Στην τοποθέτηση του στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 13/5, στο θέμα σχετικά με την εφαρμογή της νομολογίας του ΣτΕ ως προς τα ανώτατα επιτρεπόμενα ύψη στον Δήμο της Αθήνας, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, επισήμανε τα εξής:
« Η μεγαλύτερη «μπίζνα» για το real estate στην Αθήνα είναι αυτό που είχαν ψηφίσει από κοινού οι συνδυασμοί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ με την διπλή ανάπλαση στον Βοτανικό. Χιλιάδες στρέμματα τσιμέντου και 360 στρέμματα χαρακτηρισμένα ως κοινόχρηστοι χώροι είναι αφημένοι στην μοίρα τους.
Ο νέος οικοδομικός κανονισμός (ΝΟΚ) ισχύει από το 2012, γιατί γίνεται τώρα αυτή η κουβέντα; Οι Κυβερνήσεις που πέρασαν τον δέχθηκαν και τον τροποποίησαν, η μία μετά την άλλη, φτάνοντας και στο μπόνους του 20. Τώρα όμως ανοίγουν οι δουλειές, τώρα υπάρχει η δυνατότητα για να αναπτυχθεί η κερδοφορία του Κεφαλαίου που επενδύει στην υπερεκμετάλλευση της γης, γι' αυτό αξιοποιείται αυτό το νομοθετικό πλαίσιο και τα μπόνους.
Βλέπουμε τους «ευαίσθητους της Ριβιέρας» Δημάρχους της ΝΔ, να συγκρούονται με τη ΝΔ του ΤΕΕ και να κάνει τον διαιτητή το Υπουργείο της ΝΔ. Οι Δήμαρχοι όμως δεν έχουν πει κουβέντα γι' αυτό που γίνεται στο μεγαλύτερο οικόπεδο της Ευρώπης, αυτό της LAMDA DEVELOPMENT στο Ελληνικό. Ο ουρανοξύστης έχει ύψος 200 μέτρα. Με ειδικό οικοδομικό καθεστώς, κατ' εξαίρεση, φτιάχνουν μια πόλη πλουσίων με καζίνο και με 2 χιλιάδες σπίτια με 7,5 χιλιάδες ευρώ το τετραγωνικό. Για ποιο λοιπόν περιβαλλοντικό αποτύπωμα μιλάμε;
Στην Αθήνα, πώς αξιοποιείται ο «κτιριακός πλούτος» της πόλης; Η Διπλάριος Σχολή θα γίνει δύο ξενοδοχεία. Η Στοά βιβλίου θα γίνει MALL μεσογειακής διατροφής. Η γωνιά Σταδίου & Αιόλου παραμένει χαβούζα. Στις Τρείς Γέφυρες ένα μεγάλο οικοδομικό τετράγωνο σκάβεται για να φτιαχτεί MALL του Μασούτη και κατοικίες από πάνω. Απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο όλο το τετράγωνο γίνεται τεράστιο ξενοδοχείο. Και όλα αυτά νόμιμα.
Πρέπει να υπάρχει μια γραμμή άμυνας. Ακόμη και το ΒΔ του 1955 μπορεί να αξιοποιηθεί σε αυτό. Στο Δημοτικό Συμβούλιο ήμασταν Υπέρ όταν συζητούσαμε για τους δύο ορόφους παραπάνω του ξενοδοχείου COCOMAT, που θα πρέπει να γκρεμιστούν και να πληρώσει. Στην Πανόρμου έχει φτιαχτεί 11όροφη πολυκατοικία, ποια υπηρεσία την σταμάτησε; Και δηλαδή, με βάσει όσα ειπώθηκαν, αν βάλουν στον 11ο όροφο πρασινάδα θα είναι περιβαλλοντικά εντάξει;
Εμείς προτείνουμε να πιέσουμε την Κυβέρνηση να εφαρμοστεί τροπολογία που να βάζει όρια σχετικά με το ύψος στην Αθήνα, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά που έχει η πόλη. Καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορούμε να ρίξουμε το μπαλάκι στους εργαζόμενους που βάζουν το κεφάλι τους στον ντορβά, και να πάρουν την ευθύνη, με ένα απλό «εντέλλεσθε». Πρέπει να υπάρχει σαφής απόφαση της νομικής υπηρεσίας και συμφωνία με τον σύλλογο των εργαζομένων μηχανικών του Δήμου της Αθήνας. Από αυτή την πλευρά ψηφίζουμε θετικά, με επιφύλαξη έως και διαφωνία για το θέμα της μετάθεσης προς τους εργαζόμενους της πολιτικής ευθύνης που θα πρέπει να πάρει ο Δήμος. »
Στην τοποθέτηση του για τον νέο Κανονισμό Πρασίνου που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην ίδια συνεδρίαση, ο Νίκος Σοφιανός δήλωσε τα εξής:
« Από το 2009 ισχύει ο προηγούμενος Κανονισμός Πρασίνου τον οποίο είχαμε τότε καταψηφίσει. Με αυτόν τον κανονισμό σε ισχύ, το 2022, μετά από 10 χρόνια, κλαδεύτηκαν τα δέντρα στην Αθήνα και έγινε σε αρκετά σημεία σφαγή των δέντρων. Χωρίς να αρνούμαστε τις προθέσεις του Αντιδημάρχου, πρόκειται για μια έκθεση ιδεών, ένα ευχολόγιο. Για παράδειγμα, για να γινόμαστε πιο συγκεκριμένοι, ο νέος Κανονισμός:
· Αναφέρει ότι την ευθύνη την έχει η Διεύθυνση Πρασίνου και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου (άρθρο 5). Όμως η Διεύθυνση Πρασίνου υλοποιεί μόλις το 30%, ίσως και λιγότερο, των λειτουργιών πρασίνου αυτής της πόλης, το 70% το υλοποιεί η UNISON. Ο Δήμος τώρα τρέχει για να κάνει νέα σύμβαση για να μην μείνει στον αέρα. Ποιος θα έχει την ευθύνη για όλα αυτά;
· Αναφέρει σε κάποια άρθρα για τα κλαδέματα του πράσινου, όλα αυτά ποιος θα τα κάνει; Η εταιρεία, αλλά με τα υλικά του Δήμου και κάποιες φορές και με τους εργαζόμενους του Δήμου, όπως συνέβη και στο παρελθόν.
