sepolia logo

Εντονες αντιδράσεις συναντά η αναστολή, λόγω κορωνοϊού, για ένα έτος, της έναρξης της εφαρμογής της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης.

Η αναστολή συμπεριλαμβάνεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη βουλή για νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και αφορά στους δήμους Αθηναίων, Ζωγράφου, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης Αττικής και Νεάπολης στην Θεσσαλονίκη.

Η Ανοιχτή Πόλη με ανακοίνωσή της εκτιμά ότι ο Δήμος Αθηναίων φάνηκε ανέτοιμος να ανταποκριθεί στη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση.

«Ανέτοιμος ο Δήμος Αθηναίων να ανταποκριθεί στη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση

Η Ανοιχτή Πόλη έχει θέσει επανειλημμένα στις πρόσφατες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης και των ενεργειών της Δημοτικής Αρχής ώστε να εξασφαλιστεί η εφαρμογή της στο Δήμο Αθηναίων. Στη συνεδρίαση της 19ης Ιουνίου ρωτήσαμε συγκεκριμένα αν ο Δήμος Αθηναίων έχει ζητήσει από το αρμόδιο Υπουργείο την εξαίρεσή του από την εφαρμογή του προγράμματος. Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Καλαμπόκας αρνήθηκε τα περί αναστολής του προγράμματος και μας διαβεβαίωσε ότι η Δημοτική Αρχή προχωρά ταχέως στην εξασφάλιση των αιθουσών που θα επιτρέψουν στο Δήμο την υλοποίησή του.

Δυστυχώς οι ανησυχίες μας επιβεβαιώθηκαν και ο κ. Αντιδήμαρχος διαψεύστηκε. Σε τροπολογία σε Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (9.7.2020) περιλαμβάνεται η αναστολή για ένα ακόμα έτος της έναρξης εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης στο Δήμο Αθηναίων και σε τέσσερις ακόμα Δήμους.

Η Δημοτική Αρχή για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ανέτοιμη στα σημαντικά, αδύναμη να ανταποκριθεί σε μια πραγματική ανάγκη, αναστατώνοντας έτσι τους προγραμματισμούς μεγάλου αριθμού οικογενειών. Για την Ανοιχτή Πόλη, η αναστολή της εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης αποτελεί βαριά ήττα για το Δήμο Αθηναίων που θέτει σε αμφισβήτηση τη δυνατότητά του να μεριμνήσει για βασικές προτεραιότητες που καθορίζουν την ποιότητα της καθημερινότητας των δημοτών».

Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι αποτελεί θράσος για τον Δήμος Αθηναίων να επικαλείται τον κορωνοϊό για την συγκεκριμένη εξέλιξη.

“Η τελευταία εξέλιξη, η τροπολογία της κυβέρνησης με την οποία αναστέλλεται για ένα ακόμα έτος η έναρξη εφαρμογής της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στην Αθήνα, ήταν αναμενόμενη και είχε δρομολογηθεί από τις καθυστερήσεις και της Δημοτικής Αρχής και του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ. Καλαμπόκα, στους οποίους έχει πετάξει το μπαλάκι σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης. Στην αιτιολογική έκθεση, έχουν το θράσος να επικαλούνται και για αυτό, την πανδημία του κορωνοϊού. Τέτοια κοροϊδία!

Ζητούσαμε επανειλημμένα από τη δημοτική Αρχή, να μας παρουσιάσει το σχέδιο που έχει για την κάλυψη αυτών των αναγκών. Σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ακούγαμε τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Καλαμπόκα, αλλά και τον ίδιο το Δήμαρχο ή τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου, να μας διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει σχέδιο, ότι γίνονται ενέργειες και ότι ο Δήμος θα είναι έτοιμος έγκαιρα.

Το πόσο έτοιμη ήταν η Δημοτική Αρχή και το προς τα πού δρομολογεί τα πράγματα, φάνηκε όταν στα μέσα Μαΐου «αξιώθηκε» να φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο το «σχέδιό» της, να ξεκινήσει διαγωνισμός για τη μίσθωση 79 από τις 102 αίθουσες που χρειάζονται, που ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι θα κηρυχθεί άγονος”.

Η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας καταγγέλλει ότι είναι επιλογή το να μην εξασφαλίζει ο Δήμος τα αναγκαία κτίρια την ίδια ώρα που χαρίζει εκατομμύρια σε ιδιώτες.

“Η κατάληξη αυτή είναι αποτέλεσμα επιλογών του Δημάρχου Αθήνας, Κώστα Μπακογιάννη να μην εξασφαλίσει τα αναγκαία κτίρια ώστε να μπορέσουν όλα τα παιδιά να βρεθούν στο δημόσιο σχολείο, πριμοδοτώντας έτσι απλόχερα τους ιδιώτες που θα απομυζήσουν για άλλη μια χρονιά χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού.

Πρόκειται για άλλο ένα δώρο στους ιδιώτες φίλους της κυβέρνησης της ΝΔ. Θα σημάνει λιγότερα παιδιά στη δημόσια προσχολική εκπαίδευση, λιγότερες θέσεις εργασίας νηπιαγωγών, πιο βαθειά το χέρι στη τσέπη για τους εργαζόμενους γονείς.

Η εξασφάλιση αιθουσών για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, παρά τις υποσχέσεις των αντιδημάρχων Καλαμπόκα και Σκιαδά και τις διαβεβαιώσεις Μπακογιάννη δεν ήταν μια “αποτυχία” λόγω “έλλειψης στέγης στην Αθήνα” αλλά μεθοδευμένη επιλογή πριμοδότησης των συμφερόντων των ιδιωτών. Η μεγαλύτερη απάτη για την αναστολή είναι η επίκληση της πανδημίας”.

