sepolia logo

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 13ης Σεπτέμβρη 2018, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, στην τοποθέτησή του στο θέμα της ενημέρωσης για την κατάσταση των υποδομών των σχολείων, που τέθηκε εντός ημερήσιας διάταξης έπειτα από πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας, δήλωσε τα εξής:

«Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Αντιδημάρχου, είναι όλα καλά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ανοίγουν τα σχολεία. Η Κυβέρνηση, θεωρούμε κακώς, έχει δώσει την ευθύνη της υποδομής και της λειτουργίας των σχολείων στους Δήμους. Το 2017 η Κυβέρνηση έδωσε στις σχολικές Επιτροπές 3,426 εκατ. ευρώ, ενώ έπρεπε να δώσουν 3,565 εκατ. ευρώ. Το 2012 είχε δώσει 5 εκατ. ευρώ και το 2010 είχε δώσει 7 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά τα χρόνια μνημονιακά και μεταμνημονιακά, η κρατική χρηματοδότηση μειώνεται, η δημοτική Αρχή δε λέει κουβέντα και οι γονείς καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για κουρτίνες και τη συντήρηση. Για αυτά δεν αναφέρεστε σαν να μην υπάρχει ζήτημα.

Στο θέμα των υποδομών, υπάρχουν ελλείψεις σε θρανία και καρέκλες. Έχετε δηλώσει ότι στα περισσότερα γήπεδα σχολείων θα αντικατασταθεί το τσιμέντο με ειδική επίστρωση, αλλά αυτό δεν έχει ακόμα δρομολογηθεί. Οι σχολικοί φύλακες δεν επαρκούν.  Υπάρχουν σκουριασμένα κάγκελα κλπ.

Στο θέμα της συντήρησης, επισκευάζετε δυο αίθουσες από κάθε σχολείο κάθε χρόνο. Για τα περισσότερα από 300 σχολεία, με δυο αίθουσες το χρόνο, σε πόσα χρόνια θα τελειώσουμε;

Υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα. Στο 43ο Γυμνάσιο-Λύκειο του Νέου Κόσμου οι εργασίες συντήρησης είναι σε εκτέλεση αλλά θα πρέπει να υπάρχει και χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ολοκληρωθούν. Στο 13ο Γυμνάσιο της Γούβας, ο αριθμός των αιθουσών δεν επαρκεί. Η Α' Γυμνασίου έχει 6 τμήματα και η Β' Γυμνασίου έχει 3 τμήματα, με συγχωνεύσεις και 30άρια. Οι τοίχοι είναι φαγωμένοι, το αμφιθέατρο χρειάζεται συντήρηση κλπ. Στο 39ο Λύκειο, στην οδό Βελβενδού, χρειάζονται θρανία. Στο 60ο Γυμνάσιο της Κυψέλης, που διεκδικούσαμε χώρο για την κατασκευή σχολείου, οι γονείς μας λένε ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο "το κέρδισαν τα LIDL". Οι προτάσεις που υπάρχουν για το 17ο Λύκειο στο Μετς (από αθλητικό σύλλογο για την επισκευή του ανοιχτού γηπέδου του σχολείου). Το θέμα του οικοπέδου στην οδό Λάμψα για να επαναλειτουργήσει το 58ο Γυμνάσιο Λύκειο. Το θέμα του ΒΟΤΡΥΣ στα Σεπόλια για τους χώρους που έχουμε πει.

Για να μη μείνει στον αέρα η συζήτηση, πρέπει να υπάρξει παρακολούθηση της λειτουργίας "σχολείο το σχολείο", από την πλευρά και των τεχνικών υπηρεσιών και των σχολικών επιτροπών. Θα ερχόμαστε σε κάθε συνεδρίαση με συγκεκριμένα προβλήματα και θέματα που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες και η λαϊκή οικογένεια που στέλνει τα παιδιά της στο σχολείο».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ & ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Καταψηφίζοντας τον Οικονομικό Απολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων για το Οικονομικό Έτος 2017, ο Στέλιος Λάμπρου, Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας έκανε τις εξής τοποθετήσεις:

« Δίνεται μια ευκαιρία με τη συζήτηση του Οικονομικού Απολογισμού του 2017 για να βγουν ορισμένα συμπεράσματα από που βγαίνουν τα χρήματα που έχει ο Δήμος στο Ταμείο του και που πάνε τελικά, για να δούμε αν επιτελεί το έργο της η δημοτική Αρχή.

