Ε Π Ι Λ Ο Γ Ε Σ

Το κέντρο διασκεδάσεως «Ροσινιόλ» μέσα από τις εφημερίδες της εποχής του

29-01-2019 ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιχειρούμε ένα μικρό χρονικό της ιστορίας του κέντρου διασκεδάσεως Ροσινιόλ, που βρίσκονταν στο τέρμα της Δυρραχίου, μέσα από δημοσιεύσεις, διαφημίσεις...

Τα βουστάσια των Σεπολίων στο πέρασμα του χρόνου

21-04-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

«Ξεφυλλίζοντας» πάλι παλιές εφημερίδες, βρήκα μερικές δημοσιεύσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που αφορούν στα περίφημα βουστάσια των Σεπολίων.

Σεπόλια - ιστορίες από στόμα σε στόμα

20-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτό το άρθρο προσπαθεί να συγκεντρώσει αναμνήσεις και ιστορίες από τους παλιούς σεπολιώτες, όσους γράφουν στο facebook τουλάχιστον. Γιατί αυτά...

ΑΜΟΡΕ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια - [ενημερωμένο με τις μαρτυρίες κατοίκων]

15-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Διάβαζα πριν μερικές μέρες ένα αρθράκι που είχα γράψει παλαιότερα για τον θρυλικό κινηματογράφο των Σεπολίων ΑΜΟΡΕ και διαπίστωσα κάποιες...

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και «Αναγέννηση» πάνε μαζί για το ΒΟΤΡΥΣ στα Σεπόλια

10-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Με κοινό Δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» προτείνουν και διεκδικούν την...

Στην επικαιρότητα οι προτάσεις μαθητών του 53ου ΓΕΛ για την αξιοποίηση των ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

05-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 26 Ιουνίου του 2018 είχαμε αναδημοσιεύσει, συνοδεία ενός σύντομου εισαγωγικού σημειώματος, ένα ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84, που είχε σαν...

ΑΝΤΙΝΕΑ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια

29-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο κινηματογράφος «Αντινέα» κι αυτός στα σύνορα των Σεπολίων, όπως και η ΔΩΡΑ, βρισκόταν στην Λιοσίων 205 και διένυσε μια...

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» για ΒΟΤΡΥΣ - ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

04-11-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» απάντησε σε ερώτημά μας σχετικά με τις θέσεις της για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων...

Ακόμα χωματόδρομος στην Μανιτάκη στα Σεπόλια

04-11-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πόσα χρόνια ακόμα θα παραμείνει χωματόδρομος ένα κομμάτι 20 μέτρων το πολύ στην οδό Μανιτάκη στα Σεπόλια;

Η αλήθεια για την πολυκατοικία στην Αμβρακίας στα Σεπόλια και το πρόγραμμα ένταξης ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων

09-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Πολλά λέγονται στην γειτονιά μας τις τελευταίες μέρες σχετικά με την πολυκατοικία στην Αμβρακίας και την εγκατάσταση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε...

Οι Μύλοι Παινέση στα Σεπόλια και το νερό του Κηφισού

02-01-2021 ΙΣΤΟΡΙΑ

Από τα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι τα μέσα περίπου του 20ου, υπήρχαν αρκετοί μύλοι στην Αθήνα και μερικοί...

Στο 2%(!!!) το έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια

19-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 20 Οκτωβρίου είχαμε ενημερώσει ότι στο έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια είχε καλυφθεί το 0,9%, σύμφωνα...

Μισή δουλειά στην Καλαμά στα Σεπόλια, μετά το γκρέμισμα της επικίνδυνης μάντρας δίπλα στην είσοδο των σχολείων

14-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Η επικίνδυνη μάντρα στην οδό Καλαμά στα Σεπόλια, που ήταν δίπλα στην είσοδο των σχολείων γκρεμίστηκε (όπως είχαμε γράψει και...

Εντονες αντιδράσεις συναντά η αναστολή, λόγω κορωνοϊού, για ένα έτος, της έναρξης της εφαρμογής της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης.

Η αναστολή συμπεριλαμβάνεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη βουλή για νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και αφορά στους δήμους Αθηναίων, Ζωγράφου, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης Αττικής και Νεάπολης στην Θεσσαλονίκη.

Η Ανοιχτή Πόλη με ανακοίνωσή της εκτιμά ότι ο Δήμος Αθηναίων φάνηκε ανέτοιμος να ανταποκριθεί στη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση.

«Ανέτοιμος ο Δήμος Αθηναίων να ανταποκριθεί στη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση

Η Ανοιχτή Πόλη έχει θέσει επανειλημμένα στις πρόσφατες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης και των ενεργειών της Δημοτικής Αρχής ώστε να εξασφαλιστεί η εφαρμογή της στο Δήμο Αθηναίων. Στη συνεδρίαση της 19ης Ιουνίου ρωτήσαμε συγκεκριμένα αν ο Δήμος Αθηναίων έχει ζητήσει από το αρμόδιο Υπουργείο την εξαίρεσή του από την εφαρμογή του προγράμματος. Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Καλαμπόκας αρνήθηκε τα περί αναστολής του προγράμματος και μας διαβεβαίωσε ότι η Δημοτική Αρχή προχωρά ταχέως στην εξασφάλιση των αιθουσών που θα επιτρέψουν στο Δήμο την υλοποίησή του.

Δυστυχώς οι ανησυχίες μας επιβεβαιώθηκαν και ο κ. Αντιδήμαρχος διαψεύστηκε. Σε τροπολογία σε Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (9.7.2020) περιλαμβάνεται η αναστολή για ένα ακόμα έτος της έναρξης εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης στο Δήμο Αθηναίων και σε τέσσερις ακόμα Δήμους.

Η Δημοτική Αρχή για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ανέτοιμη στα σημαντικά, αδύναμη να ανταποκριθεί σε μια πραγματική ανάγκη, αναστατώνοντας έτσι τους προγραμματισμούς μεγάλου αριθμού οικογενειών. Για την Ανοιχτή Πόλη, η αναστολή της εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης αποτελεί βαριά ήττα για το Δήμο Αθηναίων που θέτει σε αμφισβήτηση τη δυνατότητά του να μεριμνήσει για βασικές προτεραιότητες που καθορίζουν την ποιότητα της καθημερινότητας των δημοτών».

Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι αποτελεί θράσος για τον Δήμος Αθηναίων να επικαλείται τον κορωνοϊό για την συγκεκριμένη εξέλιξη.

“Η τελευταία εξέλιξη, η τροπολογία της κυβέρνησης με την οποία αναστέλλεται για ένα ακόμα έτος η έναρξη εφαρμογής της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στην Αθήνα, ήταν αναμενόμενη και είχε δρομολογηθεί από τις καθυστερήσεις και της Δημοτικής Αρχής και του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ. Καλαμπόκα, στους οποίους έχει πετάξει το μπαλάκι σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης. Στην αιτιολογική έκθεση, έχουν το θράσος να επικαλούνται και για αυτό, την πανδημία του κορωνοϊού. Τέτοια κοροϊδία!

Ζητούσαμε επανειλημμένα από τη δημοτική Αρχή, να μας παρουσιάσει το σχέδιο που έχει για την κάλυψη αυτών των αναγκών. Σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ακούγαμε τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Καλαμπόκα, αλλά και τον ίδιο το Δήμαρχο ή τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου, να μας διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει σχέδιο, ότι γίνονται ενέργειες και ότι ο Δήμος θα είναι έτοιμος έγκαιρα.

Το πόσο έτοιμη ήταν η Δημοτική Αρχή και το προς τα πού δρομολογεί τα πράγματα, φάνηκε όταν στα μέσα Μαΐου «αξιώθηκε» να φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο το «σχέδιό» της, να ξεκινήσει διαγωνισμός για τη μίσθωση 79 από τις 102 αίθουσες που χρειάζονται, που ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι θα κηρυχθεί άγονος”.

Η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας καταγγέλλει ότι είναι επιλογή το να μην εξασφαλίζει ο Δήμος τα αναγκαία κτίρια την ίδια ώρα που χαρίζει εκατομμύρια σε ιδιώτες.

“Η κατάληξη αυτή είναι αποτέλεσμα επιλογών του Δημάρχου Αθήνας, Κώστα Μπακογιάννη να μην εξασφαλίσει τα αναγκαία κτίρια ώστε να μπορέσουν όλα τα παιδιά να βρεθούν στο δημόσιο σχολείο, πριμοδοτώντας έτσι απλόχερα τους ιδιώτες που θα απομυζήσουν για άλλη μια χρονιά χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού.

Πρόκειται για άλλο ένα δώρο στους ιδιώτες φίλους της κυβέρνησης της ΝΔ. Θα σημάνει λιγότερα παιδιά στη δημόσια προσχολική εκπαίδευση, λιγότερες θέσεις εργασίας νηπιαγωγών, πιο βαθειά το χέρι στη τσέπη για τους εργαζόμενους γονείς.

Η εξασφάλιση αιθουσών για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, παρά τις υποσχέσεις των αντιδημάρχων Καλαμπόκα και Σκιαδά και τις διαβεβαιώσεις Μπακογιάννη δεν ήταν μια “αποτυχία” λόγω “έλλειψης στέγης στην Αθήνα” αλλά μεθοδευμένη επιλογή πριμοδότησης των συμφερόντων των ιδιωτών. Η μεγαλύτερη απάτη για την αναστολή είναι η επίκληση της πανδημίας”.

Ενώ η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα έπίσης τονίζει ότι υπάρχουν λεφτά για να ξοδεύονται 5000 ευρώ για μία ζαρντινιέρα αλλά δεν δίνεται ούτε ένα ευρώ για παιδικούς σταθμούς.

“Η απόφαση αναστολής της δίχρονης οδηγεί σε αδιέξοδο περισσότερες από 2.700 οικογένειες που θα δουν τα παιδιά τους, το επόμενο διάστημα, να μπαίνουν στη λοταρία για μια θέση στα δημόσια νηπιαγωγεία. Κάποια από αυτά θα κληρωθούν για τις λιγοστές θέσεις προνηπίων και τα υπόλοιπα θα πάρουν vouchers για να αναζητήσουν θέση στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Αντί να δοθούν τα χρήματα για να κτιστούν και να νοικιαστούν κτήρια και να μείνουν στη δημόσια εκπαίδευση, δίνονται κουπόνια-μποναμάς στα ιδιωτικά συμφέροντα. Η δημαρχία Μπακογιάννη- που έδωσε μέσα σε μια συνεδρίαση 2.000.000 ευρώ για την πιλοτική εφαρμογή του «μεγάλου περίπατου», πληρώνοντας τη ζαρντινιέρα ως και 5.000- δε βρήκε να δώσει ούτε ένα ευρώ για να προχωρήσει η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική στην πρωτεύουσα της χώρας”.

Σε όλα αυτά απάντησε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (13/7) ο γενικός γραμματέας του δήμου Αλέξανδρος Τσιατσιάμης.

“Η δίχρονη εκπαίδευση είναι το μεγαλύτερο project που έχει να κάνει ο δήμος Αθηναίων. Δεν επαρκούσε με τίποτα ο χρόνος που είχαμε. Παλέψαμε να βρούμε χώρους και οικόπεδα. Κάναμε διακήρυξη αλλά οι χώροι δεν κάλυπταν τις τεχνικές προδιαγραφές.

Για έναν χρόνο θα δουλεύουμε συστηματικά για να καταφέρουμε το χρόνου να καλύψουμε το μεγαλύτερο προσοστό. Όμως το να καλύψουμε 120 χώρους και να μην στριμώξουμε τα παιδιά και τις αυλές, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Δεν είναι μια εύκολη διαδικασία που εμείς είμαστε ανίκανοι να φέρουμε σε πέρας.

Είναι μια πολύ μεγάλη τεχνική διαδικασία. Στο τέλος του χρόνου τον Σεπτέμβριο, θεωρώ ότι θα το κάνουμε”

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"