Επιχειρούμε μια σύνοψη των δραστηριοτήτων και ανακοινώσεων της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» (πρόσκειται στο ΚΚΕ) των τελευταίων ημερών, μέσα από τα δελτία τύπου που η ίδια εξέδωσε.
Ν. Σοφιανός: «Έκφραση της πλειοψηφίας του λαού της Αθήνας είναι να μην παραχωρηθεί κανένας χώρος στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής»
Ο Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την κατανομή των χώρων, την περίοδο των δημοτικών εκλογών, δήλωσε τα εξής:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να μην παραχωρήσει χώρους, με την ευθύνη που έχει, στη Χρυσή Αυγή, την υπόδικη οργάνωση για ναζιστική εγκληματική δραστηριότητα. Είναι μια πολιτική απόφαση που εκφράζει την πλειοψηφία του λαού της Αθήνας και στην οποία εμμένει και πρέπει να εμμείνει το Δημοτικό Συμβούλιο. Και εννοείται ότι όλες οι υπηρεσίες του Δήμου θα πρέπει να πειθαρχήσουν σε αυτή την απόφαση.
Με βάση αυτό θεωρούμε ότι δεν μπορείτε στο εισηγητικό να προτείνετε τα στέγαστρα, οι δημόσιοι δημοτικοί χώροι και οι διαφημιστικοί χώροι που έχει ο Δήμος να μοιράζονται στην οργάνωση της «Χρυσής Αυγής». Να αφαιρεθούν οι συγκεκριμένες προτάσεις για στέγαστρα και διαφημιστικά. Η ερμηνεία είναι συγκεκριμένη και είναι καθολική.
Όσον αφορά τις απειλές των νεοναζιστών, αυτές να τις πουν εκεί που περνάνε. Οι τσαμπουκάδες από τη μια, η υποταγή στη νομιμότητα και στους θεσμούς από την άλλη, είναι ενδεικτικά της θρασυδειλίας των νεοναζιστών και της σχέσης τους με το σύστημα που τους γέννησε».
Τοποθετήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας στη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 22 Απρίλη 2019
«Μέχρι να αναλάβει η νέα δημοτική Αρχή, οι δημότες πληρώνουν τέλη κανονικά. Υπάρχει η απαίτηση τα προβλήματα να λύνονται», τόνισε ο Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, δημοτικός σύμβουλος & μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 22 Απρίλη 2019, στην οποία έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης τα εξής θέματα:
«Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που αφορούν το δήμο και δεν μπορούν να μπουν στο ψυγείο. Οι δημότες αυτούς τους μήνες θα πληρώνουν κανονικά τα δημοτικά τέλη και τους δημοτικούς φόρους, άρα θα υπάρχει και η απαίτηση να λύνονται προβλήματα.
Για τα συγκεκριμένα προβλήματα των σχολείων που είχαμε θέσει στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ζητάμε να παρουσιαστούν οι παρεμβάσεις που θα κάνει ο δήμος με βάση τις δεσμεύσεις των υπηρεσιών, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά. Δεν βάζουμε τα προβλήματα για να τα βάλουμε, αλλά για να δίνονται λύσεις. Θέλουμε να θέσουμε επιπλέον τα παρακάτω προβλήματα σχολείων:
· Στο 74ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, ο Σύλλογος διδασκόντων έχει ενημερώσει τις τεχνικές υπηρεσίες για προβλήματα εισροής υδάτων από τις βροχοπτώσεις. Η απάντηση ήταν καθησυχαστική. Οι βροχοπτώσεις ήρθαν ξανά. Τα προβλήματα διευρύνθηκαν. Γι΄ αυτούς τους λόγους παρακαλούν να μεριμνήσετε άμεσα για την αποκατάσταση της οροφής του 74ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, στην οδό Αδριανού στην Πλάκα, νομίζω το παλαιότερο σχολικό συγκρότημα που έχει η Αθήνα.
· Στο 17ο Γυμνάσιο, που συστεγάζεται με το Λύκειο, υπήρχαν δυο φύλακες. Ο ένας μεταφέρθηκε στα ανοιχτά σχολεία. Ο άλλος που έμεινε συνταξιοδοτήθηκε. Τι θα κάνετε; Θα επιστρέψει ο φύλακας από το πρόγραμμα “Ανοιχτά Σχολεία” που κάνετε με τα γνωστά ιδρύματα ή θα στερούνται φύλαξη τα σχολεία στην κανονική λειτουργία τους;
· Υπάρχει ανάγκη μετεγκατάστασης του 110ου Νηπιαγωγείου Αθηνών σε νέο κτίριο. Το πρόβλημα είναι παλιό. Η ανάγκη αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι συστεγάζεται σε ένα σχολικό συγκρότημα με 460 μαθητές και 51 εκπαιδευτικούς. Αυτά είναι τα αποτελέσματα των συγχωνεύσεων και της προηγούμενης κυβέρνησης και αυτής του ΣΥΡΙΖΑ που τις κρατά όλες σε ισχύ. Έχει ιστορία αυτή η υπόθεση, υπάρχει χώρος χαρακτηρισμένος για σχολείο, με παρεμβάσεις των κατοίκων και με τη δική μας παρέμβαση, τα προηγούμενα χρόνια είχε καθαριστεί το οικόπεδο, στο οποίο μπορεί να ανεγερθεί νέο σχολείο.
