Ε Π Ι Λ Ο Γ Ε Σ

Το κέντρο διασκεδάσεως «Ροσινιόλ» μέσα από τις εφημερίδες της εποχής του

29-01-2019 ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιχειρούμε ένα μικρό χρονικό της ιστορίας του κέντρου διασκεδάσεως Ροσινιόλ, που βρίσκονταν στο τέρμα της Δυρραχίου, μέσα από δημοσιεύσεις, διαφημίσεις...

Τα βουστάσια των Σεπολίων στο πέρασμα του χρόνου

21-04-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

«Ξεφυλλίζοντας» πάλι παλιές εφημερίδες, βρήκα μερικές δημοσιεύσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που αφορούν στα περίφημα βουστάσια των Σεπολίων.

Σεπόλια - ιστορίες από στόμα σε στόμα

20-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτό το άρθρο προσπαθεί να συγκεντρώσει αναμνήσεις και ιστορίες από τους παλιούς σεπολιώτες, όσους γράφουν στο facebook τουλάχιστον. Γιατί αυτά...

ΑΜΟΡΕ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια - [ενημερωμένο με τις μαρτυρίες κατοίκων]

15-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Διάβαζα πριν μερικές μέρες ένα αρθράκι που είχα γράψει παλαιότερα για τον θρυλικό κινηματογράφο των Σεπολίων ΑΜΟΡΕ και διαπίστωσα κάποιες...

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και «Αναγέννηση» πάνε μαζί για το ΒΟΤΡΥΣ στα Σεπόλια

10-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Με κοινό Δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» προτείνουν και διεκδικούν την...

Στην επικαιρότητα οι προτάσεις μαθητών του 53ου ΓΕΛ για την αξιοποίηση των ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

05-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 26 Ιουνίου του 2018 είχαμε αναδημοσιεύσει, συνοδεία ενός σύντομου εισαγωγικού σημειώματος, ένα ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84, που είχε σαν...

ΑΝΤΙΝΕΑ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια

29-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο κινηματογράφος «Αντινέα» κι αυτός στα σύνορα των Σεπολίων, όπως και η ΔΩΡΑ, βρισκόταν στην Λιοσίων 205 και διένυσε μια...

Η αλήθεια για την πολυκατοικία στην Αμβρακίας στα Σεπόλια και το πρόγραμμα ένταξης ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων

09-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Πολλά λέγονται στην γειτονιά μας τις τελευταίες μέρες σχετικά με την πολυκατοικία στην Αμβρακίας και την εγκατάσταση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε...

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» για ΒΟΤΡΥΣ - ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

04-11-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» απάντησε σε ερώτημά μας σχετικά με τις θέσεις της για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων...

Ακόμα χωματόδρομος στην Μανιτάκη στα Σεπόλια

04-11-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πόσα χρόνια ακόμα θα παραμείνει χωματόδρομος ένα κομμάτι 20 μέτρων το πολύ στην οδό Μανιτάκη στα Σεπόλια;

Στο 2%(!!!) το έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια

19-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 20 Οκτωβρίου είχαμε ενημερώσει ότι στο έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια είχε καλυφθεί το 0,9%, σύμφωνα...

Οι Μύλοι Παινέση στα Σεπόλια και το νερό του Κηφισού

02-01-2021 ΙΣΤΟΡΙΑ

Από τα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι τα μέσα περίπου του 20ου, υπήρχαν αρκετοί μύλοι στην Αθήνα και μερικοί...

Μισή δουλειά στην Καλαμά στα Σεπόλια, μετά το γκρέμισμα της επικίνδυνης μάντρας δίπλα στην είσοδο των σχολείων

14-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Η επικίνδυνη μάντρα στην οδό Καλαμά στα Σεπόλια, που ήταν δίπλα στην είσοδο των σχολείων γκρεμίστηκε (όπως είχαμε γράψει και...

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, την επίσκεψη της καγκελαρίου της Γερμανίας, την πρωτεύουσα – για το αξίωμα του δημάρχου της οποίας θα είναι υποψήφιος με την «Ανοιχτή Πόλη» – τους μετανάστες, τα Εξάρχεια, τον Ρουβίκωνα, τον Ζακ Κωστόπουλο, τη θητεία του στο υπουργείο Εργασίας, αλλά και τη γνώμη του για τους συνυποψήφιους του, εκφράστηκε πριν λίγες μέρες ο Νάσος Ηλιόπουλος, που τον γνωρίσαμε ως υφυπουργό Εργασίας και είναι πλέον υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων.

