sepolia logo

Είναι κόμμα η αποχή. Μάλλον όχι, γιατί αν ήταν θα είχε κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Προσπαθώντας να ανιχνεύσουμε την αυξημένη αποχή στις πρόσφατες εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 θα λέγαμε ότι είναι ένα προϊόν ποικίλης προέλευσης.

Ένα πολύ μικρό μόνο μέρος της αποχής αυτής θα μπορούσαμε να πούμε ότι σχετίζεται με συγκεκριμένους λόγους, που έχουν να κάνουν με τις ιδιαίτερες πολιτικές συνθήκες όπως αυτές διαμορφώθηκαν κατά την σύντομη προεκλογική περίοδο.

Υπάρχει πάντα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του κόσμου που απέχει από τις εκλογές, επειδή αισθάνεται ότι αυτές δεν τον αφορούν, ανεξάρτητα από τις ειδικές κάθε φορά περιστάσεις.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Δώδος. "Η αποχή είναι σημαντική, αλλά όχι τόσο όσο δείχνουν τα κανάλια και τα ξένα μέσα ενημέρωσης που κάνουν λόγο για απαξίωση της πολιτικής. Υπάρχουν, ωστόσο, περίπου 600.000 ψηφοφόροι που απουσιάζουν από κάλπες" είπε χαρακτηριστικά.

Όπως εκτιμά, η αποχή αυτή οφείλεται στην αποδημία (ετεροδημότες και νεοαπόδημοι επιστήμονες), στο σημαντικό κόστος μετακίνησης, αλλά και στην εκλογή με λίστα, αντί σταυρού, στα ψηφοδέλτια, γεγονός που δεν κινητοποίησε υποψηφίους και ψηφοφόρους.

Γενικότερα για το ποσοστό αποχής εκτίμησε πως οφείλεται στους εκλογικούς καταλόγους που δεν είναι τακτοποιημένοι, αφού υπάρχουν ακόμη πεθαμένοι από την περίοδο 1967-74, αλλά και όλοι όσοι βρίσκονται εκτός Ελλάδας, όπως οι μετανάστες του 1960-70, τα παιδιά τους, και οι περίπου 300.000 νεοαπόδημοι επιστήμονες.

Το μεγαλύτερο ρεκόρ αποχής είναι αυτό των ευρωεκλογών του 2009, οπότε κι έφτασε στο 47,5%, (κυρίως επειδή ήταν καλοκαίρι και τριήμερο του Αγίου Πνεύματος).

apoxi1
Από το παραπάνω γράφημα προκύπτει ότι η άνοδος του ποσοστού της αποχής από τις εκλογές του Ιανουαρίου ήταν ένα 7%. Φυσικά και γι αυτό οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί. Αν π.χ. θέλουμε να βρούμε ένα επιπλέον λόγ, θα λέγαμε ότι η οικονομική δυνατότητα του μέσου Έλληνα, δεν του επέτρεπε να κάνει τρίτο ταξίδι σε μιά χρονιά στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Γι αυτό άλλωστε και τα ποσοστά αποχής ήταν τεράστια στις απομακρυσμένες επαρχίες.
 
Παρ' όλα αυτά υπάρχουν και κάποιοι που προσπαθούν να αξιοποιήσουν πολιτικά την αποχή.
 
Το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη αποδίδει και στην αυξημένη αποχή τον καταποντισμό του.
Αλλά ο βασικός διεκδικητής του 7% της αυξημένης αποχής είναι η ΛΑΕ του 2,8%.
 
apoxi4
Γράφει ο Θανάσης Μέργος στην Iskra.

"Η νίκη Τσίπρα έγινε δυνατή μόνο χάρις στην επιπλέον, κατά 7%, «αποχή» του εκλογικού σώματος στις 20 Σεπτέμβρη σε σχέση με τις εκλογές του περασμένου Γενάρη.

Αυτό το 7% σίγουρα δεν είναι με τα μνημόνια και τον Τσίπρα (ΣΥΡΙΖΑ πια δεν υπάρχει, παρά ο «αρχηγός» πρωθυπουργός και το πλήθος!) , αν δεν τα σιχαίνεται και τα σιχτιρίζει. Αν αυτό το 7%, αποτελούμενο κυρίως από νέους και νέες, δεν πήγε να ψηφίσει, αυτό, μάλλον , οφείλεται στην απογοήτευση μετά τις διαψεύσεις «σοκ» του δημοψηφίσματος. Με το 7% στην κάλπη σίγουρα το αποτέλεσμα και η πολιτική εικόνα θα ήταν πολύ διαφορετικά."

