sepolia logo

Ο καθαρισμός της Αθήνας είναι μια πολύ σύνθετη και δύσκολη επιχείρηση, που χρειάζεται να έχει σχεδιασμό,πρόγραμμα και έλεγχο σε καθημερινή βάση αλλά και σε μακρόχρονο πλάνο.

Για όλα αυτά είναι απαραίτητο να διατίθενται επαρκείς πόροι. Πέρα από τον εξοπλισμό, που χρειάζεται ανανέωση και σοβαρή ενίσχυση, το πιο απαραίτητο στοιχείο είναι οι άνθρωποι. Που θα κάνουν την επιτελική και ελεγκτική δουλειά, αλλά κυρίως αυτοί που θα υλοποιούν ότι προγραμματίζεται.

Ο δήμαρχος Αθηναίων ανακοίνωσε ένα νέο (?) πρόγραμμα καθαρισμού της Αθήνας, αλλά σκοπεύει να το υλοποιήσει με ότι έχει στα χέρια του.

Κι αυτό που έχει στα χέρια του, είναι υπηρεσία καθαριότητας υποστελεχωμένη και τεράστια κενά σε προσωπικό.

Η κατάργηση του μνημονιακού νόμου για την απαγόρευση προσλήψεων στους ΟΤΑ θα έπρεπε να είναι μέλημα κάθε δημαρχίας στην Αθήνα, αλλά και επιθυμία κάθε δημότη. 

Θα περιμέναμε από τον δήμαρχο Αθηναίων λοιπόν, να καλέσει σε αγώνα και κινητοποίηση τους δημότες της πόλης, για να μπορέσει να έχει το προσωπικό που χρειάζεται, ώστε η Αθήνα να αρχίσει να αλλάζει πρόσωπο σιγά - σιγά. Και θα περιμέναμε και από τους κάτοικους της Αθήνας, να εκδηλώσουν την συμπαράταξή τους σε οποιαδήποτε μορφή πίεσης στην κυβέρνηση, που θα έχει στόχο την απελευθέρωση των προσλήψεων στους ΟΤΑ. 

Αλλιώς, θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας και δεν θα κάνουμε τίποτ' άλλο, πέρα από το να συγκρίνουμε το πόσο βρώμικη ήταν η Αθήνα επί Μπακογιάννη και το πόσο βρώμικη είναι τώρα επί Δούκα. 

Όσο για τα μέτρα που εξήγγειλε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ο κ. Δούκας, δείτε τα παρακάτω, όπως τα εξήγγειλε:

  • Δημιουργούμε Ομάδα Ελέγχου Καθαριότητας από μικτά κλιμάκια ελέγχου με δημοτικούς αστυνομικούς και επόπτες καθαριότητας, με έναρξη στις 2/9 στο κέντρο και από 9/9 σε όλες τις δημοτικές κοινότητες, για την καταγραφή παραβάσεων και την άμεση επιβολή προστίμων.
  • Θέτουμε σε πλήρη λειτουργία, από 1/10, τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), εξασφαλίζοντας την πιο αποδοτική και περιβαλλοντικά φιλική διαχείριση των απορριμμάτων της πόλης.
  • Τοποθετούμε επιπλέον κάδους σε σημεία με πρόβλημα υπερχείλισης, βελτιώνουμε επιβαρυμένα σημεία, τοποθετούμε επιτήρηση στα σημεία και προσθέτουμε επιπλέον «δορυφορικά» δρομολόγια για την απομάκρυνση απορριμμάτων εκτός κάδων.
  • Αναβαθμίζουμε την υπηρεσία anti-graffiti σε δρόμους, πάρκα, πλατείες και δημόσια κτίρια, για την άμεση και αποτελεσματική αφαίρεση των ανεπιθύμητων συνθημάτων και εικόνων.
  • Εγκαθιστούμε 62 συστήματα βυθιζόμενων κάδων σε στρατηγικά σημεία της πόλης, που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της αισθητικής του αστικού περιβάλλοντος, τη μείωση της οσμής και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των απορριμμάτων.
  • Δημιουργούμε μία νέα εφαρμογή (app) καθαριότητας για ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα ωράρια αποκομιδής απορριμμάτων ανά περιοχή και τοποθετούμε QR codes σε κάδους για πληροφορίες που αφορούν τα ωράρια και τον σωστό τρόπο εναπόθεσης απορριμμάτων.
  • Οργανώνουμε δράσεις καθαριότητας έξι ημέρες την εβδομάδα σε όλες τις γειτονιές της πόλης με την πιο εκτενή και εντατική δράση να γίνεται κάθε Κυριακή.
  • Επεκτείνουμε την οικιακή συλλογή βιοαποβλήτων μετά το 5ο στο 3ο και 7ο διαμέρισμα, με παράλληλες ενημερωτικές καμπάνιες και διανομή οικιακών κάδων σε κατοίκους και επαγγελματίες εντός του Σεπτεμβρίου, για τη διευκόλυνση της διαλογής και ανακύκλωσης απορριμμάτων στην πηγή.
  • Ξεκινάμε “επιχείρηση σκούπα” για εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, με καταγραφή των νέων εγκαταλελειμμένων οχημάτων και απομάκρυνση των παλιών σε εβδομαδιαία βάση ανά διαμέρισμα.
  • Συνεργαζόμαστε με θεσμικούς φορείς προκειμένου να οριστεί το πλαίσιο συνεργασίας για τα ωράρια εναπόθεσης απορριμμάτων, συλλογή βιοαποβλήτων κ.λπ.
  • Ενεργοποιούμε το δίκτυο των εθελοντών με δράσεις καθαριότητας σε ολόκληρη την πόλη.

Η αλήθεια είναι ότι δεν βλέπουμε και κάποιο καινούργιο μέτρο σε όλα αυτά, που θα μπορούσε να αντιστρέψει την εικόνα μιας βρώμικης πόλης.