Με δύο νέες δηλώσεις συνεχίσθηκε χθες η διαμάχη του δήμαρχου Αθήνας και του προέδρου του ΕΒΕΑ σχετικά με την χρήση του ανακαινισθέντος, κυρίως με χρήματα από ΕΣΠΑ, κτηρίου στην Αμερικής και Σταδίου.
Οι εργασίες επισκευής του κράτησαν 2 χρόνια και 2 μήνες και το κόστος του έργου καλύφθηκε κατά 1,4 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, κατά 1,2 εκ. ευρώ από εθνικούς πόρους και κατά 500 χιλιάδες ευρώ από τον δήμο Αθηναίων. Η μελέτη καλύφθηκε από το ΕΒΕΑ.
Το έργο προέβλεπε τη διατήρηση της μορφολογίας και των βασικών χαρακτηριστικών στοιχείων των χώρων του, όπως της κύριας όψης, του κεντρικού κλιμακοστασίου, της κεντρικής εισόδου και της «μνημειακής» αίθουσας του β’ ορόφου. Το κτίριο χτίστηκε το 1928 με αρχιτέκτονα τον Α. Μεταξά και αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της περιόδου του όψιμου νεοκλασικισμού των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα. Έχει αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ενώ σήμα κατατεθέν είναι το μεγάλο βιτρό με τον κερδώο Ερμή στην πρόσοψη.
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι, στο συγκεκριμένο κτίριο στεγάστηκε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’80. Στη συνέχεια το κτίριο νοικιάστηκε για να στεγαστεί σ’ αυτό, περίπου για μία δεκαετία, το «Atheneum».
Ο κ. Μίχαλος απαντώντας χθες στις αρχικές δηλώσεις του κ. Καμίνη, δήλωσε:
«Προκειμένου να μην εκληφθεί η σιωπή μας στα ψεύδη και στην παράτυπη συμπεριφορά του Δημάρχου Αθηναίων ως αδυναμία, το ΕΒΕΑ γνωστοποιεί ότι ήδη έχει προβεί σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες, ώστε το ιστορικό του κτίριο επί της οδού Αμερικής 8 να λειτουργήσει σύμφωνα με την από 11.12.2013 προγραμματική σύμβαση που είχε συναφθεί μεταξύ του Δήμου και του Επιμελητηρίου.
Επειδή όμως ο Δήμος Αθηναίων δεν τήρησε την προγραμματική αυτή σύμβαση και κατέλαβε εν αγνοία μας το ιστορικό κτίριο ιδιοκτησίας μας, τοποθετώντας στο εσωτερικό του γραφεία και εξοπλισμό εν κρυπτώ, εγκαίρως και πάλι τον ενημερώσαμε, με την αποστολή εξωδίκου, ότι θα προβούμε στην ανάληψη της χρήσης του ακινήτου μας.
Αυτό και μόνο πράξαμε, παρουσία δικαστικού επιμελητή και του νομικού μας συμβούλου. Η συνέχεια, βεβαίως, θα δοθεί στη δικαιοσύνη, καθώς δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε τη χρήση ενός κτιρίου που καταγράφει την ιστορία της επιχειρηματικότητας στην Αθήνα, σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία εκτός από Κέντρο Ανάπτυξης (Θερμοκοιτίδα) Επιχειρηματικότητας, όπως προβλέπεται στην προγραμματική σύμβαση».
Ενώ ο κ. Καμίνης ανταπάντησε με τα παρακάτω:
«Η ανακοίνωση του προέδρου του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλου, μας γυρίζει πίσω σε μία Ελλάδα χωρίς κανόνες και αρχές.
Παρά την όψιμη ευαισθησία για την ιστορικότητα του κτιρίου, που ρήμαζε για σχεδόν 20 χρόνια, ουδείς αμφισβητεί ότι το κτίριο ανήκει στο ΕΒΕΑ. Όμως κανένας δεν πρέπει να αμφισβητεί, και πολύ περισσότερο βεβαίως ο κ. Μίχαλος, αφού ο ίδιος έχει υπογράψει το σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας, ότι μετά την ανακαίνισή του, το κτίριο της οδού Αμερικής 8 παραχωρείται για 14 χρόνια στον δήμο Αθηναίων, ο οποίος έχει την πλήρη ευθύνη για τη χρήση του.
Ο,τιδήποτε άλλο παραβιάζει τη σχέση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας που οι θεσμικοί εταίροι οφείλουν να τηρούν στις μεταξύ τους σχέσεις, ενώ η προκλητική περιφρόνηση των συμφωνιών χρηματοδότησης, παραβιάζει τους κανόνες του ΕΣΠΑ, δημιουργεί ευθύνη αποζημίωσης σε βάρος του ΕΒΕΑ και δυστυχώς μας παραπέμπει στα πολιτικά ήθη μίας Ελλάδας που πρέπει να αλλάξει».
Comments powered by CComment