«Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία» ονομάζεται η διαδημοτική πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων και επτά γειτονικών δήμων, που έχει στόχο την μείωση των δαπανών ενέργειας ευάλωτων νοικοκυριών και των εκπομπών ρύπων σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές.
Βεβαίως, από πρωτοβουλίες, εξαγγελίες και μεγαλόπνοα σχέδια έχουμε χορτάσει εμείς οι Αθηναίοι. Έτσι κι αλλιώς, τα αποτελέσματα αυτής της νέας κίνησης θα φανούν στην πράξη, στην εφαρμογή των σχεδίων της.
Σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων,η πρωτοβουλία αυτή έχει στόχο την ενεργειακή στήριξη ευάλωτων πολιτών και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές του αστικού ιστού του Λεκανοπεδίου. Ο λόγος για την «Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία» που ιδρύθηκε χθες στο δημαρχείο Αθηναίων. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων και επτά όμορων δήμων (Αιγάλεω, Βύρωνα, Ζωγράφου, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέα Ιωνίας, Παπάγου-Χολαργού) που έχει ουσιαστικά στόχο τη διαμόρφωση ενός συνεκτικού κοινωνικού δικτύου αλληλεγγύης και ενεργειακής υποστήριξης ευάλωτων τμημάτων του τοπικού πληθυσμού, με ευρύτερα οφέλη για όλους τους πολίτες.
Βασικός σκοπός της «Συμμαχίας» είναι η παραγωγή πράσινης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η αξιοποίησή της ώστε να μειωθούν οι δαπάνες ενέργειας ευάλωτων νοικοκυριών των παραπάνω δήμων, αλλά και γενικότερα η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού σε θέματα βιωσιμότητας, ενεργειακής δημοκρατίας και ενεργειακής μετάβασης. Αφ’ ενός μεν ευάλωτοι ενεργειακά πολίτες θα ενισχυθούν σημαντικά με πόρους και εργαλεία για τη μείωση λογαριασμών ενέργειας, αφ’ ετέρου δε η μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και αερίων του θερμοκηπίου και η στροφή σε βιώσιμες πρακτικές θα προσφέρουν ευρύτερα περιβαλλοντικά οφέλη.
Οι απαιτούμενες ενέργειες για τη νομική σύσταση της «Αθηναϊκής Ενεργειακής Συμμαχίας» θα ξεκινήσουν προσεχώς, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή εκδήλωση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου Αθηναίων στο δίκτυο των «100 Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων» - ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου η Αθήνα καλείται να μειώσει τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου 65-80% μέχρι το 2030, συγκριτικά με τις αντίστοιχες εκπομπές του 1990.
Η δημοτική αρχή Χάρη Δούκα έχει ήδη προχωρήσει σε δράσεις που θα βοηθήσουν την κλιματική ουδετερότητά της. Οπως επισημαίνεται από τον Δήμο Αθηναίων, μεταξύ άλλων:
*Εχει συσταθεί και στελεχώνεται το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του δημάρχου προκειμένου να αποτελέσει ένα σημαντικό κέντρο υποστήριξης ενεργειακά ευάλωτων πολιτών.
● Eχουν φυτευτεί 1.100 -σύμφωνα με την πλατφόρμα AthensTrees- δέντρα στην πόλη.
● Παρέχονται μικροί οικιακοί καφέ κάδοι σε κατοίκους για την οικιακή συλλογή βιοαποβλήτων - σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων, εάν η ανακύκλωση οργανικών αποβλήτων (π.χ. αποβλήτων κουζίνας) φτάσει το 50%, θα εξοικονομηθούν πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
● Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε σχολεία και δημοτικά κτίρια (στα οποία η κατανάλωση ενέργειας ξεπερνά τις 40.000 μεγαβατώρες ετησίως) με σκοπό να μειωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος του δήμου και τα χρήματα που εξοικονομούνται να αξιοποιηθούν για κοινωνικές δράσεις υπέρ ευάλωτων νοικοκυριών.
Ωστόσο, δράσεις μεγαλύτερης κλίμακας απαιτούν και ανάλογους πόρους, επομένως θα πρέπει να επανεξετάσει η κυβέρνηση το θέμα της παρακράτησης της κρατικής επιχορήγησης των δήμων (ΚΑΠ) λόγω της επιβολής του «τέλους ταφής» απορριμμάτων, επισημαίνεται από τον Δήμο Αθηναίων, συμπληρώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση η δημοτική αρχή Χάρη Δούκα θα επιμείνει σε δράσεις βιωσιμότητας: δρομολογούνται Κλιματικές Συνελεύσεις Νέων Αθήνας με σκοπό να ανοίξουν δίαυλοι επικοινωνίας με τη νέα γενιά και επιπλέον δημιουργείται το Κλιματικό Φόρουμ Αθήνας, προκειμένου να συνδιαμορφωθεί ένα σχέδιο πράσινης και δίκαιης αστικής ανάπτυξης της Αθήνας, από κοινού με επαγγελματικούς, οικονομικούς, περιβαλλοντικούς και επιστημονικούς φορείς.