Καταθέτουμε επίσης ένα υπόμνημα του αθλητικού συλλόγου “Τρεις Αστέρες” στις Τρεις Γέφυρες. Το ίδιο ακριβώς υπόμνημα είχε καταθέσει και το 2014 στον ΟΠΑΝΔΑ. Πέντε χρόνια μετά, η κατάσταση παραμένει προβληματική, χωρίς συντήρηση στα συρματοπλέγματα, χωρίς καθαρισμό στα φρεάτια, χωρίς ανακαίνιση του φυλακίου, χωρίς φωτισμό, χωρίς να γίνεται αντικατάσταση των ταμπλό των γηπέδων, χωρίς επισκευή των πάγκων. Είναι μια κατάσταση που συναντάμε σε πολλές γειτονιές της Αθήνας και αναδεικνύεται η ανάγκη ο ΟΠΑΝΔΑ να λύνει προβλήματα, αντί να λειτουργεί σαν εισπρακτικός μηχανισμός.
Τέλος, καταθέτουμε το υπόμνημα 96 κατοίκων από την περιοχή Τρεις Γέφυρες γύρω από τον Ποδονίφτη. Το αίτημα των κατοίκων της περιοχής είναι να καθαριστούν τα οικόπεδα που βρίσκονται εκεί, τα οποία ανήκουν στο δήμο και κάποιοι τα χρησιμοποιούν για να πετούν μπάζα. Οι κάτοικοι ζητούν να γίνουν μια σειρά από παρεμβάσεις αντί της τσιμεντοποίησης της κοίτης του ρέματος που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια».
Τοποθετήσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής Αρχής για τα έτη 2014-2018
«Από αυτή την πολιτική έχουν κέρδος οι λίγοι. Δεν έχει καμία σχέση με αυτό που έχουν ανάγκη τα λαϊκά στρώματα» τόνισε ο Στέλιος Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος & εκ νέου υποψήφιος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 18ης Απριλίου για τον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής Αρχής για τα έτη 2014-2018. Στην τοποθέτησή του δήλωσε τα εξής:
«Αυτή η δημοτική Αρχή υπηρέτησε πολιτικά τρεις μνημονιακές κυβερνήσεις. Όταν λέμε υπηρέτησε εννοούμε ότι αποδέχτηκε την επιβαλλόμενη πολιτική χωρίς αντιδράσεις και μάλιστα σε ορισμένα ζητήματα ήταν φανατική για την εφαρμογή της.
Μνημονιακή πολιτική σημαίνει:
·Μείωση κρατικής χρηματοδότησης. Αντί να αντιδράσει είπε “μπορώ να τα φέρω βόλτα και με λιγότερα λεφτά και θα νοικοκυρέψω το δήμο”.
· Μείωση του προσωπικού. Η δημοτική Αρχή εμφανίζει ότι νοικοκύρεψε το δήμο και έχει πλεονάσματα, όταν το 2010 είχε 7.580 μόνιμους και αορίστου χρόνου εργαζόμενους και σήμερα έχει 5.500. Τι επιπτώσεις έχει η μείωση του προσωπικού; Δε συντηρούνται κοινωνικές και άλλες υποδομές του δήμου, δεν αναπτύσσονται.
· Ιδιωτικοποίηση τομέων λειτουργίας του δήμου. Ιδιωτικοποίηση στο πράσινο, στην καθαριότητα, στον πολιτισμό, στο ηλεκτρολογικό. Να τι σημαίνει η μείωση του προσωπικού σε αυτούς τους τομείς που θα κοστίσουν μελλοντικά “ο κούκος αηδόνι”.
