στο κέντρο της Αθήνας προχωρά σε διορθωτικές κινήσεις πτωτικού χαρακτήρα και αυτές οι κινήσεις επηρρεάζουν και τα Σεπόλια.

Οι πτώσεις των τιμών σε αυτές τις περιοχές, εκτιμάται ότι κυμαίνονται στο 8% έως 17%.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο που έγραψε η Ελένη Μπότη στο bankingnews.gr

 

Αυτορυθμίζεται η κτηματαγορά στο κέντρο της Αθήνας - Πτώση τιμών από 8% μέχρι 40%

Tο κέντρο των Αθηνών αποτέλεσε τον βασικό πυρήνα ανάπτυξης της κτηματαγοράς καταγράφοντας σε πολλές περιπτώσεις αυξήσεις που ξεπέρασαν ακόμη και το 60%
Μειώσεις της τάξης του 8-17% εμφανίζουν το τελευταίο διάστημα οι τιμές πώλησης των ακινήτων που πωλούνται στο κέντρο της Αθήνας, όπως η Κυψέλη, τα Σεπόλια κλπ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν ακόμη και το 40%.
Να σημειωθεί ότι το κέντρο των Αθηνών αποτέλεσε τον βασικό πυρήνα ανάπτυξης της κτηματαγοράς καταγράφοντας σε πολλές περιπτώσεις αυξήσεις που ξεπέρασαν ακόμη και το 60%, κυρίως περιοχές που είχαν καταγράψει μεγάλες μειώσεις στις τιμές πώλησης και διέθεταν το κατάλληλο value for money -  επενδυτικό κλίμα για τη στιγμή που η ελληνική οικονομία θα έδειχνε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης.
Παράλληλα, πολλές περιοχές του κέντρου τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ζήτησης, λόγω της ραγδαίας αύξησης της οικονομίας διαμοιρασμού (Airbnb) και της ανάγκης ανεύρεσης οικονομικών ακινήτων που θα ανακαινίζονταν άμεσα και θα εγγράφονταν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με στόχο, την άμεση εκμετάλλευση τους λόγω των ικανοποιητικών εισοδημάτων που διασφάλιζε η βραχυχρόνια μίσθωση.
Ταυτόχρονα, δεν ήταν λίγοι οι ξένοι επενδυτές ή/και ξένοι διαμεσολαβητές που συμμετείχαν στο «σαφάρι» αγοράς ακινήτων με στόχο την εκμετάλλευση μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, και ταυτόχρονα την απόκτηση της πολυπόθητης golden visa.
Τα παραπάνω, αφορούν  τους κύριους λόγους που τα τελευταία χρόνια καταγράφηκαν ραγδαίες αυξήσεις στις αγοραπωλησίες ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας.
Είναι ενδεικτικό ότι στον Δήμο Αθηναίων το 2017, πραγματοποιήθηκαν 2.967 μεταβιβάσεις ακινήτων, το 2018 καταγράφηκε αύξηση κατά 95,6 % με τον αριθμό των μεταβιβάσεων στις 5.804 και το 2019 5.303.
Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας «Αρχικά, οι επενδυτές επέλεγαν κυρίως ακίνητα που έχριζαν ανακαίνιση και διαθέτονταν σε τιμές που δεν ξεπερνούσαν τα 600 ευρώ/τμ . Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αυτοτελή ακίνητα πλησίον της Ομόνοιας μεταβιβάστηκαν σε τιμές που δεν ξεπερνούσαν τα 400 ευρώ/τμ στις αρχές της τελευταίας διετίας.
Λόγω της αυξημένης ζήτησης για αγορά ακινήτων στο κέντρο των Αθηνών, οι τιμές αυξήθηκαν ακόμη και 60 % εντός της διετίας, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να αναζητήσουν νέες περιοχές.
Δεν ήταν λίγοι οι επενδυτές που κινήθηκαν σε περιοχές όπως η Κυψέλη, περιοχή που λόγω της γραμμής 4 του μετρό αλλά και των χαμηλών τιμών αποτέλεσε την εναλλακτική λύση για επενδύσεις.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2017 η ευρύτερη περιοχή της Κυψέλης συγκαταλεγόταν στις περιοχές που ακόμη και τα πιο ακριβά σημεία γύρω από το λόφο Ελικώνος το κόστος αγοράς κατοικήσιμου διαμερίσματος άνω των 35 ετών πωλούνταν από 550 ευρώ/τμ , ενώ δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που διαμερίσματα της ίδιας ηλικίας στην ευρύτερη περιοχή που έχριζαν ανακαίνισης πωλούνταν προς 250€/ τμ .