Να, επομένως, μια ακόμα σημασία της αποχής. Ο καθένας μπορεί, χωρίς πολύ κόπο, να την βαφτίσει "δική" του. Κι αν όχι τελείως δική του, τουλάχιστον ότι δεν είναι με τον "άλλον". Έτσι, αν συνεχίσει η ΛΑΕ, αν διεκδικήσει και τα λευκά και τα άκυρα, σε λίγο την βλέπω να κάνει κυβέρνηση με αυτοδυναμία.
 
Κάποιοι άλλοι φτάνουν στο σημείο, να λένε ότι αν η αποχή ήταν στα επίπεδα των προηγούμενων εκλογών, τότε οι ψήφοι που πήρε στις 20 Σεπτέμβρη ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιστοιχούσαν σε ένα 32% κι επομένως δεν θα μπορούσε να κάνει κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ. Ήμαρτον!
apoxi3
 
Και δυό φορές "ήμαρτον" για την κα Κωνσταντοπούλου, που αμφισβητεί το εκλογικό αποτέλεσμα καταγγέλοντας ότι καταπατήθηκε η δημοκρατική νομιμότητα. Για μιά ακόμα φορά.
"η βουλή που αναδεικνύεται από αυτές τις εκλογές δεν αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% των πολιτών. Αυτό είναι μία νίκη αυτών που ήθελαν να θέσουν στο περιθώριο τον λαό και την κοινωνία. Η αποχή δυστυχώς δεν έχει κοινοβουλευτική αποτύπωση. Δεν θα έχει φωνή στη Βουλή και το 6% που δεν εκπροσωπείται εκ των οποίων 3% εμπιστεύθηκε την ΛΑΕ». είπε.
Να θυμίσουμε απλώς ότι η προηγούμενη βουλή ήταν επτακομματική και είχε ένα 8% των ψηφοφόρων εκτός βουλής και επίσης δεν θυμόμαστε την κα Κωνσταντοπούλου να είχε θέσει δημόσια και επιτακτικά θέμα απλής και ανόθευτης αναλογικής, έτσι ώστε να εκπροσωπούνται στην βουλή και όλα τα μικρότερα κόμματα.

Νέα Αριστερά - Δελτία Τύπου

Προσβλητική η διαδικασία στην Βουλή για την επέτειο των 50 χρονών για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας Η Ελληνική Βουλή γιόρτασε τα 50 χρόνια Δημοκρατίας άρον άρον ώστε η ειδική συνεδρίαση...
Για τα ζητήματα των εκπαιδευτικών της ιδιωτικής εκπαίδευσης, τις υποτροφίες του ΙΚΥ, της φοιτητικής στέγης και της αθλητικής βίας μίλησε ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος κατά την παρέμβασή...
τοποθέτηση στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων Εντονη κριτική άσκησε η Μερόπη Τζούφη στην κυβέρνηση για τον περιορισμένο χρόνο διαβούλευσης επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Μιλώντας στην τέταρτη...
Εισήγηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής «Κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης αναφορικά με τη χρήση και εκμετάλλευση ορισμένων χώρων και περιουσιακών στοιχείων...
Για μια ακόμη φορά εν μέσω θέρους, και χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους αρμόδιους φορείς, η κυβέρνηση σπεύδει να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή πολυσέλιδο νομοσχέδιο-σκούπα σε θέματα...
«Ληστεία με κρατικές εγγυήσεις» Για «ακραία συνέπεια» στην πολιτική μιας βίαιης αναδιανομής από τους πολλούς στους λίγους εγκάλεσε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος κατά την...
Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων για να διασωθούν τα άγρια άλογα που ζουν στο Δέλτα του Εβρου και τελευταία πεθαίνουν λόγω έλλειψης νερού, κατέθεσαν ο Βουλευτής Ξάνθης της Νέας Αριστεράς,...
Η εισηγήτρια της Νέας Αριστεράς, Θεανώ Φωτίου, μιλώντας κατά την Α ανάγνωση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας «Ολοκλήρωσης Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης», αναφέρθηκε στους τρεις...
Εισήγηση της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Πέτης Πέρκα, στην τρίτη συνεδρίαση της Βουλής επί της κύρωσης της Σύμβασης Παραχώρησης του Λιμένα Ηρακλείου H Πέτη Πέρκα...
Tοποθέτηση στην Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας Την αντίθεση της Νέας Αριστεράς στην ανανέωση της θητείας του κ. Περικλή Μήτκα ως επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) εξέφρασε η Μερόπη...