Είναι κόμμα η αποχή. Μάλλον όχι, γιατί αν ήταν θα είχε κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Προσπαθώντας να ανιχνεύσουμε την αυξημένη αποχή στις πρόσφατες εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 θα λέγαμε ότι είναι ένα προϊόν ποικίλης προέλευσης.
Ένα πολύ μικρό μόνο μέρος της αποχής αυτής θα μπορούσαμε να πούμε ότι σχετίζεται με συγκεκριμένους λόγους, που έχουν να κάνουν με τις ιδιαίτερες πολιτικές συνθήκες όπως αυτές διαμορφώθηκαν κατά την σύντομη προεκλογική περίοδο.
Υπάρχει πάντα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του κόσμου που απέχει από τις εκλογές, επειδή αισθάνεται ότι αυτές δεν τον αφορούν, ανεξάρτητα από τις ειδικές κάθε φορά περιστάσεις.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Δώδος. "Η αποχή είναι σημαντική, αλλά όχι τόσο όσο δείχνουν τα κανάλια και τα ξένα μέσα ενημέρωσης που κάνουν λόγο για απαξίωση της πολιτικής. Υπάρχουν, ωστόσο, περίπου 600.000 ψηφοφόροι που απουσιάζουν από κάλπες" είπε χαρακτηριστικά.
Όπως εκτιμά, η αποχή αυτή οφείλεται στην αποδημία (ετεροδημότες και νεοαπόδημοι επιστήμονες), στο σημαντικό κόστος μετακίνησης, αλλά και στην εκλογή με λίστα, αντί σταυρού, στα ψηφοδέλτια, γεγονός που δεν κινητοποίησε υποψηφίους και ψηφοφόρους.
Γενικότερα για το ποσοστό αποχής εκτίμησε πως οφείλεται στους εκλογικούς καταλόγους που δεν είναι τακτοποιημένοι, αφού υπάρχουν ακόμη πεθαμένοι από την περίοδο 1967-74, αλλά και όλοι όσοι βρίσκονται εκτός Ελλάδας, όπως οι μετανάστες του 1960-70, τα παιδιά τους, και οι περίπου 300.000 νεοαπόδημοι επιστήμονες.
Το μεγαλύτερο ρεκόρ αποχής είναι αυτό των ευρωεκλογών του 2009, οπότε κι έφτασε στο 47,5%, (κυρίως επειδή ήταν καλοκαίρι και τριήμερο του Αγίου Πνεύματος).


"Η νίκη Τσίπρα έγινε δυνατή μόνο χάρις στην επιπλέον, κατά 7%, «αποχή» του εκλογικού σώματος στις 20 Σεπτέμβρη σε σχέση με τις εκλογές του περασμένου Γενάρη.
Αυτό το 7% σίγουρα δεν είναι με τα μνημόνια και τον Τσίπρα (ΣΥΡΙΖΑ πια δεν υπάρχει, παρά ο «αρχηγός» πρωθυπουργός και το πλήθος!) , αν δεν τα σιχαίνεται και τα σιχτιρίζει. Αν αυτό το 7%, αποτελούμενο κυρίως από νέους και νέες, δεν πήγε να ψηφίσει, αυτό, μάλλον , οφείλεται στην απογοήτευση μετά τις διαψεύσεις «σοκ» του δημοψηφίσματος. Με το 7% στην κάλπη σίγουρα το αποτέλεσμα και η πολιτική εικόνα θα ήταν πολύ διαφορετικά."

Comments powered by CComment