· Αναφέρεται στο ριζικό σύστημα των δέντρων σχετικά με τη φθορά και τη ρύπανση του φυτικού οργανισμού (άρθρο 12, σημείο 10). Θέτει ως προδιαγραφές το 1,5 μέτρο για την κυκλική ανάπτυξη του δέντρου και τα 5 μέτρα του δέντρου που έχει κυλινδρικό κορμό. Δηλαδή, τα πλατάνια και οι ευκάλυπτοι στην Αθήνα θέλουν 5 μέτρα περιμετρικά για να αναπτύσσονται. Έχουμε τέτοιες συνθήκες στην Αθήνα, ώστε να πούμε ότι αυτά που αναφέρονται δεν είναι μια ευχή;
· Αναφέρει ότι η είσοδος και η ελεύθερη κυκλοφορία σκύλων και άλλων δεσποζόμενων κατοικιδίων σε χώρο πρασίνου με τους κατά νόμο περιορισμούς και με εξαίρεση συνοδούς. Υπάρχει κάποιος χώρος πρασίνου στην Αθήνα που δεν γίνεται το έλα να δεις και δεν υπάρχει θέμα ρύπανσης;
· Παραχωρείται αρμοδιότητα στο ΔΕΔΔΗΕ να κλαδεύει δέντρα της Αθήνας κατά το δοκούν και κατά τη δική της κρίση. Κάποτε θα πρέπει και ο ΔΕΔΔΗΕ να υπογειοποιήσει το δίκτυο του.
· Αναφέρεται στα δέντρα σε δρόμους που βρίσκονται σε πεζοδρόμιο λιγότερο του ενός μέτρου (άρθρο 15, σημείο 4). Ενέχει σοβαρό κίνδυνο καθώς οι δρόμοι αυτοί είναι εκατοντάδες σε όλοι την Αθήνα, και με αυτόν τον Κανονισμό ουσιαστικά σε αυτά τα πεζοδρόμια δεν θα μείνει δέντρο. Αντί να καταργήσουμε τους λάκους, να ξαναγυρίσουμε τους λάκους και να επεκτείνουμε κάποια πεζοδρόμια με σημειακές παρεμβάσεις για να μπορούμε να περπατάμε.
· Περιλαμβάνει ακόμα και επιβολή προστίμων σε όσους βάζουν κατασκευές πάνω στα δέντρα. Δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα γενικεύοντας μια φοροεισπρακτική πολιτική.
Πρέπει να υπάρχει συνδυασμός επαρκούς προσωπικού που θα ασχολείται, θα προστατεύει και θα δημιουργεί συνθήκες, ταυτόχρονα με ενέργειες αποτροπής όπως πρόστιμα όταν αυτά χρειάζονται σε περιπτώσεις όπως κοπές δέντρων που κατά καιρούς έχουν έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο. »
Στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση της ίδιας συνεδρίασης, ο Νίκος Σοφιανός, έθεσε τα εξής θέματα:
· Θα πρέπει να σταματήσουν οι γενικολογίες για το πρόβλημα με τα τραπεζοκαθίσματα στην Αθήνα. Δεν είναι όλη η Αθήνα μόνο διασκεδαστήρια. Θέλουμε να υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα στα μαγαζιά στις γειτονιές, αλλά και να κλείνουν συγκεκριμένες επιχειρήσεις που παρανομούν.