· Κλείσιμο υποδομών. Ο δήμαρχος είπε τι έκανε, αλλά δεν είπε τι έκλεισε! Παραλάβατε 98 παιδικούς σταθμούς του ΔΒΑ, σήμερα είναι 72. Παραλάβατε 132 παιδικές χαρές, ο απολογισμός σας λέει ότι έχετε φτιάξει τις 27 και θα φτάσουν στο τέλος του 2019 τις 70. Οι άλλες 62 διαγράφτηκαν από το χάρτη; Νομίζετε ότι είμαστε διατεθειμένοι να διαγράψουμε χώρους επειδή εσείς νομίζετε ότι έτσι πρέπει να γίνει; Για τα δημοτικά ιατρεία, αναφέρετε στον απολογισμό ότι ανακαινίστηκαν κλπ. Πόσα όμως υπάρχουν; Το δημοτικό Ιατρείο του Παγκρατίου έκλεισε με σκοπό να πάει σε άλλο κτίριο και εδώ και τρία χρόνια ακόμα δεν έχει πάει. Λειτουργούν δημοτικά ιατρεία με 27 γιατρούς και 6 οδοντιάτρους που διαθέτει ο δήμος;
· Παραχώρηση των κρατικών υποδομών σε ΜΚΟ και επιχειρήσεις. Αναφέρω για παράδειγμα τη δημοτική αγορά Κυψέλης, το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία με το ιδρύμα Νιάρχου και την ανταποδοτικότητα παντού. Ανταποδοτικότητα στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό. Και φυσικά όλες οι επιχειρησιακές δράσεις που εμφανίζονται από το δήμο έχουν σχέση με το ιδιωτικό κεφάλαιο, κυρίως στον τουριστικό τομέα. Ο τουριστικός τομέας ήταν αυτός που επωφελήθηκε από τη δράση του δήμου όλα αυτά τα χρόνια, δηλαδή οι μεγαλοξενοδόχοι της Αθήνας.
Επισημαίνουμε κάποια σημεία που διαβάζουμε στον απολογισμό της δημοτικής Αρχής:
Δημοτικά Τέλη. Η προεκλογική σας δέσμευση το 2014 για τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού ήταν μείωση 20%. Αντί αυτού έγινε 6,5% μείωση στα οικιακά και από 5% έως 28,5% στα επαγγελματικά δημοτικά τέλη, με τη διαφορά ότι αυτή η απόφαση έχει μείνει στα χαρτιά, διότι μόνο 3.000 ρολόγια έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση. Κι αυτό γιατί ο κόσμος ούτε το ξέρει, ούτε έχει τη δυνατότητα να μαζέψει τα χαρτιά που του ζητάτε.
Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης. Με καμάρι είπε ο δήμαρχος ότι οι 3 μεγαλύτερες παρατάξεις, συμφωνούν με τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης ναρκωτικών, δηλαδή να μεταφερθούν οι πιάτσες έξω από αυτούς τους χώρους για να μπορούν να κάνουν μέσα τη χρήση. Κανένας δε λέει το που θα βρίσκουν οι χρήστες τη δόση. Έτσι, θα γεμίσουν οι γειτονιές με τέτοιες πιάτσες.
Η κατάσταση του οδικού δικτύου. Να μη θυμίσω τι έλεγε το περασμένο καλοκαίρι ο κος Αποστολόπουλος, ότι 20 εργολαβίες ξεκινούν από το Σεπτέμβρη! Ακόμα τις περιμένουμε. Έχετε καταλάβει σε τι κατάσταση βρίσκονται τα οδοστρώματα και τα πεζοδρόμια της Αθήνας;
Λέσχες Φιλίας. Αναφέρετε στον απολογισμό ότι λειτουργείτε 25, μα τόσες ήταν και το 2010. Ούτε μια καινούργια δεν έγινε.
Έχει λοιπόν μια αξία να κρίνουμε πολιτικά όλη αυτή την κατάσταση. Τα προγράμματα που έχει καταφέρει η δημοτική αρχή να εντάξει στον προγραμματισμό και εκτελούνται, δεν έχουν καμία σχέση με τα λαϊκά δικαιώματα και τις λαϊκές ανάγκες. Εδώ γίνεται ένα πάρτι των μεγάλων επιχειρήσεων και επιχειρηματικών συμπράξεων. Από αυτά τα έργα και από αυτές τις αναπλάσεις έχουν κέρδος οι λίγοι. Η κατάσταση για τη ζωή των πολλών, ιδιαίτερα στις γειτονιές της Αθήνας, είναι σε απερίγραπτα χάλια.
Με αυτή την έννοια λοιπόν θα ήθελα να πω ότι η αυτή δημοτική Αρχή, ακολουθώντας την πολιτική που εφάρμοσαν ΠΑΣΟΚ & ΝΔ και συνεχίστηκε τα τελευταία χρόνια από το ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που έχει ανάγκη ο δημότης και ιδιαίτερα οι φτωχοί άνθρωποι.
