Ε Π Ι Λ Ο Γ Ε Σ

Το κέντρο διασκεδάσεως «Ροσινιόλ» μέσα από τις εφημερίδες της εποχής του

29-01-2019 ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιχειρούμε ένα μικρό χρονικό της ιστορίας του κέντρου διασκεδάσεως Ροσινιόλ, που βρίσκονταν στο τέρμα της Δυρραχίου, μέσα από δημοσιεύσεις, διαφημίσεις...

Τα βουστάσια των Σεπολίων στο πέρασμα του χρόνου

21-04-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

«Ξεφυλλίζοντας» πάλι παλιές εφημερίδες, βρήκα μερικές δημοσιεύσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που αφορούν στα περίφημα βουστάσια των Σεπολίων.

Σεπόλια - ιστορίες από στόμα σε στόμα

20-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτό το άρθρο προσπαθεί να συγκεντρώσει αναμνήσεις και ιστορίες από τους παλιούς σεπολιώτες, όσους γράφουν στο facebook τουλάχιστον. Γιατί αυτά...

ΑΜΟΡΕ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια - [ενημερωμένο με τις μαρτυρίες κατοίκων]

15-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Διάβαζα πριν μερικές μέρες ένα αρθράκι που είχα γράψει παλαιότερα για τον θρυλικό κινηματογράφο των Σεπολίων ΑΜΟΡΕ και διαπίστωσα κάποιες...

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και «Αναγέννηση» πάνε μαζί για το ΒΟΤΡΥΣ στα Σεπόλια

10-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Με κοινό Δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» προτείνουν και διεκδικούν την...

Στην επικαιρότητα οι προτάσεις μαθητών του 53ου ΓΕΛ για την αξιοποίηση των ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

05-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 26 Ιουνίου του 2018 είχαμε αναδημοσιεύσει, συνοδεία ενός σύντομου εισαγωγικού σημειώματος, ένα ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84, που είχε σαν...

ΑΝΤΙΝΕΑ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια

29-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο κινηματογράφος «Αντινέα» κι αυτός στα σύνορα των Σεπολίων, όπως και η ΔΩΡΑ, βρισκόταν στην Λιοσίων 205 και διένυσε μια...

Η αλήθεια για την πολυκατοικία στην Αμβρακίας στα Σεπόλια και το πρόγραμμα ένταξης ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων

09-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Πολλά λέγονται στην γειτονιά μας τις τελευταίες μέρες σχετικά με την πολυκατοικία στην Αμβρακίας και την εγκατάσταση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε...

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» για ΒΟΤΡΥΣ - ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

04-11-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» απάντησε σε ερώτημά μας σχετικά με τις θέσεις της για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων...

Ακόμα χωματόδρομος στην Μανιτάκη στα Σεπόλια

04-11-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πόσα χρόνια ακόμα θα παραμείνει χωματόδρομος ένα κομμάτι 20 μέτρων το πολύ στην οδό Μανιτάκη στα Σεπόλια;

Στο 2%(!!!) το έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια

19-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 20 Οκτωβρίου είχαμε ενημερώσει ότι στο έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια είχε καλυφθεί το 0,9%, σύμφωνα...

Οι Μύλοι Παινέση στα Σεπόλια και το νερό του Κηφισού

02-01-2021 ΙΣΤΟΡΙΑ

Από τα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι τα μέσα περίπου του 20ου, υπήρχαν αρκετοί μύλοι στην Αθήνα και μερικοί...

Μισή δουλειά στην Καλαμά στα Σεπόλια, μετά το γκρέμισμα της επικίνδυνης μάντρας δίπλα στην είσοδο των σχολείων

14-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Η επικίνδυνη μάντρα στην οδό Καλαμά στα Σεπόλια, που ήταν δίπλα στην είσοδο των σχολείων γκρεμίστηκε (όπως είχαμε γράψει και...

Ο κ. Νάσος Ηλιόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την παράταξη «Ανοιχτή Πόλη», έδωσε συνέντευξη πριν λίγες μέρες σε ημερήσια εφημερίδα, μέσω της οποίας απαντά σε βασικά ερωτήματα για την Αθήνα και την οπτική της παράταξης που εκπροσωπεί.

Ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρει πως «η κοινωνική αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην αλλαγή της Αθήνας. Με εργαλείο το κτιριακό απόθεμα του δήμου, μπορούμε να προωθήσουμε την κοινωνική κατοικία για νέα ζευγάρια, νέους επιστήμονες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Nα δημιουργήσουμε απαραίτητες κοινωξικές υποδομές, όπως είναι οι παιδικοί ασταθμοί».

Ο υποψήφιος δήμαρχος δηλώνει ότι «ως δημοτική Αρχή, θα δώσουμε βάρος στο ζήτημα των ελεύθερων χώρων, στη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, στην αναβάθμιση των σχολείων. Θε εργαστούμε για όλα αυτά που μπορεί να φαίνονται μικρά, όπως η καθαριότητα και το πράσινο, αλλά αποτελούν όρο αξιοπρέπειας για χιλιάδες πολίτες».

Τέλος, ο κ. Ηλιόπουλος τονίζει πως η Αθήνα χρειάζεται μαι μεγάλη συμμαχία για να μπορέσει να αλλάξει. «Αυτή η συμμαχία δεν περιορίζεται μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Ξεκινάει από τις γειτονιές. Θα δουλέψουμε μαζί με κάθε πολίτη, με κάθε κίνηση γειτονιάς, με κάθε σύλλογο που θα διεκδικήσει την αλλαγή», τονίζει ο υποψήφιος δήμαρχος της πρωτεύουσας.

Αναλυτικά η συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και τον δημοσιογράφο Στέργιο Ζιαμπάκα:

● Η «μάχη» για τον Δήμο Αθηναίων είναι πρώτα και κύρια πολιτική ή αποκλειστικά αυτοδιοικητική και ακομμάτιστη;

Η Αθήνα είναι ο πρώτος δήμος της χώρας και ταυτόχρονα μια ευρωπαϊκή μητρόπολη. Από αυτή τη σκοπιά, το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών έχει μια ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Ειδικά σήμερα, που σε όλη την Ευρώπη βλέπουμε καθαρά τη σύγκρουση ανάμεσα σε δύο ανταγωνιστικές κατευθύνσεις. Από τη μία ο φόβος, το μίσος και η ασυδοσία της αγοράς, από την άλλη η αλληλεγγύη, η υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.

Εδώ βρίσκεται και η πολιτική σημασία αυτών των εκλογών που κανείς δεν μπορεί να αποφύγει.

● Υπάρχουν κάποια διλήμματα που θα ιεραρχήσετε ψηλά κατά τον προεκλογικό σας αγώνα; Σε ποια ζητήματα θα καλούσατε τους υπόλοιπους υποψήφιους να πάρουν θέση;

Στην Αθήνα υπάρχει ανάγκη για ουσιαστικές τομές, με κυρίαρχο στοιχείο την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου. Θέλουμε μια πόλη που θα απευθύνεται σε πολίτες και όχι σε περαστικούς καταναλωτές.

Η κοινωνική αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην αλλαγή της Αθήνας. Με εργαλείο το κτιριακό απόθεμα του δήμου, μπορούμε να προωθήσουμε την κοινωνική κατοικία για νέα ζευγάρια, νέους επιστήμονες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Να δημιουργήσουμε απαραίτητες κοινωνικές υποδομές, όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί. Δυστυχώς, αυτό που επιχειρείται σήμερα είναι μια διαφορετική «αξιοποίηση», μέσα μάλιστα από έναν πολύ ακριβό διαγωνισμό για την εξεύρεση συμβούλου, με συνολικό κόστος 7,6 εκατομμυρίων.

Αν δεν αλλάξει το συγκεκριμένο σχέδιο, η πόλη θα το «πληρώσει πολύ ακριβά». Το δίλημμα είναι καθαρό για όλους μας: κοινωνική αξιοποίηση ή real estate;

Ταυτόχρονα, τα τρία βασικά έργα του σχεδίου της ανάπλασης πρέπει να προχωρήσουν. Αναφέρομαι στα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, στην ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και στην ανάπλαση του χώρου γύρω από το Πολυτεχνείο και το Μουσείο.

Η σημερινή δημοτική Αρχή επέλεξε μια στάση σύγκρουσης και μη συμμετοχής, που μόνο κακό κάνει στην Αθήνα.

