sepolia logo

Το άρθρο είναι του Τάσου Σαραντή στην «Εφημερίδα των Συντακτών» της 16/6 και το αναδημοσιεύουμε γιατί μεταφέρει το κλίμα που έχει αρχίσει να δημιουργείται στις πέριξ της Ακαδημία Πλάτωνος περιοχές.

Επίσης ενημερώνει για τα αποτελέσματα της συνάντησης διαφόρων φορέων και συλλογικοτήτων στις 11/6 με αντικείμενο την οργάνωση μετώπου ενάντια στην κατασκευή του Εμπρικού Κέντρου.

Προς ένα νέο γύρο κινητοποιήσεων προσανατολίζονται κάτοικοι και συλλογικότητες στην Ακαδημία Πλάτωνα, τον Κολωνό και τα Σεπόλια έπειτα από το «πράσινο φως» που έδωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) στην πολυεθνική Artume –Blackrock για την ανέγερση του εμπορικού κέντρου Academy Gardens.

Εφόσον τελικά κατασκευαστεί ο σχεδιαζόμενος «πολυχώρος εμπορίου και ψυχαγωγίας-αναψυχής», θα πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα στην Αθήνα, έκτασης 55.000 τετραγωνικών μέτρων, που θα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος.

«Ενα τέτοιο έργο, που βαφτίζεται “αναπτυξιακή επένδυση”, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και στην επιβίωση των μικρών καταστημάτων της ευρύτερης περιοχής. Αλλοιώνει τον ρόλο του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και του μελλοντικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, μετατρέποντάς τα σε “αυλή” ενός mall», επισημαίνουν οι συλλογικότητες της περιοχής.

Μάλιστα, θεωρούν άκρως προκλητικό το γεγονός ότι ανάμεσα στα αντισταθμιστικά οφέλη που εξήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης, προκειμένου να αμβλύνει τις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις για το νέο εμπορικό κέντρο, προβλέπεται η διαμόρφωση πεζόδρομου που θα ενώνει το Academy Gardens με τον αρχαιολογικό χώρο, καθώς εκτιμούν ότι πρόκειται για ακόμη ένα «δώρο» προς την Artume, έτσι ώστε να καρπωθεί την υπεραξία που θα πάρει από αυτόν.

Οι δεσμεύσεις ΣΥΡΙΖΑ

 

emporiko katastimaEUROKINISSI /ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι η πολυεθνική επέλεξε με μεγάλη ακρίβεια τη θέση ανέγερσης του εμπορικού κέντρου και ότι στο στόχαστρό της, εκτός από την εκμετάλλευση του αρχαιολογικού χώρου, είναι η αρπαγή της αγοράς της δυτικής Αθήνας, κυρίως του Περιστερίου.

Θεωρούν «καραμέλα» την υποσχόμενη «τοπική ανάπτυξη» και τις «νέες θέσεις εργασίας», καθώς οι εμπορικοί σύλλογοι της δυτικής Αθήνας υπολογίζουν ότι η λειτουργία του εμπορικού κέντρου θα οδηγήσει στην απώλεια 6.000 θέσεων εργασίας από τα μαγαζιά που λειτουργούν σήμερα στην περιοχή και θα κλείσουν.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση, δήλωνε αντίθετος στην κατασκευή του εμπορικού κέντρου έχοντας υποβάλει αρκετές ερωτήσεις στη Βουλή και ότι η δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» και η σημερινή περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, συμμετείχαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές με πρόγραμμα που συμπεριλάμβανε την αντίθεσή τους στο mall και την προώθηση της ανάπλασης και αναβάθμισης της περιοχής.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ να ανάψει το «πράσινο φως» στην ανέγερση του mall, η Λαϊκή Συνέλευση Κατοίκων Κολωνού - Ακ. Πλάτωνος – Σεπολίων αναφέρει: «Υιοθετώντας όλα τα επιχειρήματα της εταιρείας περί “ανάπτυξης”, συνδέοντας, χωρίς ίχνος τσίπας, ένα mall με την “αναβάθμιση και προστασία” του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος, επιδιώκει να περάσει σαν οδοστρωτήρας πάνω από τους πολύχρονους αγώνες κατοίκων, μικρών επαγγελματιών και καταστηματαρχών στις γειτονιές μας, στο Περιστέρι και σε άλλες περιοχές της δυτικής Αθήνας. »

Ξεπερνώντας κάθε γνωστή, μέχρι σήμερα, μεθόδευση, δίνει την έγκριση στον Σταθάκη να νομοθετήσει όλες τις πολεοδομικές ρυθμίσεις σύμφωνα με τα συμφέροντα της εταιρείας, καθώς και να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας μαζί της! Γάμος κανονικός μεταξύ κυβέρνησης και μιας εταιρείας που χρωστάει στο Δημόσιο κάμποσα εκατομμύρια από απλήρωτους φόρους».