Αυτό πρέπει να κριθεί και στις επόμενες εκλογές για όλους, ασχέτως σε ποια παράταξη προσχωρούν και με ποια παράταξη θα κατέβουν στις προσεχείς εκλογές. Γιατί όσοι τους παίρνουν στις παρατάξεις τους, παίρνουν και την ευθύνη των πεπραγμένων αυτής της διοίκησης».
Νίκος Σοφιανός: «Σε αυτές τις εκλογές, σε όλες τις κάλπες κάνουμε το βήμα, ισχυροποιούμε το ΚΚΕ»
Σε συγκέντρωση στο καφενείο "Σκορπιός" στον Αγ. Νικόλαο Αχαρνών μίλησαν την Τετάρτης 17/4 ο Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Μουσταφά Άχμετ, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.
Ο Μουσταφά Άχμετ, μετανάστης β' γενιάς και ο ίδιος, αναφέρθηκε στην στάση του ΚΚΕ που «δεν αντιμετωπίζει με λογική φιλανθρωπίας τους μετανάστες εργάτες, αλλά ως τμήμα της εργατικής τάξης που είναι πιο σκληρά εκμεταλλευόμενο. Οι κομμουνιστές κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να οργανώνουν Έλληνες και μετανάστες εργάτες στους μαζικούς φορείς και στα ταξικά συνδικάτα παλεύοντας μαζί για ένα καλύτερο μέλλον» και κάλεσε σε ισχυροποίηση του Κόμματος, σε όλες τις κάλπες. «Άλλωστε η πολιτική που υπηρετεί η ΕΕ και τα κόμματα που την υπερασπίζονται στην Ελλάδα, είναι η πολιτική που ανάγκασε τους μετανάστες να ξεριζωθούν από τον τόπο τους και να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή σε άλλες χώρες, μακρυά από τις πατρίδες τους. Είναι η ίδια πολιτική που τσακίζει τις ζωές και τα δικαιώματα και των Ελλήνων εργατών, των εργατών σε όλες τις χώρες της ΕΕ».
Ο Νίκος Σοφιανός ανάμεσα σε άλλα ανέφερε: «Σε αυτές τις εκλογές, σε όλες τις κάλπες κάνουμε το βήμα, ισχυροποιούμε το ΚΚΕ. Γιατί δυνατό ΚΚΕ σημαίνει πιο δυνατός αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων που την υπερασπίζονται και την υπηρετούν, στα αντιλαϊκά μέτρα που υλοποιούνται από τις κυβερνήσεις και την τοπική διοίκηση. Τις κατευθύνσεις της ΕΕ υλοποιούν οι εκλεγμένοι των άλλων κομμάτων σε δήμους και περιφέρειες, συμφωνώντας στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους. Και είναι κρίσιμο από ποια θέση, με πόσους δημάρχους και συμβούλους θα δίνει το ΚΚΕ την μάχη την επόμενη μέρα των εκλογών, τη μάχη της λαϊκής αντιπολίτευσης στην αντιλαϊκή πολιτική, που διαλύει τις κοινωνικές δομές και υπηρεσίες στους δήμους, που πριμοδοτεί την εισβολή των ιδιωτών σε όλες τις λειτουργίες της τοπικής διοίκησης, που δίνει πακτωλό χρημάτων σε ΜΚΟ και σε προγράμματα βιτρίνας, αλλά αντιμετωπίζει ως κόστος και μη επιλέξιμη δαπάνη την προστασία της ζωής των εργαζομένων και της λαϊκής περιουσίας». Ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του κάλεσε τους συγκεντρωμένους «να μην υποκύψουν στα ψεύτικα διλήμματα, που μας σερβίρουν με άλλο περιτύλιγμα. Να μην επιλέξουμε ανάμεσα στην «δίκαιη ανάπτυξη» του ΣΥΡΙΖΑ ή στη «βιώσιμη ανάπτυξη» της ΝΔ γιατί καμία δεν αφορά τα λαϊκά στρώματα. Να μην υποχωρήσουμε στη λογική του μικρότερου κακού. Δυνατό ΚΚΕ, στους δήμους, στις περιφέρειες, στην Ευρωβουλή για να κάνουμε την πραγματική διαφορά».
Ακολούθησε συζήτηση για ζητήματα που αφορούν τα δημοτικά τέλη και την χρηματοδότηση των δήμων, τους μετανάστες και το προσφυγικό, τους ελεύθερους χώρους και τους χώρους πρασίνου, τα κριτήρια επιλογής και τον τρόπο χρηματοδότησης των τεχνικών έργων των δήμων και της περιφέρειας, την κατάσταση του οδικού δικτύου της πόλης κ.α.
Comments (0)
Comments powered by CComment