Η  πολλά υποσχόμενη Κυψέλη σήμερα μετά την ραγδαία αύξηση των τιμών, (μέσα σε ένα χρόνο η τιμή του τετραγωνικού μέτρου αυξήθηκε από 500€/τμ -600 ευρώ/τμ που ήταν το 2018, σε 800 ευρώ/τμ -1.000ευρώ/τμ σήμερα) αλλά και λόγω του παγώματος της αγοράς λόγω κορωνοϊού, έχει βάλει φρένο στην περιοχή.
Μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2019 , παρατηρήθηκαν  πολλές περιπτώσεις ιδιοκτητών «ξεχασμένων» εσωτερικών διαμερισμάτων άνω των 35 ετών που χρίζουν ανακαίνισης να ζητούν ακόμη και 1.000 ευρώ/τμ , τη στιγμή που το ακίνητό τους όλα αυτά τα χρόνια βρισκόταν στα αζήτητα και αν ρωτήσεις τους ίδιους αν έδιναν τα χρήματα αυτά που ζητούν για να το αγοράσουν, σου απαντούν όχι», αναφέρουν χαρακτηριστικά .
«Η επιλεκτική πληροφόρηση από τη πλευρά των ιδιοκτητών καθώς και η λογική να καλύψουμε τη «χασούρα» των 10 ετών άμεσα,  εκμεταλλευόμενοι τη στιγμιαία αυξημένη ζήτηση που καταγράφεται σήμερα, έχει αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά πολλές περιοχές του κέντρου. 
Περιοχές που μπορούν  να αλλάξουν τη σημερινή τους εικόνα και να επιστρέψουν στην αίγλη του παρελθόντος, τείνουν να βρεθούν και πάλι στα αζήτητα.
Παράλληλα, στην κακή πληροφόρηση των ιδιοκτητών συντελούν πολλοί παράγοντες, όπως οι συνεχόμενες έρευνες με ζητούμενες τιμές πώλησης μέσω αγγελιών που σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούν στρεβλώσεις στην κτηματαγορά . Μη ξεχνάμε ότι στη χώρα μας σήμερα, δεν έχουμε τον επαρκή αριθμό αγοραπωλησιών , ταυτόχρονα, δεν καταγράφονται οι τιμές πώλησης των ακινήτων,  με αποτέλεσμα να μην έχουμε μια ορθή εικόνα για την πραγματική πορεία των τιμών αλλά την διαίσθηση .  
Οι ιδιοκτήτες των άλλοτε περιοχών που αποτέλεσαν την «επενδυτική ευκαιρία» , τους τελευταίους μήνες  βλέπουν ότι η ζήτηση είναι παγωμένη σε σχέση με το άμεσο – κοντινό παρελθόν των 6 μηνών.
Το άλλοτε «μότο» των ιδιοκτητών,  ότι δεν μπορείς πλέον  να βρεις σπίτι στο κέντρο της Αθήνας κατοικήσιμο κάτω από 800€/τμ ή/και 1.000 €/τμ αρχίζει να χάνει την ισχύ του.
Το τελευταίο διάστημα, δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες που κατανοούν πλέον ότι αν δεν υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στη περιοχή τους , οι επενδυτές θα αναζητήσουν άλλους επενδυτικούς προορισμούς, με αποτέλεσμα, να μειώνουν τις απαιτήσεις τους για να μην χάσουν την ευκαιρία πώλησης του ακινήτου τους που ακόμη και οι ίδιοι δεν θα αγόραζαν στη τιμή που ζητούσαν αρχικά.   
Μη ξεχνάμε ότι η κτηματαγορά κατέγραψε αυξητικές τάσεις λόγω των ευκαιριών που δημιουργήθηκαν εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Πολλοί επενδυτές πλέον, αφήνουν το κέντρο της Αθήνας και κατευθύνονται στον Πειραιά στοχεύοντας σε ακίνητα που μπορούν να δώσουν υπεραξία άμεσα. Η ζήτηση καταγράφεται θετική το τελευταίο διάστημα τόσο λόγω των αυξήσεων των τιμών στο κέντρο των Αθηνών ( δύσκολη η εύρεση αγοράς κατοικιών έως 800 ευρώ/τμ), όσο και των νέων έργων ανάπλασης που υλοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή», επισημαίνει ο κ.Μπάκας.
Για να μπορέσει να σταθεροποιηθεί η κτηματαγορά στη χώρα μας και ταυτόχρονα να αναπτυχθεί, «θα πρέπει να  λειτουργήσει με τους σωστούς όρους της οικονομίας και  όχι με στιγμιαίες εκρήξεις.
Σίγουρα χρειαζόμαστε επενδύσεις από το εξωτερικό αλλά δεν είναι αυτές που θα μπορέσουν να αλλάξουν  και να ξυπνήσουν την κτηματαγορά σε Πανελλαδικό επίπεδο. Δεν μπορεί ένας βασικός κλάδος της οικονομίας  όπως η κτηματαγορά, να βασίζεται αποκλειστικά στο επενδυτικό ενδιαφέρον των ξένων» καταλήγει ο ίδιος.
data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"