sepolia logo

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Έχουν ευθύνη όλοι όσοι ψήφισαν και ενέκριναν το σχεδιασμό του Μετρό στη πλατεία Εξαρχείων. Δεν μπορούν σήμερα να κρύβονται πίσω από την παραχώρηση του χώρου στην Αττικό Μετρό ΑΕ που οι εργολάβοι της άρχισαν να κόβουν δέντρα στην πλατεία Εξαρχείων και προκειμένου να βγάλουν την ευθύνη από πάνω τους, να λένε στους εργαζόμενους του Δήμου που δέχονται αλλεπάλληλες καταγγελίες για την εξέλιξη αυτή, ότι "ο Δήμος δεν έχει ευθύνη για την κοπή των δέντρων".

Έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε συνεχώς να γίνονται έργα με τη συνοδεία Αστυνομίας! Συνεχίζουν να προχωρούν χωρίς να παίρνουν υπόψη τις παρατηρήσεις κατοίκων της περιοχής. Είναι απαράδεκτο επίσης, ότι για άλλη μια φορά δεν έχει προηγηθεί η απαραίτητη συζήτηση και η ψηφοφορία επί του θέματος στο Δημοτικό συμβούλιο για κοπή δέντρων στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς να έχει δοθεί μελέτη από την εταιρεία και το Δήμο για την αντικατάστασή τους. Εξάλλου, όσες - τεχνικού τύπου - εγγυήσεις δίνονται, αφορούν τη μεταφορά των δέντρων σε άλλη περιοχή και την εξασφάλιση του «περιβαλλοντικού αποτυπώματος» συνολικά στην Αθήνα και δεν αντικαθιστούν το κενό που δημιουργούν στην ήδη ασφυκτική κατάσταση που βιώνουν κάτοικοι και εργαζόμενοι στα Εξάρχεια.

Η ύπαρξη του σταθμού Μετρό είναι αναγκαία για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους στην περιοχή, αλλά με τους όρους που έχει σχεδιαστεί προσθέτει ένα ακόμα πρόβλημα σε μια γειτονιά που ασφυκτιά από έλλειψη ελεύθερων χώρων και πράσινου. Με κριτήριο το κόστος για την Αττικό Μετρό ΑΕ, προβλέπεται ότι θα κυριαρχήσει το τσιμέντο, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό της επιφάνειας της πλατείας θα καταλαμβάνει πλέον το σύστημα εξαερισμού, το ασανσέρ και οι σκάλες εισόδου κι εξόδου του σταθμού, εξαφανίζοντας το πράσινο.

Η ένταση της καταστολής είναι αναγκαίο συμπλήρωμα μιας πολιτικής που έχει για θεό την προστασία και προώθηση των επενδύσεων και της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων και ταυτόχρονα την αντιμετώπιση του οργανωμένου λαϊκού παράγοντα που αντιπαλεύει αυτή την πολιτική ευρύτερα. Ούτε οι εργαζόμενοι μπορούν να εργάζονται με την συνοδεία αστυνομικών, ούτε οι κάτοικοι μπορούν να συνεχίζουν να βιώνουν την αστυνομοκρατία στη περιοχή των Εξαρχείων.

Διεκδικούμε:

― Αναθεώρηση της αρχικής μελέτης της εταιρείας που να παίρνει υπόψη την προστασία των ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου των γειτονιών της Αθήνας και θα δίνει μια συνδυασμένη λύση και στα Εξάρχεια, με κριτήριο τόσο την μετακίνηση όσο και την ποιότητα ζωής κατοίκων και εργαζομένων, με το κόστος να επιβαρύνει την εταιρεία.

― Καμία καθυστέρηση στα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του έργου. Να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις, με ευθύνη της αναδόχου εταιρείας. Να μην πληρωθούν επιπλέον αποζημιώσεις στον ανάδοχο.

― Να αποζημιωθούν όσες μικρές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα λειτουργίας για το διάστημα κατασκευής του σταθμού του Μετρό, με ευθύνη του κράτους και της εταιρείας Αττικό Μετρό ΑΕ. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για όλη την περίοδο των εργασιών.

― Να σταματήσουν οι επιχειρήσεις τρομοκρατίας και καταστολής της αστυνομίας στην περιοχή.

― Οι εργαζόμενοι στο έργο δεν χρειάζονται αστυνομική συνοδεία, αλλά αυξήσεις μισθών, σταθερό ωράριο, μέτρα προστασίας υγιεινής και ασφάλειας.

― Οι κάτοικοι να απαλλαγούν από τη πληρωμή ελεγχόμενης στάθμευσης και να εξασφαλιστεί δωρεάν χώρος πάρκινγκ.

― Να απαιτήσει ο δήμος από την κυβέρνηση προσλήψεις προσωπικού στους τομείς της καθαριότητας, του πρασίνου και σε άλλες υπηρεσίες. Να παρθούν άμεσα μέτρα βελτίωσης της κατάστασης στις παιδικές χαρές της περιοχής, στους ελεύθερους χώρους, στα σχολεία.

― Μείωση της τιμής των εισιτηρίων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Δωρεάν μεταφορά των εργαζομένων από και προς τη δουλειά τους, όπως επίσης για ανέργους, μαθητές, φοιτητές και ΑμεΑ.