Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 20ης Δεκέμβρη 2018 συζητήθηκε εντός ημερήσιας διάταξης το ζήτημα των ναρκωτικών γύρω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έπειτα από πρωτοβουλία της Επιτροπής για την ανασυγκρότηση του Φοιτητικού Συλλόγου ΟΠΑ, κατόπιν συλλογής υπογραφών.
Το θέμα εντάχθηκε με καθυστέρηση ενός μήνα στην ημερήσια διάταξη, λίγες μόλις μέρες πριν τα Χριστούγεννα, σε μια περίοδο που τα Πανεπιστήμια υπολειτουργούν.
Για το συγκεκριμένο θέμα τοποθετήθηκαν εκπρόσωπος της Επιτροπής για την ανασυγκρότηση του Φοιτητικού Συλλόγου του Ο.Π.Α. και εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ). Για το συγκεκριμένο θέμα ο Στέλιος Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:
« Υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα των φοιτητών. Δε γίνεται μια συζήτηση για να περνάει η ώρα, αλλά για να λαμβάνονται αποφάσεις. Είναι θέμα της ημερήσιας διάταξης και μπαίνουν συγκεκριμένα αιτήματα που πρέπει να απαντήσουν οι αντιδήμαρχοι.
Θα ενισχυθούν τα κέντρα πρόληψης; Για παράδειγμα, στο Κέντρο Πρόληψης του 2ου διαμερίσματος, στην οδό Αίνου, απ’ έξω φοβάσαι να περάσεις.
Θα αυξηθεί η χρηματοδότησή τους; Σήμερα υπάρχει θέμα στην ημερήσια διάταξη για την τροποποίηση του καταστατικού των κέντρων πρόληψης στο οποίο καθορίζονται οι εισφορές και οι πόροι τους. Ο Δήμος Αθηναίων έχει αποθεματικό 56 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα και τα χρήματα που δίνονται κάθε χρόνο για τα 7 κέντρα πρόληψης είναι λιγότερα από 100 χιλιάδες ευρώ. Δηλαδή κάνουμε αντιναρκωτική πολιτική με 100 χιλιάδες ευρώ το χρόνο;
Θα αποκατασταθεί ο φωτισμός στους συγκεκριμένους δρόμους; Ο κύριος Αποστολόπουλος, αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών, δεν είναι παρών να απαντήσει. Φαίνεται ότι έχει προεκλογική εκστρατεία και δεν τον ενδιαφέρει το θέμα.
Επιμένετε στην πολιτική που έχετε για τα shooting rooms; Μια πολιτική η οποία συναντά αντιδράσεις τόσο από φορείς που εκφράστηκαν σήμερα, αλλά και από άλλους φορείς του Πεδίου του Άρεως. Υπάρχει και διεθνής πείρα σε αυτά τα ζητήματα που δείχνει ότι οξύνουν το πρόβλημα αντί να συμβάλουν στη λύση του.
Θα απαντήσετε σε αυτά τα ζητήματα ή φέρατε το θέμα σήμερα επειδή υπάρχουν υπογραφές στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να περάσει έτσι και μετά να πούμε καλές γιορτές; Αυτά τα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους προτάσσουμε ενόψει των δημοτικών εκλογών και η δημοτική Αρχή κρίνεται για όλα αυτά ».
Στην ίδια συνεδρίαση, αποσύρθηκε για ακόμα μια φορά το θέμα της επέκτασης της ελεγχόμενης στάθμευσης στις περιοχές Μετς, Μακρυγιάννη & Ιλίσια. Η κίνηση αυτή αποτελεί προσπάθεια του Δημάρχου να κάμψει τις αντιδράσεις κατοίκων και δημοτικών συμβούλων απέναντι στην εμπορευματοποίηση του δρόμου και να εντείνει τη ληστρική εισπρακτική πολιτική του εις βάρος των κατοίκων.
Στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση, ο Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας και δημοτικός σύμβουλος, έθεσε τα εξής θέματα:
« Έχουμε καταθέσει αίτημα να συζητηθεί το θέμα που έχει προκύψει από την Επιτροπή παραλαβής του Σεράφειου Κολυμβητηρίου, Αθλητικού & Πολιτιστικού Κέντρου, που εισηγείται διακοπή παραλαβής λόγω κακοτεχνιών. Επειδή αυτό το έργο έχει εγκαινιάσει ήδη ο Δήμαρχος και κόστισε 18 εκατομμύρια ευρώ, καταθέσαμε αίτημα, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης και ο δημοτικός σύμβουλος Στάθης Δρογώσης, για να ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο αναλυτικά για το πόρισμα της Επιτροπής από την ίδια την Επιτροπή. Πρέπει να υπάρξει ενημέρωση. Μην κρύβετε το θέμα με διάφορες γνωματεύσεις, με πρόφαση ότι δεν είναι νομότυπη η διαδικασία.
Ο Σύλλογος Γονέων του 162ου δημοτικού σχολείου στον Κολωνό από το 2016 έχει επισημάνει με επιστολή του συγκεκριμένα προβλήματα που αφορούν το σχολείο. Βρίσκεται σε μια περιοχή σχετικά απομακρυσμένη, με έντονα προβλήματα παραβατικότητας, με πρόσφατη διάρρηξη στο σχολείο, έχουν γίνει καταστροφές και έχει ζητήσει να προχωρήσουν οι υπηρεσίες σε άμεση αποκατάσταση των ζημιών. Από το 2016 είχαν ενημερώσει για την απουσία αγωγών όμβριων υδάτων, με αποτέλεσμα κάθε φορά που βρέχει να μην υπάρχει προαύλιο. Υπάρχει πληθώρα φωτογραφιών που καταθέτουμε. Η διεύθυνση σχολικών κτιρίων είχε υποσχεθεί ότι το μέσα στο 2018 θα γίνονταν εργασίες.
Ζητάμε, λοιπόν, οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου να κάνουν ενέργειες και να ενημερωθούμε στην επόμενη συνεδρίαση για την πορεία υλοποίησης των εργασιών. Υπάρχει αίτημα του Συλλόγου Γονέων που βάζει και το ζήτημα φύλαξης του σχολείου. Ζητάμε να μιλήσει η εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων για το θέμα.
Στο 102ο δημοτικό σχολείο πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση για να φτιαχτούν τα κάγκελα και ο καυστήρας. Η διευθύντρια του σχολείου στην επιστολή της και ο Σύλλογος Γονέων στο κείμενο των υπογραφών που έχουν καταθέσει, αναφέρουν ότι έχουν απευθυνθεί στο Δήμο εδώ και μήνες. Το πρόβλημα του καυστήρα παραμένει, δείχνει απουσία ευαισθησίας στη δύσκολη καθημερινότητα που περνά η λαϊκή οικογένεια στην Αθήνα.
Στο 58ο & 68ο Νηπιαγωγεία υπάρχει επίσης πρόβλημα με τους καυστήρες. Υπάρχει στην ημερήσια διάταξη θέμα των σχολικών επιτροπών και την κατανομή των ποσών που παρακρατούνται για μήνες, θα δούμε συγκεκριμένες απουσία από τα προβλήματα.
Έχει αντιμετωπιστεί η καθίζηση στο προαύλιο του παιδικού σταθμού στην οδό Αψούς στα Σεπόλια, που υπάρχει εδώ και 5 μήνες και έχουμε θέσει επανειλημμένα σε προηγούμενα δημοτικά συμβούλια;
Αυτά τα θέματα θα πρέπει να λύνονται πιο γρήγορα από το Δήμο. Έχετε έφεση για «φρου φρου κι αρώματα» και προγράμματα με ΜΚΟ, αλλά η καθημερινότητα και η φύλαξη των σχολείων δεν είναι προτεραιότητά σας.
Στην Τεχνόπολη βάζετε είσοδο 6 ευρώ για τις χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες για τα παιδιά. Η λογική της δημοτικής αρχής βλέπει το Δήμο ως επιχείρηση, ως μαγαζί. Τα 6 ευρώ δεν είναι λίγα για μια οικογένεια όμως που ζει με 500 ή με 300 ευρώ, και υπάρχουν πάρα πολλές τέτοιες μιας και έχουμε 35% του πληθυσμού σε κατάσταση φτώχειας. Περισσότερη ευαισθησία τις χριστουγεννιάτικες ημέρες δε βλάπτει».