sepolia logo

Πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί στις 10:00 συγκέντρωση των παιδαγωγών που εργάζονται στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και διαμαρτύρονται ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει στην υποχρεωτική εκπαίδευση τα παιδιά ηλικίας τεσσάρων ετών.

Τη συγκέντρωση οργάνωσαν από κοινού η ΚΕΔΕ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιαγωγών, αντιπροσωπεία των οποίων αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.

Οι συγκεντρωμένοι αντιδρούν στην υποχρεωτική ένταξη των παιδιών από τεσσάρων ετών στα νηπιαγωγεία, γεγονός που -όπως υποστηρίζουν- θα υποβαθμίσει τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, συνέπεια τη λύση της σύμβασης εκατοντάδων εργαζομένων σε αυτούς.

{youtube}https://www.youtube.com/watch?v=ogUmkjEaIoU{/youtube}

Λόγω της συγκέντρωσης έκλεισε η οδός Δραγατσανίου, ενώ κανονικά διεξάγονταν η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Σταδίου.

Χθές υπήρξε και ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για το ζήτημα αυτό.

«Το υπουργείο Παιδείας θεσμοθετεί τη δίχρονη υποχρεωτική φοίτηση στο Νηπιαγωγείο, και σταδιακά αρχίζει να την υλοποιεί από τον επόμενο Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης.Με αυτόν τον τρόπο ικανοποιεί μια κοινωνική ανάγκη και ένα πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας στο πλαίσιο και του ευρωπαϊκού στόχου για ένταξη τουλάχιστον του 95% των παιδιών (από τεσσάρων ετών μέχρι την ηλικία έναρξης της σχολικής φοίτησης) στην προσχολική εκπαίδευση».

Αυτό αναφέρεται στην απάντηση του υπουργείου Παιδείας στην ΚΕΔΕ και την ΠΟΕ-ΟΤΑ που προχωρούν σε κινητοποιήσεις «για τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα προκαλέσει σε χιλιάδες οικογένειες και εργαζόμενους» όπως αναφέρουν , η ψήφιση νομοθετική διάταξης που προβλέπει την ένταξη των παιδιών ηλικίας τεσσάρων ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση που έχει συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, αναφέρει το υπουργείο, ιδρύεται το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία που θα εκπαιδεύει βρεφονηπιοκόμους σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Αναβαθμίζονται οι σπουδές των λειτουργών που προσφέρουν αγωγή και φροντίδα στην πρώιμη παιδική ηλικία και εργάζονται σε παιδικούς σταθμούς, αναγνωρίζοντας το εξαιρετικά σημαντικό έργο που επιτελούν. Τα αντίστοιχα Τμήματα στα ΤΕΙ παραδοσιακά ανήκαν στις Σχολές Υγείας. Με τη νομοθετική ρύθμιση εντάσσονται στις Σχολές Κοινωνικών Επιστημών και ανοίγονται πλέον καινούργιες ακαδημαϊκές δυνατότητες έρευνας και διεπιστημονικότητας στις σπουδές τους.

Επίσης υπογραμμίζεται πως «οι ανησυχίες που εκφράζουν από κοινού ΚΕΔΕ, ΠΟΕ - ΟΤΑ και ΠΑΣΥΒΥΝ μοιάζουν να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο μέσος όρος γεννήσεων τα τελευταία έτη στην Ελλάδα (2013-2017) είναι περίπου 90.000 ανά έτος. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι γεννήσεις παιδιών από 1-4 ετών ανέρχονται στις 276.894 χιλιάδες, ενώ οι θέσεις στους παιδικούς/ βρεφικούς σταθμούς είναι 88.396 χιλιάδες (79.229 στους παιδικούς και 9.167 στους βρεφικούς). Μένουν, δηλαδή, εκτός δομών αγωγής και φροντίδας 188.498 παιδιά ηλικίας 1- 4 ετών».

«Πόσο πιο «εκκωφαντικά» πρέπει να είναι τα στοιχεία για να γίνει αντιληπτό ότι όχι μόνο δεν συρρικνώνονται οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί και δεν κινδυνεύουν θέσεις εργασίας, αλλά αντιθέτως, προκύπτει ανάγκη για ίδρυση επιπλέον δομών προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των παιδιών;» αναφέρει το υπουργείο Παιδείας και υπογραμμίζει πως «είναι έτοιμο να συμβάλλει με όποιον τρόπο μπορεί στην παραπέρα αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών στα παιδιά της πρώιμης παιδικής ηλικίας».

paidikoi stathmoi diamartiria2

Επίσης χθες εξέδωσε ανακοίνωση και η συνδικαλιστική παράταξη εργαζομένων στους δήμους ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, η οποία αν και καλούσε τους εργαζόμενους στους δημοτικούς σταθμούς να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην κυβερνητική απόφαση, διαχώριζε σαφώς την θέση της από την λογική και τα επιχειρήματα της ΚΕΔΕ.

