sepolia logo

Είναι κόμμα η αποχή. Μάλλον όχι, γιατί αν ήταν θα είχε κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Προσπαθώντας να ανιχνεύσουμε την αυξημένη αποχή στις πρόσφατες εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 θα λέγαμε ότι είναι ένα προϊόν ποικίλης προέλευσης.

Ένα πολύ μικρό μόνο μέρος της αποχής αυτής θα μπορούσαμε να πούμε ότι σχετίζεται με συγκεκριμένους λόγους, που έχουν να κάνουν με τις ιδιαίτερες πολιτικές συνθήκες όπως αυτές διαμορφώθηκαν κατά την σύντομη προεκλογική περίοδο.

Υπάρχει πάντα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του κόσμου που απέχει από τις εκλογές, επειδή αισθάνεται ότι αυτές δεν τον αφορούν, ανεξάρτητα από τις ειδικές κάθε φορά περιστάσεις.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Δώδος. "Η αποχή είναι σημαντική, αλλά όχι τόσο όσο δείχνουν τα κανάλια και τα ξένα μέσα ενημέρωσης που κάνουν λόγο για απαξίωση της πολιτικής. Υπάρχουν, ωστόσο, περίπου 600.000 ψηφοφόροι που απουσιάζουν από κάλπες" είπε χαρακτηριστικά.

Όπως εκτιμά, η αποχή αυτή οφείλεται στην αποδημία (ετεροδημότες και νεοαπόδημοι επιστήμονες), στο σημαντικό κόστος μετακίνησης, αλλά και στην εκλογή με λίστα, αντί σταυρού, στα ψηφοδέλτια, γεγονός που δεν κινητοποίησε υποψηφίους και ψηφοφόρους.

Γενικότερα για το ποσοστό αποχής εκτίμησε πως οφείλεται στους εκλογικούς καταλόγους που δεν είναι τακτοποιημένοι, αφού υπάρχουν ακόμη πεθαμένοι από την περίοδο 1967-74, αλλά και όλοι όσοι βρίσκονται εκτός Ελλάδας, όπως οι μετανάστες του 1960-70, τα παιδιά τους, και οι περίπου 300.000 νεοαπόδημοι επιστήμονες.

Το μεγαλύτερο ρεκόρ αποχής είναι αυτό των ευρωεκλογών του 2009, οπότε κι έφτασε στο 47,5%, (κυρίως επειδή ήταν καλοκαίρι και τριήμερο του Αγίου Πνεύματος).

apoxi1
Από το παραπάνω γράφημα προκύπτει ότι η άνοδος του ποσοστού της αποχής από τις εκλογές του Ιανουαρίου ήταν ένα 7%. Φυσικά και γι αυτό οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί. Αν π.χ. θέλουμε να βρούμε ένα επιπλέον λόγ, θα λέγαμε ότι η οικονομική δυνατότητα του μέσου Έλληνα, δεν του επέτρεπε να κάνει τρίτο ταξίδι σε μιά χρονιά στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Γι αυτό άλλωστε και τα ποσοστά αποχής ήταν τεράστια στις απομακρυσμένες επαρχίες.
 
Παρ' όλα αυτά υπάρχουν και κάποιοι που προσπαθούν να αξιοποιήσουν πολιτικά την αποχή.
 
Το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη αποδίδει και στην αυξημένη αποχή τον καταποντισμό του.
Αλλά ο βασικός διεκδικητής του 7% της αυξημένης αποχής είναι η ΛΑΕ του 2,8%.
 
apoxi4
Γράφει ο Θανάσης Μέργος στην Iskra.

"Η νίκη Τσίπρα έγινε δυνατή μόνο χάρις στην επιπλέον, κατά 7%, «αποχή» του εκλογικού σώματος στις 20 Σεπτέμβρη σε σχέση με τις εκλογές του περασμένου Γενάρη.

Αυτό το 7% σίγουρα δεν είναι με τα μνημόνια και τον Τσίπρα (ΣΥΡΙΖΑ πια δεν υπάρχει, παρά ο «αρχηγός» πρωθυπουργός και το πλήθος!) , αν δεν τα σιχαίνεται και τα σιχτιρίζει. Αν αυτό το 7%, αποτελούμενο κυρίως από νέους και νέες, δεν πήγε να ψηφίσει, αυτό, μάλλον , οφείλεται στην απογοήτευση μετά τις διαψεύσεις «σοκ» του δημοψηφίσματος. Με το 7% στην κάλπη σίγουρα το αποτέλεσμα και η πολιτική εικόνα θα ήταν πολύ διαφορετικά."