Μιλώντας στην εκπομπή Focus του Πάνου Χαρίτου στη δημόσια τηλεόραση, ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι η επίσκεψη της Άγγελας Μέρκελ, λίγους μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές και σε χρονική εγγύτητα με τις βουλευτικές εκλογές, δεν αποτελεί θεσμική υπέρβαση, στο μέτρο που η Ελλάδα κατάφερε να ξεπεράσει τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και οδεύει προς την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος στον βαλκανικό χώρο. Συγχρόνως, οι συντηρητικοί Ευρωπαίοι πολιτικοί κατανοούν ότι υπάρχει ανάγκη ευρύτερης συνεννόησης στην Ευρώπη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η άνοδος της άκρας Δεξιάς.

   Τα κυριότερα σημεία των απόψεων που εξέφρασε ο Νάσος Ηλιόπουλος:

* Για τη Συμφωνία των Πρεσπών: «αποτελεί στρατηγική ήττα του εθνικισμού στα Βαλκάνια».

Η στάση του κ. Κ. Μητσοτάκη στο θέμα «τον φέρνει σε αντίθεση με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τον καθιστά συνοδοιπόρο της Μαρίν Λεπέν και του Ματέο Σαλβίνι».

Η λύση του Μακεδονικού αναβαθμίζει τη χώρα. Θα φέρει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή και θα επιτρέψει στη Θεσσαλονίκη να γίνει «πρωτεύουσα» των Βαλκανίων.

* Για τις κυβερνήσεις μειοψηφίας: «Σε Ισπανία και Πορτογαλία υπάρχουν κυβερνήσεις μειοψηφίας. Δεν είναι πρόβλημα οι κυβερνήσεις μειοψηφίας».

* Για την Αθήνα: είναι η πόλη «στην οποία έχω γεννηθεί, σπουδάσει, αποκτήσει την πολιτική μου ταυτότητα. Γειτονιά μου είναι τα Πατήσια και ομάδα μου η ΑΕΚ. Οι γειτονιές είναι πιο ασφαλείς χωρίς τη δράση των νεοναζί και της Χρυσής Αυγής. Οι γειτονιές είναι πιο ασφαλείς με ηλεκτροφωτισμό, δυναμικούς κατοίκους και σφύζουσα εμπορική δραστηριότητα».

* Για την τοξικοεξάρτηση: «πρεσβεύουμε μια διαφορετική πολιτική. Αυτήν που δεν θα διώκει τον χρήστη και μέχρι να μπει σε πρόγραμμα απεξάρτησης θα του επιτρέπει χρήση σε προστατευόμενο χώρο. Έτσι θα εκλείψουν προβλήματα υγείας και οι εικόνες αθλιότητας που βλέπουμε σήμερα στις πιάτσες».

* Για τους μετανάστες: «Οι μετανάστες που ήρθαν τη δεκαετία του 1990, δημιούργησαν μια νέα εικόνα στην πόλη, την έκαναν μητρόπολη. Το λυντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου, μέρα μεσημέρι στο κέντρο της πόλης, με τον κόσμο να παρακολουθεί χωρίς να παρεμβαίνει και την αστυνομία να μη βοηθά ώστε να παραμείνει ο άνθρωπος ζωντανός, ήταν μια τομή για την πόλη. Μια τομή που έδειξε ότι η ανοχή συμβάλλει στην ασφάλεια».

* Για τα Εξάρχεια: «δεν δέχομαι τον χαρακτηρισμό «άβατο». Άβατο θα κάνει κάποια στιγμή το Κέντρο η κτηματαγορά, που αγοράζει πολυκατοικίες για τις μετατρέπει σε διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης».

* Για τον Ρουβίκωνα: «Δεν θεωρώ ότι είναι τόσο σοβαρό πρόβλημα. Λέγονται τόσα πολλά γι’ αυτόν και τόσα λίγα για τις νεοναζιστικές οργανώσεις που δρουν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις… Ομως αυτές είναι ο πραγματικός κίνδυνος για τη Δημοκρατία».