Η κρατική χρηματοδότηση, στην οποία δεν αναφέρθηκε ούτε ο Δήμαρχος ούτε ο εκπρόσωπος της Ανοιχτής Πόλης, έχει μειωθεί κατά 45% από το 2010.

Για να δούμε ποια είναι η πραγματική κατάσταση, αν αφαιρέσουμε από τα συνολικά Έσοδα τα 51 εκατ. ευρώ για προνοιακά επιδόματα, αν αφαιρέσουμε τα ποσά υπέρ τρίτων 48,85 εκατ. ευρώ που είναι κατά βάση χρήματα των εργαζομένων, ποσά για ασφαλιστικές εισφορές, ΦΜΥ κλπ, τα πραγματικά Έσοδα δεν είναι 448, αλλά 349 εκατομμύρια ευρώ.

Η κρατική χρηματοδότηση είναι περίπου 85 εκατ. ευρώ. Οι φόροι και τα τέλη ξεπερνούν το 72-73% των εσόδων του Προϋπολογισμού ενώ κρατική χρηματοδότηση ανέρχεται στο 24,34%. 

Τον Προϋπολογισμό του Δήμου τον πληρώνουν οι Δημότες πολύ ακριβά. Τι απολαμβάνουν από όλα αυτά; Παρά τις κατά καιρούς μεγαλοστομίες της δημοτικής Αρχής είναι σαφής: 13 εκατ. ευρώ είναι οι επενδύσεις σε έργα, μελέτες το 2017, σε ένα πραγματικό προϋπολογισμό 350 εκατομμυρίων. Το συνολικό ποσοστό έργων και επενδύσεων δεν ξεπερνά το 10%, δηλαδή όλα τα υπόλοιπα λεφτά πάνε στη συντήρηση μιας υπάρχουσας κατάστασης η οποία δεν είναι σε κανένα βαθμό ικανοποιητική.

Επαναλαμβάνουμε για ακόμα μια φορά ότι το μεγάλο Κεφάλαιο στην Αθήνα είναι στο απυρόβλητο. Τα τέλη παρεπιδημούντων είναι 1,3 εκατ. ευρώ τα οποία είναι αυτά που δηλώνουν οι ξενοδόχοι και καμία υπηρεσία δεν προσανατολίζεται στη διαδικασία να ελέγξει τα πραγματικά έσοδα των ξενοδοχείων. Αυτό σημαίνει ότι ο τζίρος των ξενοδοχείων της Αθήνας που έχουν 95% πληρότητα είναι 260 εκατ. ευρώ το χρόνο. Στο σύνολο της χώρας είναι 14 δις ευρώ, είναι δυνατό η Αθήνα, η πρωτεύουσα τα χώρας με τα περισσότερα ξενοδοχεία να έχει έσοδα μόνο 260 εκατομμύρια; Που πάνε τα υπόλοιπα λεφτά; Πότε θα φορολογηθούν; Αντίθετα σε κατοίκους για χρέη 4,5 χιλιάδων ευρώ από αποχέτευση, ο Δήμος ανακοίνωσε ότι θα κατασχέσει περιουσίες, ακόμη κι αν αυτό τελικά δεν έγινε.

Για εμάς, έχει σημασία ο προσανατολισμός της δημοτικής Αρχής, από που εισπράττει και τι κάνει για το λαό. Με αυτή την έννοια καταψηφίζουμε τον Οικονομικό Απολογισμό του 2017».

 « Για το Τεχνικό Πρόγραμμα, υπάρχει εμπειρία από το παρελθόν για το που κατευθύνθηκαν τα κονδύλια και τελικά τι ποσοστό του έργου, το οποίο εσείς είχατε προτάξει, έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχουν έργα που έρχονται κάθε χρονιά στο στα Διαμερίσματα και στο Δημοτικό Συμβούλιο τα οποία κάθε χρονιά αργούν να υλοποιηθούν ή δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα.

Για παράδειγμα, η ανάπλαση της Βαρβακείου Αγοράς, μπήκε πριν δυο χρόνια στο Τεχνικό Πρόγραμμα και το ξεκίνημα του έργου, το μεγαλύτερο ποσό της χρηματοδότησης θα δοθεί το 2020. Τα έργα αυτά αφορούν χιλιάδες κόσμου. Πολλοί δρόμοι όπως η Γενναίου Κολοκοτρώνη που ενώνει το Κουκάκι με τα Πετράλωνα είναι σε άθλια κατάσταση, τα έργα αυτά όμως δεν είναι στην προτεραιότητα σας.