Ένα διαχρονικό αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος της χώρας μας, για την υποχρεωτική δίχρονη, δημόσια, προσχολική αγωγή και εκπαίδευση, αντί να ενώσει όλες τις δυνάμεις του συνδικαλιστικού και εκπαιδευτικού κινήματος, χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την μη εφαρμογή και υπονόμευσή της.

Ως ΜΕΤΑ-ΟΤΑ προσεγγίζουμε το θέμα με βάση αρχές, απορρίπτοντας κάθε συντεχνιακή αντίληψη και χωρίς να μπαίνουμε στο παιχνίδι που στήνει η κυβέρνηση και κάποιοι επιχειρούν να το εκμεταλλευτούν ψηφοθηρικά λόγω του επικείμενου Συνεδρίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Αρχή πρώτη: Θεωρούμε ότι η υποχρεωτική εκπαίδευση (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο) πρέπει να παρέχεται από το κράτος, να είναι ενιαία και σε καμιά περίπτωση δεν συμφωνούμε, αντίθετα είμαστε απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που θέλουν τη μεταφορά της υποχρεωτικής εκπαίδευσης στους Δήμους.

Δεν θα διευκολύνουμε και θα αντιταχθούμε απέναντι σ’ αυτούς που ονειρεύονται να μεταφέρουν τα σχολεία στους Δήμους, για να υπάρχουν τα καλά σχολεία των «βορείων προαστίων» για τα πλούσια παιδιά και τα υποβαθμισμένα των «δυτικών συνοικιών», για τα φτωχά και να μετακυλίσουν το κόστος λειτουργίας τους στους δημότες!

Αρχή δεύτερη: Η υποχρεωτική εκπαίδευση (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο) είναι δωρεάν και δημόσια, για να εξασφαλίζονται ενιαίοι όροι εκπαίδευσης και εξέλιξης όλων των παιδιών στη χώρα μας, ανεξάρτητα από την ταξική ή κοινωνική τους θέση.

Αντί λοιπόν να αντιμετωπιστούν τα πραγματικά προβλήματα στους χώρους των Παιδικών Σταθμών και των Νηπιαγωγείων, που είναι η επάρκεια και καταλληλότητα των κτηριακών υποδομών, η στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό και η λειτουργία τους με βάση κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι το ΕΣΠΑ, ξεκίνησε ένας συντεχνιακός πόλεμος, που στο τέλος του, ευνοημένοι θα είναι όσοι εργάζονται για την υποβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης, αγωγής και φροντίδας και για την ιδιωτικοποίησή της.

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι με τη λανθασμένη και συντεχνιακά διαμορφωμένη θέση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, συντάχθηκαν ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιοκτητών Παιδικών Σταθμών (ΠΑΣΙΠΣ) και η ΚΕΔΕ, οι φορείς δηλαδή από τη θέση τους και τα συμφέροντα που υπηρετούν (ΠΑΣΙΠΣ) αλλά και από τις πολιτικές τους επιλογές (ΚΕΔΕ), είναι αντίθετοι με την ενίσχυση του δωρεάν, δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των Παιδικών Σταθμών στη χώρα μας.

Εμείς θεωρούμε ότι τα πραγματικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν από το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στους ΟΤΑ και τη Δημόσια Εκπαίδευση, είναι:

1. Η στελέχωση των Παιδικών Σταθμών, των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων με μόνιμο προσωπικό και η κατάργηση των προσλήψεων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, μέσω ΕΣΠΑ ή αναπληρωτών και ωρομίσθιων.

2. Η διαμόρφωση των κατάλληλων υποδομών με την ανέγερση νέων Παιδικών Σταθμών και σχολείων, όπου χρειάζονται, που θα εξυπηρετούν τις σημερινές ανάγκες των παιδιών, των μαθητών, αλλά και των χειμαζόμενων οικογενειών από την οικονομική κρίση, την ανεργία και το κυνήγι για το μεροκάματο.

3. Η κατάργηση των τροφείων και η παροχή δωρεάν σίτισης για όλα τα παιδιά των παιδικών σταθμών, των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων, καθώς και η διαμόρφωση όλων των προϋποθέσεων, ούτως ώστε να διευκολύνονται οι εργαζόμενοι γονείς, να προετοιμάζονται από εκπαιδευτικούς τα παιδιά για την επόμενη μέρα και να γίνονται οι λεγόμενες «εξωσχολικές» δραστηριότητες, δωρεάν μέσα στα σχολεία, για να μπορούν τα παιδιά να έχουν ίδιες προϋποθέσεις για την εξέλιξή τους, αλλά και να χαίρονται στο σπίτι την οικογενειακή ζωή και το παιχνίδι.

4. Η ικανοποίηση όλων των αιτήσεων με την ένταξη όλων των παιδιών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις στους Παιδικούς Σταθμούς, και η υποχρεωτική ένταξη όλων των νηπίων, από 4 έως 6 χρόνων, στα δημόσια Νηπιαγωγεία.