Εξάλλου, κάτοικοι και συλλογικότητες θεωρούν ότι η παρουσία του γιγαντιαίου εμπορικού κέντρου με μαντρότοιχους από μπετόν ύψους 21 μέτρων που κατεβαίνουν σταδιακά στα 18 μέτρα θα αλλάξει ριζικά τον χαρακτήρα του ζωντανού και υπερτοπικού πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής της ευρύτερης περιοχής.

Υπεράσπιση του δημοσίου χώρου

Στην πρώτη συνάντησή τους, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή (11/6), δήλωσαν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τον δημόσιο χώρο της περιοχής τους, θεωρώντας ότι δικαιούνται να κερδίσουν αυτόν τον αγώνα.

Στη συνάντηση μετείχαν κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων από την Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα, τη Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού-Σεπολίων-Ακαδημίας Πλάτωνα, τη δημοτική παράταξη στον Δήμο Περιστερίου «Ενεργοί Πολίτες», τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, την Περιφέρεια Αττικής, την Πρωτοβουλία Κατοίκων Μετς, το Ευ Πράττειν, την ομάδα της Μετάβασης στην Ακαδημία Πλάτωνος και την Περπερούνα.

Κοινή συνισταμένη της συντριπτικής πλειονότητας ήταν η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα συντονιστικό-επιτροπή αγώνα ενάντια στο mall, στο οποίο θα μετέχουν οι φορείς και κάτοικοι της περιοχής.

Το Συντονιστικό θα είναι ανοιχτό στη συμμετοχή και θα έχει στόχο να συντονίζει τις κοινές δράσεις όλων των φορέων. Η πρώτη συνάντηση του «Συντονιστικού ενάντια στο mall» θα γίνει την Κυριακή 18 Ιουνίου στις 7.00 το απόγευμα στο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, οδός Μοναστηρίου και Θηναίας.

Νέα Αριστερά - Δελτία Τύπου

Τοποθέτηση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών «Κύρωση Συμφωνίας τροποποίησης διατάξεων της Σύμβασης Παραχώρησης του Εργου του τμήματος Μαλιακός...
Εντονη κριτική άσκησε η Μερόπη Τζούφη στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο περιλαμβάνει 120 άρθρα. Μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, η βουλευτής της Νέας Αριστεράς κατήγγειλε τη βιαστική...
Ενάντια στη φίμωση των παρατηρητηρίων για δίκες δημόσιου ενδιαφέροντος Η πρόσφατη ρύθμιση που εισήχθη με το άρθρο 31 του N. 5119/2024 στη διάταξη για τη δημοσιογραφική κάλυψη των δικών φανερώνει...
Η βουλευτής Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου και ο Φερχάτ Οζγκιούρ κατέθεσαν κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας με θέμα: «Η ακραία υποστελέχωση έκλεισε επ’ αόριστον τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου...
Εισήγηση της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέα της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Πέτης Πέρκα στην Α΄ συνεδρίαση για την «Κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης αναφορικά με τη χρήση και εκμετάλλευση ορισμένων χώρων...
Το θέμα της άδικης και αυθαίρετης κατάργησης της υπερωριακής απασχόλησης των υπαλλήλων των Περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου Τουρισμού μετά τις εκλογές του 2023, από την Υπουργό Τουρισμού, έφεραν στη Βουλή...
Ακόμα ένα οδυνηρό πλήγμα δέχεται η Πάτρα και το λιμάνι της, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε για δεύτερη φορά το αίτημα χρηματοδότησης για την υπογειοποίηση του τμήματος της σιδηροδρομικής σύνδεσης...
Το θέμα της άδικης και αυθαίρετης κατάργησης της υπερωριακής απασχόλησης των υπαλλήλων των Περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου Τουρισμού μετά τις εκλογές του 2023, από την Υπουργό Τουρισμού, έφεραν στη Βουλή...
Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων για τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ΕΛΓΑ – με ευθύνη της κυβέρνησης – με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην λαμβάνουν τις αποζημιώσεις που...
Η βουλευτής Αχαΐας, Σία Αναγνωστοπούλου κατέθεσε προς τους υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα «Επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων για...