Αντίθετα ιεραρχείτε το εμπορικό τρίγωνο επειδή είναι βιτρίνα και τις δράσεις του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος. Επίσης, παραχωρείτε κτίρια σε ΜΚΟ και οργανώσεις, τη στιγμή που δε δίνετε χώρους σε λαϊκούς φορείς που ζητούν κτίρια, από αυτά που δε χρησιμοποιεί ο Δήμος.

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν ότι η κατεύθυνση δεν αλλάζει και για την επόμενη χρονιά. Καταψηφίζουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2019 ως πρόγραμμα που δεν αντιστοιχεί στις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών».  

ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Στην ίδια Συνεδρίαση, ο Νίκος Σοφιανός, έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης τα εξής θέματα: 

« Πάνε πέντε χρόνια που η συμμορία μαχαιροβγαλτών της ναζιστικής Χρυσής Αυγής σκότωσε τον Παύλο Φύσσα και ακόμα δικάζεται. Με αφορμή αυτή τη θλιβερή επέτειο, εμείς καλούμε στις συγκεντρώσεις που διοργανώνονται. Στο Κερατσίνι, στον τόπο της δολοφονίας, από το Συνδικάτο Μετάλλου στο οποίο ήταν μέλος και στη Δραπετσώνα στη συναυλία που οργανώνει η οικογένειά του.

Δεύτερον, παρόλο που υπάρχουν θετικά βήματα για την κατάσταση στο Πεδίον του Άρεως, η πιάτσα μεταφέρεται στην οδό Γ’ Σεπτεμβρίου και μετατοπίζεται. Υπάρχει ανάγκη, αναφορικά με την ευθύνη των υπηρεσιών του Δήμου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που επικρατεί και επιδεινώθηκε ανάμεσα στην Πλατεία Λαυρίου και την Πλατεία Βάθη. Αναφέρομαι και στην καθαριότητα και στην αντιμετώπιση του εμπορίου ναρκωτικών και της πορνείας. Είναι στην ευθύνη των υπηρεσιών του Δήμου να παρέμβουν τουλάχιστον για το πλύσιμο, την καθαριότητα για μία προσπάθεια να αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες, οι μαγαζάτορες και πολλά Σωματεία που φιλοξενούνται σε αυτές τις πολυκατοικίες αυτή την άσχημη κατάσταση.

Τρίτον, για την κατάσταση των παιδικών χαρών,  τα έργα που γίνονται για την επισκευή και τις πιστοποιήσεις προχωρούν με ρυθμούς χελώνας. Είναι απαράδεκτο να κλείνει η παιδική χαρά στην οδό Φθιώτιδος (στο 7ο Διαμέρισμα), μια από τις πιο ζωντανές, με άγνωστο ορίζοντα εκτέλεσης των έργων και ο κόσμος να μένει ξεκρέμαστος. Είναι σκάνδαλο να παραμένει κλειστή η παιδική χαρά στην πλατεία του Αγίου Αντρέα στη Λαμπρινή εδώ και ενάμισι χρόνο, παρά τις υποσχέσεις του Δημάρχου όταν την είχε επισκεφτεί. »

Στην ίδια συνεδρίαση, ο Στέλιος Λάμπρου ανέδειξε τα εξής ζητήματα:

« Η κατάσταση του πρασίνου στην Πλατεία Ελπίδας Άνω παλαιών σφαγείων στα Άνω Πετράλωνα είναι άθλια, δεν φαίνεται ούτε η ράμπα των αναπήρων από τα χόρτα. Επίσης έχω βάλει κι άλλη φορά και το θέμα της συντήρησης του πάρκου του Ευαγγελισμού.

Το Σαββατοκύριακο γίνεται το Kids Festival στην Τεχνόπολη, με εισιτήριο για τα παιδιά 10 ευρώ και για το συνοδό 7 ευρώ. Είχε ξεκινήσει με 4 ευρώ και τώρα έχει πάει 10. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό για μια οικογένεια με 2 παιδιά; Για ποιους λοιπόν το κάνετε αυτό το φεστιβάλ; Είναι ευθύνη της δημοτικής Αρχής να ελέγξει την τιμολογιακή πολιτική του ΟΠΑΝΔΑ η οποία έχει ξεφύγει σε απαράδεκτα επίπεδα.

Για το 149ο Δημοτικό Σχολείο, υπάρχει απόφαση του διαμερίσματος και του Δημοτικού Συμβουλίου, και έχουν αποφασιστεί κάποιες ενέργειες. Θα γίνει επιτέλους το Σχολείο στα Κάτω Πετράλωνα; »