Τέλος, θεωρούμε δίκαιο το αίτημα του κλάδου των βρεφονηπιοκόμων για την ανωτατοποίηση των αντίστοιχων τμημάτων τους και τη δημιουργία ενιαίων τμημάτων με κατεύθυνση την προσχολική αγωγή και φροντίδα, για τα παιδιά της προνηπιακής ηλικίας.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να θεσπιστεί η δυνατότητα παρακολούθησης ειδικών προγραμμάτων υποχρεωτικής φοίτησης, με απαλλαγή από τα καθήκοντα τους και με πλήρεις αποδοχές, στις αντίστοιχες ανώτατες σχολές για την ισοτιμία των σημερινών πτυχιούχων των ΤΕΙ και η δυνατότητα μετάταξης όσων μόνιμων ή αορίστου χρόνου ΠΕ νηπιαγωγών υπηρετούν σήμερα στους παιδικούς σταθμούς και θέλουν να ενταχθούν στα Νηπιαγωγεία.

Θεωρούμε ότι η υιοθέτηση αυτών των αιτημάτων αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αναβάθμιση των δημοτικών Παιδικών Σταθμών και των δημόσιων Νηπιαγωγείων και για τη συγκρότηση ενός ευρύτερου μετώπου με τους γονείς και τους άλλους αρμόδιους κοινωνικούς φορείς, για την άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, από ορισμένου σε αορίστου χρόνου και τον προγραμματισμό προσλήψεων μόνιμου προσωπικού.

Τα παραπάνω αιτήματα μπορούν να συνενώσουν όλους τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην Εκπαίδευση, θα δημιουργήσουν καλύτερες προϋποθέσεις επίλυσης των προβλημάτων και δεν θα διευκόλυναν την κυβέρνηση να αξιοποιήσει αποπροσανατολιστικές και συντεχνιακές αντιθέσεις για να υλοποιήσει τις μνημονιακές νεοφιλελεύθερες πολιτικές, τόσο στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

Με αυτό το πλαίσιο καλούμε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση που έχει προκηρύξει η ΠΟΕ-ΟΤΑ την ΤΡΙΤΗ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018 και στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 10 το πρωί έξω από το υπουργείο Εσωτερικών (Σταδίου 27, Αθήνα).

 

Με σημερινή της ανακοίνωση στο θέμα παρεμβαίνει και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος η οποία τάσσεται σαφώς υπέρ της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, ενώ καταγγέλει την ΚΕΔΕ για το ότι οι επιδιώξεις της έχουν σχέση όχι με το ειλικρινές της ενδιαφέρον για την εκπαίδευση αλλά με την εξεύρεση εκλογικής πελατείας.

Ολόκληρη την ανακοίνωση της Δ.Ο.Ε. μπορείτε να την διαβάσετε από την ιστοσελίδα της.

Νέα Αριστερά - Δελτία Τύπου

Τοποθέτηση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών «Κύρωση Συμφωνίας τροποποίησης διατάξεων της Σύμβασης Παραχώρησης του Εργου του τμήματος Μαλιακός...
Εντονη κριτική άσκησε η Μερόπη Τζούφη στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο περιλαμβάνει 120 άρθρα. Μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, η βουλευτής της Νέας Αριστεράς κατήγγειλε τη βιαστική...
Ενάντια στη φίμωση των παρατηρητηρίων για δίκες δημόσιου ενδιαφέροντος Η πρόσφατη ρύθμιση που εισήχθη με το άρθρο 31 του N. 5119/2024 στη διάταξη για τη δημοσιογραφική κάλυψη των δικών φανερώνει...
Η βουλευτής Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου και ο Φερχάτ Οζγκιούρ κατέθεσαν κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας με θέμα: «Η ακραία υποστελέχωση έκλεισε επ’ αόριστον τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου...
Εισήγηση της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέα της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Πέτης Πέρκα στην Α΄ συνεδρίαση για την «Κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης αναφορικά με τη χρήση και εκμετάλλευση ορισμένων χώρων...
Το θέμα της άδικης και αυθαίρετης κατάργησης της υπερωριακής απασχόλησης των υπαλλήλων των Περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου Τουρισμού μετά τις εκλογές του 2023, από την Υπουργό Τουρισμού, έφεραν στη Βουλή...
Ακόμα ένα οδυνηρό πλήγμα δέχεται η Πάτρα και το λιμάνι της, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε για δεύτερη φορά το αίτημα χρηματοδότησης για την υπογειοποίηση του τμήματος της σιδηροδρομικής σύνδεσης...
Το θέμα της άδικης και αυθαίρετης κατάργησης της υπερωριακής απασχόλησης των υπαλλήλων των Περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου Τουρισμού μετά τις εκλογές του 2023, από την Υπουργό Τουρισμού, έφεραν στη Βουλή...
Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων για τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ΕΛΓΑ – με ευθύνη της κυβέρνησης – με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην λαμβάνουν τις αποζημιώσεις που...
Η βουλευτής Αχαΐας, Σία Αναγνωστοπούλου κατέθεσε προς τους υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα «Επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων για...