Ενώ η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα έπίσης τονίζει ότι υπάρχουν λεφτά για να ξοδεύονται 5000 ευρώ για μία ζαρντινιέρα αλλά δεν δίνεται ούτε ένα ευρώ για παιδικούς σταθμούς.

“Η απόφαση αναστολής της δίχρονης οδηγεί σε αδιέξοδο περισσότερες από 2.700 οικογένειες που θα δουν τα παιδιά τους, το επόμενο διάστημα, να μπαίνουν στη λοταρία για μια θέση στα δημόσια νηπιαγωγεία. Κάποια από αυτά θα κληρωθούν για τις λιγοστές θέσεις προνηπίων και τα υπόλοιπα θα πάρουν vouchers για να αναζητήσουν θέση στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Αντί να δοθούν τα χρήματα για να κτιστούν και να νοικιαστούν κτήρια και να μείνουν στη δημόσια εκπαίδευση, δίνονται κουπόνια-μποναμάς στα ιδιωτικά συμφέροντα. Η δημαρχία Μπακογιάννη- που έδωσε μέσα σε μια συνεδρίαση 2.000.000 ευρώ για την πιλοτική εφαρμογή του «μεγάλου περίπατου», πληρώνοντας τη ζαρντινιέρα ως και 5.000- δε βρήκε να δώσει ούτε ένα ευρώ για να προχωρήσει η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική στην πρωτεύουσα της χώρας”.

Σε όλα αυτά απάντησε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (13/7) ο γενικός γραμματέας του δήμου Αλέξανδρος Τσιατσιάμης.

“Η δίχρονη εκπαίδευση είναι το μεγαλύτερο project που έχει να κάνει ο δήμος Αθηναίων. Δεν επαρκούσε με τίποτα ο χρόνος που είχαμε. Παλέψαμε να βρούμε χώρους και οικόπεδα. Κάναμε διακήρυξη αλλά οι χώροι δεν κάλυπταν τις τεχνικές προδιαγραφές.

Για έναν χρόνο θα δουλεύουμε συστηματικά για να καταφέρουμε το χρόνου να καλύψουμε το μεγαλύτερο προσοστό. Όμως το να καλύψουμε 120 χώρους και να μην στριμώξουμε τα παιδιά και τις αυλές, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Δεν είναι μια εύκολη διαδικασία που εμείς είμαστε ανίκανοι να φέρουμε σε πέρας.

Είναι μια πολύ μεγάλη τεχνική διαδικασία. Στο τέλος του χρόνου τον Σεπτέμβριο, θεωρώ ότι θα το κάνουμε”

Νέα Αριστερά - Δελτία Τύπου

Η κυβέρνηση από τις πρώτες ώρες του δυστυχήματος πανικόβλητη, για άγνωστο λόγο, έτρεχε να συγκαλύψει, να κουκουλώσει και να μπαζώσει Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την ημέρα που έφτασε η...
Κυβέρνηση και υποψήφιοι ευρωβουλευτές της ΝΔ να πάρουν θέση για τις καταγγελίες περί εκτόπισης και εξόντωσης προσφύγων στις αφρικανικές ερήμους με ευθύνη της Ε.Ε. Πρόσφατη έρευνα, διάρκειας πολλών μηνών, από...
Κύριε Σακισλόγλου, με ποιο αφήγημα οδηγείται η Νέα Αριστερά στις κάλπες της 9ης Ιουνίου; Σε μια εποχή όπου η συντηρητική δεξιά παράταξη και οι παραφυάδες της έχουν κυριαρχήσει στην κοινωνική...
Η Νέα Αριστερά Αχαΐας αποχαιρετά με θλίψη τον Βασίλη Παστρωμά, γιατρό και αγωνιστή της Αριστεράς, που έφυγε από τη ζωή μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο. Ο Βασίλης με...
Περιοδεία πραγματοποίησαν το πρωί του Σαββάτου 25/05 οι υ ποψήφιες Ευρωβουλεύτριες της Νέας Αριστεράς Εφη Γιαννοπούλου, Κατερίνα Φλώρου και Ελενα-Ολγα Χρηστίδη. Μαζί τους στην περιοδεία βρέθηκε και η Βουλεύτρια Αχαΐας...
Το Σάββατο 25 Μαΐου 2024 η Οργάνωση Μαραθώνα-Ραφήνας της Νέας Αριστεράς πραγματοποίησε περιοδεία στην Παραλία Νέας Μάκρης και στην Πλατεία Ραφήνας. Επικεφαλής της περιοδείας ήταν ο πρώην υπουργός και βουλευτής...
Η Βουλεύτρια Φλώρινας και Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Πέτη Πέρκα κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθώς και Εσωτερικών για την αντιθεσμική συμπεριφορά εταιρίας ταχύπλοων...
Η νέα διαταγή προσωρινών μέτρων του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης προς το κράτος του Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα και κάθε δραστηριότητα που θα μπορούσε να επιφέρει...
Στην πόλη της Κατερίνης βρέθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 24 Μαΐου οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές της Νέας Αριστεράς, Λάζαρος Τόσκας και Ακης Σακισλόγλου. Οι υποψήφιοι συνάντησαν τα στελέχη του κόμματος στο...
Η πολιτική της ΝΔ και του ΕΛΚ αποτελούν ένα κρίσιμο στήριγμα για την άνοδο της ακροδεξιάς. Πλέον προαναγγέλλουν την συνεργασία τους ακόμα και με υμνητές του Μουσολίνι Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε...