sepolia logo

Αν το 2015 θεωρείται η χρονιά της αλληλεγγύης, το 2016 ξεσκεπάζει το πρόσωπο της ξενοφοβίας που είναι βαθιά ριζωμένη σε μερίδα της ελληνικής κοινωνίας και βέβαια προϋπάρχει του προσφυγικού ζητήματος και της οικονομικής κρίσης των τελευταίων χρόνων.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η περασμένη χρονιά σημαδεύτηκε από την Κοινή Δήλωση Ε.Ε. και Τουρκίας της 18ης Μαρτίου και τον εγκλωβισμό πλήθους προσφύγων στα νησιά.

Σε αυτό το περιβάλλον, λοιπόν, η αλληλεγγύη συνυπάρχει ταυτόχρονα με ξενοφοβικά στοιχεία, που ενίοτε φτάνουν και στη βία και τη βαρβαρότητα, όπως τόνισε ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κατά τη διάρκεια της προχθεσινής παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης για το 2016 του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.

Φυσικά οι ρατσιστικές επιθέσεις μειώθηκαν δραστικά μετά την ποινική δίωξη σε βάρος της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής το 2013 και κυρίως μετά την έναρξη της δίκης το 2015, όμως, όπως προκύπτει από τις καταγραφές του Δικτύου, τα κρούσματα ρατσιστικής βίας παραμένουν, ενώ τα στοιχεία δείχνουν μια ροπή προς την επανεμφάνιση οργανωμένων ή άτυπων ομάδων, χωρίς ωστόσο η τάση αυτή να είναι κυρίαρχη.

Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση που παρουσίασε η Τίνα Σταυρινάκη, βοηθός συντονίστρια του Δικτύου, οι καταγραφές των επιθέσεων το 2016 μειώθηκαν σε σχέση με το 2015 και αυτό οφείλεται σε λόγους όπως η πλαισίωση και η στέγαση μέρους του προσφυγικού πληθυσμού, η οποία έχει λειτουργήσει προληπτικά και προστατευτικά για τα θύματα, ή στο γεγονός ότι οι περισσότερες οργανώσεις-μέλη του Δικτύου βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του προσφυγικού, με αποτέλεσμα να δίνεται έμφαση στις κατεπείγουσες ανάγκες των προσφύγων.

Ειδικότερα, στα 95 καταγεγραμμένα περιστατικά ρατσιστικής βίας με περισσότερα από 130 θύματα, περιλαμβάνονται σοβαρές βίαιες ενέργειες που προσομοιάζουν σε αντίστοιχα περιστατικά προηγούμενων χρόνων, καθώς επίσης και άλλα που ευδοκίμησαν στις συνθήκες του εγκλωβισμού των προσφύγων στα νησιά.

Από τις καταγραφές ξεχωρίζει η περίπτωση αιτούντος άσυλο, ο οποίος δέχτηκε πέτρα στο κεφάλι τον Νοέμβριο στη Χίο και αργότερα υποχρεώθηκε να υποβληθεί σε νευροχειρουργική επέμβαση στη Λέσβο. Το περιστατικό προφανώς εντάσσεται στο πλαίσιο των γνωστών εγκληματικών επιθέσεων χρυσαυγιτών σε βάρος προσφύγων και αλληλέγγυων εκείνες τις μέρες.

Ξεχωρίζει επίσης ο εμπρησμός, από αγνώστους, της εισόδου κτιρίου που προοριζόταν για πρόσφυγες και στη συνέχεια η στοχοποίηση και οι σοβαρές απειλές από ομάδες 7-15 ατόμων σε βάρος του προσωπικού των ανθρωπιστικών οργανώσεων που συνεισέφεραν στη στέγαση των προσφύγων.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις, οι ομάδες αυτές δεν απαρτίζονταν από περίοικους, ενώ είχε πραγματοποιηθεί και πορεία κατά της στέγασης των προσφύγων, στην οποία είχε ηγετικό ρόλο βουλευτής της Χρυσής Αυγής (προφανώς η καταγραφή αφορά την παρουσία του Η. Κασιδιάρη τον Νοέμβριο στα Σεπόλια).

Το Δίκτυο επισημαίνει ότι «αν και το πλέγμα της αλληλεγγύης που έχει δημιουργηθεί ανατρέπει τη δυναμική οικειοποίησης αντιδράσεων πολιτών από ομάδες που είτε πυροδοτούν αντιδράσεις είτε δράττονται της ευκαιρίας να προσελκύσουν υποστηρικτές, γίνεται αντιληπτό ότι οποιαδήποτε αλλαγή στον πολιτικό λόγο δύναται να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση και να αποθρασύνει τις ομάδες με ακραίες ρατσιστικές ιδεολογίες».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, χαιρετισμό απηύθυναν η Μαρία Γιαννακάκη, γ.γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και ο Γεώργιος Σταυρόπουλος, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Ομιλητές ήταν η Βασιλική Γεωργιάδου, αναπλ. καθηγήτρια στο Πάντειο, ο δημοσιογράφος Γιάννης Στεβής από τη Χίο, η Ελένη Καραγιάννη, συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων στο κέντρο του Σχιστού και η Εύα Σπίνου, ψυχολόγος της Colour Youth.

φωτογραφία: EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

πηγή: efsyn,gr