● Η απλή αναλογική προωθεί τις συνεργασίες. Στην περίπτωση που εμφανιστεί μια τέτοια αναγκαιότητα στο δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων, θα παίρνατε σχετικές πρωτοβουλίες ή θα ανταποκρινόσαστε σε προσκλήσεις άλλων παρατάξεων; Υπό ποιες προϋποθέσεις;

Η Αθήνα χρειάζεται μια μεγάλη συμμαχία, για να μπορέσει να αλλάξει. Αυτή η συμμαχία δεν περιορίζεται μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Ξεκινάει από τις γειτονιές.

Θα δουλέψουμε μαζί με κάθε πολίτη με κάθε κίνηση γειτονιάς, με κάθε σύλλογο που θα διεκδικήσει την αλλαγή. Χρειαζόμαστε μια δημοτική Αρχή που θα ξέρει να ακούει, που θα έχει ρίζες στις γειτονιές της Αθήνας και δεν θα είναι κλεισμένη στους τέσσερις τοίχους του δημαρχείου.

Αυτή η δυναμική προφανώς πρέπει να εκφραστεί και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Με συνεργασίες που θα στηρίζονται σε καθαρούς προγραμματικούς άξονες.

Η εσωτερική νομή μικροεξουσιών δεν αφορούν τη ζωή της πόλης, ούτε και εμάς. Για να επιστρέψω όμως και στο προηγούμενο ερώτημα, δεν υπάρχει κανένα πεδίο συνεργασίας και διαλόγου με αυτούς που σπέρνουν το μίσος.

Οι γειτονιές μας είναι πιο ασφαλείς χωρίς τη δράση των νεοναζί και ελπίζουμε να το κατανοήσουν γρήγορα όλοι οι συνδυασμοί.

● Στην πρώτη σας ομιλία ως υποψήφιος, αναφερθήκατε στα φαινόμενα τύπου Airbnb. Να περιμένουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες;

Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε ότι όντως μέσα από το real estate και το Airbnb γίνονται σημαντικές αλλαγές στην πόλη.

Εχουμε δει γειτονιές της Αθήνας που αλλάζουν πολύ γρήγορα χαρακτήρα. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο οφείλουμε να συζητήσουμε για το πλαίσιο και τους κανόνες και να μην το αφήσουμε στους αυτοματισμούς της αγοράς.

Χρειάζεται εδώ ένα καθαρό όριο που δεν θα επιτρέπει π.χ. την αγορά δεκάδων διαμερισμάτων από επιχειρήσεις real estate και τη μετατροπή της «βραχυχρόνιας» μίσθωσης σε κύρια οικονομική δραστηριότητα. Εχουν γίνει κάποια πρώτα βήματα στο θεσμικό πλαίσιο, δουλειά μας είναι να διεκδικήσουμε να μπουν οι προϋποθέσεις που θα προστατεύουν το δικαίωμα στην κατοικία.

● Τα σημάδια της κρίσης είναι ιδιαίτερα εμφανή στην Αθήνα. Ποια κοινωνική πολιτική απαιτείται από μια δημοτική Αρχή;

Αν ζεις σε μια γειτονία σαν τα Πατήσια, ξέρεις ότι η απουσία του δήμου δεν γεννήθηκε από την κρίση. Αποτελούσε την κανονικότητα. Διαρκώς έβλεπα διάφορα σχέδια δημιουργίας ελεύθερων χώρων να ακυρώνονται μέσα σε μια νύχτα από την ανέγερση πολυκατοικιών. Γνωρίζω πολύ καλά πώς είναι να μην υπάρχει μια παιδική χαρά και ταυτόχρονα να βλέπεις οικόπεδα δεσμευμένα, περιφραγμένα και αναξιοποίητα.

Ως δημοτική Αρχή, λοιπόν, θα δώσουμε βάρος στο ζήτημα των ελεύθερων χώρων, στη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, στην αναβάθμιση των σχολείων. Θα εργαστούμε για όλα αυτά που μπορεί να φαίνονται μικρά, όπως η καθαριότητα και το πράσινο, αλλά αποτελούν όρο αξιοπρέπειας για χιλιάδες πολίτες.

Για όλα αυτά δηλαδή που μπορεί να δει και να ακούσει μια δημοτική Αρχή, αν έχει το βλέμμα στραμμένο στις γειτονιές και όχι προς την πλατεία Συντάγματος και την κεντρική πολιτική σκηνή.

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"