Τον γύρο του διαδικτύου αλλά και πολλών άλλων μέσων ενημέρωσης έκανε η φωτογραφία με το νεογέννητο μωρό που οι γονείς του το κάνουν μπάνιο με ένα μπουκάλι νερό, έξω από την σκηνή τους, στην Ειδομένη.
Η λεζάντα κατά κανόνα ήταν "γεννήθηκε στα λασπόνερα της Ειδομένης".
Φυσικά δεν έχει και πολλή σημασία που ακριβώς γεννήθηκε το συγκεκριμένο μωρό αν θέλουμε να μιλήσουμε για τις δύσκολες ή καλύτερα τις απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούν οι άνθρωποι που επέλεξαν τον δρόμο της προσφυγιάς και βρίσκονται αυτές τις μέρες στην Ειδομένη.
Κάποιοι όμως επέλεξαν να πουλήσουν περισσότερη δυστυχία αλλά και να δημιουργήσουν ψευδείς εντυπώσεις για το τι κάνουν επιτέλους είτε το ελληνικό κράτος είτε οι διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις που βρίσκονται στα κέντρα προσφύγων και ειδικότερα στα σύνορα με ΠΓΔΜ. Πολλοί άλλοι, προφανώς οι περισσότεροι, απλώς αναπαρήγαγαν μιά διαστρευλωμένη είδηση.
Απο πουθενά δεν προκύπτει ότι το συγκεκριμένο μωρό γεννήθηκε στον καταυλισμό. Αντίθετα, υπάρχουν μαρτυρίες που δείχνουν το αντίθετο.
Κατ' αρχήν ο ίδιος ο φωτογράφος που τράβηξε την φωτογραφία για το Reuters, ο Αλέξανδρος Αβραμίδης δήλωσε:
«Την συγκεκριμένη φωτογραφία την τράβηξα στις 6 Μαρτίου του 2016 στην Ειδομένη και εικονίζει ένα ζευγάρι προσφύγων να κάνει μπάνιο το μικρό παιδί τους. Δεν ξέρω την ακριβή ηλικία του και ποτέ και πουθενά δεν ανέφερα ότι γεννήθηκε μέσα στην σκηνή. Δεν παύει παρόλα αυτά να αποτελεί ένα ακόμα πειστήριο του δράματος που συντελείται αυτήν την στιγμή στην Ειδομένη»
Επίσης όπως δήλωσε στο makthes.gr η κοινωνική λειτουργός των Γιατρών του Κόσμου Παναγιώτα Γιαννοπούλου, δεν υπάρχει κανένας λόγος να γεννηθεί παιδί μέσα στη σκηνή, καθώς στον καταυλισμό υπάρχει γιατρός σε 24ωρη βάση και κάθε φορά που μια ετοιμόγεννη γυναίκααρχίζει να πονά, ο γιατρός φροντίζει για την μεταφορά της στο νοσοκομείο του Κιλκίς, όπου μάλιστα έχουν γεννηθεί αρκετά προσφυγόπουλα.
Όπως εξηγεί η ίδια, καθημερινά οι άνθρωποι των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον καταυλισμό (Γιατροι του Κόσμου, Γιατροί χωρίς Σύνορα, Praxis και Ερυθρός Σταυρός) κάνουν medical meeting, δηλαδή συνάντηση με θέμα τα περιστατικά που χρειάζονται ιατρική φροντίδα, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση έγκυος να αφεθεί να γεννήσει μόνη της στην σκηνή, εκτός αν η ίδια το επιλέξει για κάποιο λόγο. Σε κάθε περίπτωση όμως μιά τέτοια γέννα θα ήταν και πάλι σε γνώση των γιατρών που αναλαμβάνουν τις βάρδιες στον καταυλισμό.
Ακόμα στο iefimerida.gr διαβάσαμε ότι και ο Ερυθρός Σταυρός αρνείται ότι υπήρξε τέτοιο περιστατικό, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει και η αστυνομία.
Μάλιστα, ο Ερυθρός Σταυρός αναφέρει ότι δυο γυναίκες πρόσφυγες στην Ειδομένη, γέννησαν στις 6 Μαρτίου σε νοσοκομείο (και όχι στον καταυλισμό), η μία στις 4 το απόγευμα και η άλλη στις 6.
Είναι δεδομένο ότι η κατάσταση στην Ειδομένη είναι τραγική. Και ο μόνος τρόπος να σταματήσει να υπάρχει αυτή η κατάσταση, είναι να πειστούν οι πρόσφυγες, μετά το οριστικό κλείσιμο του δρόμου διαφυγής προς την Ευρώπη, να καταφύγουν σε οργανωμένα κέντρα περίθαλψης. Αν δεν γίνει αυτό και μέχρι να γίνει αυτό, υπάρχουν κίνδυνοι δημιουργίας ανεξέλεγκτων καταστάσεων που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια των προσφύγων.
Comments powered by CComment