Να, επομένως, μια ακόμα σημασία της αποχής. Ο καθένας μπορεί, χωρίς πολύ κόπο, να την βαφτίσει "δική" του. Κι αν όχι τελείως δική του, τουλάχιστον ότι δεν είναι με τον "άλλον". Έτσι, αν συνεχίσει η ΛΑΕ, αν διεκδικήσει και τα λευκά και τα άκυρα, σε λίγο την βλέπω να κάνει κυβέρνηση με αυτοδυναμία.
 
Κάποιοι άλλοι φτάνουν στο σημείο, να λένε ότι αν η αποχή ήταν στα επίπεδα των προηγούμενων εκλογών, τότε οι ψήφοι που πήρε στις 20 Σεπτέμβρη ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιστοιχούσαν σε ένα 32% κι επομένως δεν θα μπορούσε να κάνει κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ. Ήμαρτον!
apoxi3
 
Και δυό φορές "ήμαρτον" για την κα Κωνσταντοπούλου, που αμφισβητεί το εκλογικό αποτέλεσμα καταγγέλοντας ότι καταπατήθηκε η δημοκρατική νομιμότητα. Για μιά ακόμα φορά.
"η βουλή που αναδεικνύεται από αυτές τις εκλογές δεν αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% των πολιτών. Αυτό είναι μία νίκη αυτών που ήθελαν να θέσουν στο περιθώριο τον λαό και την κοινωνία. Η αποχή δυστυχώς δεν έχει κοινοβουλευτική αποτύπωση. Δεν θα έχει φωνή στη Βουλή και το 6% που δεν εκπροσωπείται εκ των οποίων 3% εμπιστεύθηκε την ΛΑΕ». είπε.
Να θυμίσουμε απλώς ότι η προηγούμενη βουλή ήταν επτακομματική και είχε ένα 8% των ψηφοφόρων εκτός βουλής και επίσης δεν θυμόμαστε την κα Κωνσταντοπούλου να είχε θέσει δημόσια και επιτακτικά θέμα απλής και ανόθευτης αναλογικής, έτσι ώστε να εκπροσωπούνται στην βουλή και όλα τα μικρότερα κόμματα.

Νέα Αριστερά - Δελτία Τύπου

Η ΝΔ μεταλλάσσει το ΕΣΥ σε βάρος της υγείας των ασθενών «Τα απογευματινά, επί πληρωμή, χειρουργεία και η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής εργασίας των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία μεταλλάσσουν ...
Το κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής Μονάδας, της μοναδικής όχι μόνο στην Κρήτη αλλά σε όλο το νότιο Αιγαίο, συνιστά έγκλημα κατά της κοινωνίας και της χώρας. Το κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής...
Το Πάσχα αργεί για τους αγρότες Η πολυαναμενόμενη και καθυστερημένη πληρωμή των αγροτών από την συμμετοχή τουςστα οικολογικά προγράμματα που αντικαθιστούν το πρασίνισμα, θα τους απογοητεύσειόπως και όλες οι πληρωμές...
Κινδυνεύει η έκδοση νέου ΑΜΚΑ για όλους λόγω ανικανότητας δύο Υπουργείων, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και του Υπουργείου Εσωτερικών! Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε συνέχεια της...
Με όλες μας τις δυνάμεις στον αγώνα για τη διάσωση και αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας Την Τετάρτη 10 Απριλίου, κλιμάκιο της Νέας Αριστεράς από τις γειτονιές μας (Γλυφάδα, Ελληνικό...
Αυξήσεις στα τέλη χρήσης δικτύου σε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ λόγω της «κοινωνικοποίησης» του κόστους σύνδεσης ΑΠΕ Οτι εφαρμόζεται ήδη η «κοινωνικοποίηση», ο επιμερισμός κατά 50% του κόστους κατασκευής έργων επέκτασης...
Η κυβέρνηση επέλεξε να στήσει ένα πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων κομμένο και ραμμένο στα μέτρα 10 συγκεκριμένων μεγάλων επιχειρήσεων. Η σημερινή αποκάλυψη του Politico επιβεβαιώνει ότι το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο...
Δεν υπηρετεί ούτε το διεθνές δίκαιο ούτε τα συμφέροντα της χώρας μας Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης με 322 υπέρ, 266 κατά και 31 αποχές, το οποίο...
Αιφνιδιαστικά και ανεφάρμοστα τα μέτρα του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων Στις 19 Μάϊου 2023, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/55904/2019/19.05.2023 (Β΄ 3475)....
«Είναι επικίνδυνη και κακοφτιαγμένη η Εγνατία Οδός;» Η Εγνατία Οδός (αυτοκινητόδρομος Α2) αποτελεί το μεγαλύτερο οδικό άξονα της χώρας και τμήμα της Ευρωπαϊκής Οδού 90. Η ολοκλήρωσή της συνέβαλε και...