Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Μελετών της ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος), στο 52,4% των οικογενειών στην Ελλάδα, το εισόδημα επαρκεί μόνο για τις 18 πρώτες ημέρες του μήνα.
Και μετά βέβαια, ή τρώνε από τις αποταμιεύσεις τους ή δανείζονται.
Αυτό συμβαίνει την ώρα που η κυβέρνηση δίνει καθημερινά συγχαρητήρια στον εαυτό της για το υψηλό επίπεδο ζωής των πολιτών και ο θλιβερός πρωθυπουργός περιφέρεται κομπάζοντας για τα επιδόματα-ψίχουλα που μοιράζει για να κλείσει τρύπες. Μόνο, που τώρα πια δεν μιλάμε για τρύπες, αλλά για κρατήρες ηφαιστείων που δεν κλείνουν με το φτυαράκι των υποσχέσεων.
Ειδικότερα:
Περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά (52,4%) αναφέρουν ότι το μηνιαίο εισόδημα φθάνει μέχρι τις 18 του μήνα εξαιτίας της ακρίβειας σε ενέργεια και είδη διατροφής.
Περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά (51,9%) εκτιμούν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί το 2023.
Πάνω από έξι στα δέκα νοικοκυριά δηλώνουν ότι το καλάθι του νοικοκυριού δεν έχει συμβάλει στην αποκλιμάκωση των τιμών
Τέλος, το 51,1% εκτιμά ότι η αντιμετώπιση της ακρίβειας πρέπει να γίνει με αύξηση των μισθών και των συντάξεων, ενώ το 28,6% ζητά μείωση φόρων και τελών στα καύσιμα.
Η έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ καταγράφει ακόμη διεύρυνση των ανισοτήτων, καθώς, το 30% των νοικοκυριών με εισόδημα έως 30.000 ευρώ δήλωσε ότι το εισόδημα μειώθηκε το 2022, έναντι 11% που δήλωσε ότι αυξήθηκε και 58,9% που δήλωσε ότι έμεινε το ίδιο.
Αντιθέτως, για τα νοικοκυριά με εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ, το 22,7% δηλώνει ότι το εισόδημά του αυξήθηκε , έναντι 16,7% που δήλωσε πως το εισόδημά του μειώθηκε και 60,6% που δήλωσε ότι παρέμεινε σταθερό.