* Για την άκρα δεξιά: «Όλοι φέρουν ευθύνη για την παρουσία ναζιστικού κόμματος στην ελληνική Βουλή. Η Αριστερά δεν έχει τον ίδιο βαθμό ευθύνης με αυτούς που το έχουν νομιμοποιήσει και συνδιαλέγονται με τα αιτήματά του -όπως π.χ. ότι «η κυβέρνηση πούλησε το μακεδονικό», κατά το «Η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία». Ομως, το κρίσιμο για την Αριστερά είναι να λύσει τα κοινωνικά προβλήματα. Η άκρα Δεξιά τρέφεται από την εγκατάλειψη».

* Για τα εργασιακά: «Αισθάνομαι περήφανος που πέρασα από την Επιθεώρηση Εργασίας. Είναι μια υπηρεσία με καταπληκτικούς ανθρώπους. Οταν είχα αναλάβει, ένας ελεγκτής που μου είχε αφηγηθεί πως πήγε για έλεγχο στη βιομηχανική ζώνη του Βόλου και ένας εργοδότης τον έλουσε με βενζίνη, λέγοντάς του πως αν προχωρήσει σε κύρωση, θα του βάλει φωτιά».

* Για την ανεργία: «Σχεδιάσαμε για πρώτη φορά προγράμματα για 26.000 νέους επιστήμονες. Ήδη 11.500 εργάζονται σε προγράμματα και δράσεις με συγκεκριμένες στοχεύσεις. Η ομάδα θα ολοκληρώσει το σχέδιο τον ερχόμενο Οκτώβριο».

* Για τους νέους και την κοινωνική ασφάλιση σήμερα: «Δεν έχω ένσημα, διότι όταν είσαι 30 ετών, έχεις κάνει σπουδές, έχεις στη μέση ένα διδακτορικό και έχεις εμπλακεί στα κοινά, δεν έχεις χρόνο για ένσημα. Κι επίσης ανήκω σε μια γενιά, που δεν είναι τόσο εύκολο να αποκτήσει ένσημα».

* Για την απλή αναλογική: «θα δημιουργήσει πρόβλημα στις νέες αυτοδιοικητικές αρχές, στο μέτρο που το πολιτικό προσωπικό δεν είναι εκπαιδευμένο στον διάλογο. Στην πραγματικότητα, είναι μια τεράστια ευκαιρία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εμείς επιδοκιμάζουμε τις συγκλίσεις και προεκλογικά. Θα κάνουμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις και μακάρι να υπάρξουν συγκλίσεις. Η νομή της διαχείρισης του δήμου δεν αφορά τους πολίτες».

* Για τον Κ. Μπακογιάννη: «Προσπαθώ ακόμη να καταλάβω τι λέει σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Παρουσίασε ένα πολύ φιλελεύθερο προφίλ (…). Πρότεινε να μετατρέψουμε τη δημοτική αστυνομία σε όργανο καταστολής, κάτι που είναι εντυπωσιακό να το ακούς από άνθρωπο της Αυτοδιοίκησης».

* Για τον Π. Γερουλάνο: «Είναι συνεχιστής της παράδοσης της σημερινής δημοτικής αρχής, η οποία εξελέγη το 2010 προκειμένου να μπει ένα τέλος στις προηγούμενες διοικήσεις – Μπακογιάννη, Κακλαμάνης – που δημιούργησαν έλλειμμα 200 εκατ. ευρώ. Ομως, η εξέλιξή της είναι ένα βαρίδι για τον ίδιο».

* Για τον Ν. Σοφιανό: «Γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα της Αυτοδιοίκησης στην Αθήνα. Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει δώσει πάρα πολλές μάχες και έχει καταφέρει να φέρει αποτελέσματα».

* Για το ποιο θα θεωρήσει καλό αποτέλεσμα: «Ικανοποιητικό αποτέλεσμα για εμάς θα είναι όποιο μας δώσει τη δυνατότητα να αισθανόμαστε ότι υπηρετούμε την πόλη. Δεν μπαίνουμε σε μια μάχη για την κεντρική σκηνή, αλλά σε μια μάχη για τις γειτονιές, στις οποίες έχουμε περάσει τη ζωή μας και την συνεχίζουμε…».

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"