· Επειδή ακούμε για 7,5 εκατ. τουρίστες, κάποτε πρέπει να ληφθούν αποφάσεις ώστε να κινηθούν οι οικονομικές υπηρεσίες ώστε να αποδοθούν στον προϋπολογισμό του Δήμου της Αθήνας τα πραγματικά έσοδα από το τέλος παρεπιδημούντων για τα ξενοδοχεία και τα Airbnb, γιατί το τουριστικό κεφάλαιο θα πρέπει να πληρώσει αυτά που οφείλει για να ανασάνουν λίγο και οι κάτοικοι της Αθήνας από μια βαρύτατη φορολογία.
· Για την πλατεία Ζαγοράς είχαμε θέσει στην προηγούμενη συνεδρίαση, πριν από 20 μέρες, αλλά δεν ακούσαμε καμία απάντηση από την αρμόδια Αντιδήμαρχο. Όταν βάζει η αντιπολίτευση ένα θέμα, η δημοτική Αρχή οφείλει να απαντήσει για τη στάση που θα κρατήσει η δημοτική Αρχή στα δικαστήρια. Η θέση μας είναι η επανεπιβολή και η ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης.
· Υπάρχει το αίτημα δεκάδων κατοίκων από τον Άγιο Ελευθέριο και τα Κάτω Πατήσια για τη διάνοιξη της Αυλώνος, λειτουργία κόμβου Κάλβου και διατήρηση πεζοδρόμου στην Κουρτίδου ώστε να σταματήσει να είναι οδός ταχείας κυκλοφορίας. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να ξεκινήσει το Δημοτικό Συμβούλιο να συζητάει τα θέματα αυτά εντός ημερήσιας διάταξης, έπειτα από τις υπογραφές των κατοίκων, όπως υποχρεούται με βάση τον Κανονισμό..
· Επίσης με υπογραφές των κατοίκων, έχει κατατεθεί και το θέμα του «ΒΟΤΡΥΣ», που έχουμε βάλει από τον Ιανουάριο και πρέπει να συζητηθεί εντός ημερησίας διάταξης και να ληφθεί κάποια απόφαση.
· Ο Γ.Σ. «Απόλλων Σμύρνης» έχει ζητήσει εδώ και ενάμιση μήνα συνάντηση με τον Δήμαρχο. Η δημοτική αρχή κάνει δημόσιες σχέσεις με τους συλλόγους, πηγαίνει στις κοπές πίτας, αλλά δεν φέρνει τα θέματα των συλλόγων στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το πεζοδρόμιο της οδού Ανθέων μπροστά στο γήπεδο που διεκδικούσε από την προηγούμενη δημοτική Αρχή και εισέπραττε αδιαφορία, το οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου απέναντι από το γήπεδο που παραμένει αναξιοποίητο και σε εγκατάλειψη, αλλά και η τραγική κατάσταση στο οικόπεδο του COLUMBIA που παραμένει σκουπιδότοπος και η εκκλησία θα πρέπει να αναγκαστεί να καθαρίσει. Είναι μια μεγάλη έκταση που η εγκατάλειψή της δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα για την περιοχή.
· Η αντιδήμαρχος καθαριότητας είχε δεσμευτεί στην προηγούμενη συνεδρίαση, κάτι που εμείς θέτουμε από τον Φεβρουάριο μαζί με 260 υπογραφές κατοίκων, ότι θα έφευγε άμεσα το κοντέινερ της ανακύκλωσης δίπλα από το 26ο Δημοτικό Σχολείο στην Φωκίωνος Νέγρη. Το κοντέινερ παραμένει στη θέση του δείχνοντας την αδιαφορία της δημοτικής Αρχής.
· Και το θέμα επεκτείνεται με νέα καταγγελία που έρχεται από τους κατοίκους του Μετς, ότι το κοντέινερ που έφυγε από την Αγία Φωτεινή και πήγε στην Μ. Μουσούρου για να τοποθετηθεί κόπηκε δέντρο, τοποθετήθηκε σε χώρο που γειτνιάζει με καταστήματα εστίασης, έξω από το πρώτο νεκροταφείο που θα πρέπει να αποτελεί στολίδι για την Αθήνα.
· Τέλος, καταθέτουμε τις ομόφωνες αποφάσεις της 5ης Δημοτικής Κοινότητας για μια σειρά από μέτρα που πρέπει να ληφθούν γύρω από τους δρόμους σε 4 σχολικά συγκροτήματα του 5ου διαμερίσματος της Αθήνας. Έχουν ληφθεί εδώ και δύο μήνες, θα πρέπει να τεθούν σε υλοποίηση με συγκεκριμένες προτάσεις.
Στην ίδια συνεδρίαση, ο Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, έθεσε προ ημερήσιας διάταξης το θέμα των μειώσεων και των απαλλαγών δημοτικών τελών για τα καταστήματα στην πλατεία Κυψέλης λόγω των εργασιών που πραγματοποιούνται, κάτι που είχε συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν από ενάμιση μήνα αλλά δεν έχει γίνει καμία κίνηση από τη Δημοτική Αρχή. Επισήμανε την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί γύρω από τα προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου τα παρτέρια είναι γεμάτα σύριγγες και βρώμα. Επίσης, ζήτησε από τη δημοτική Αρχή συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη μεταστέγαση του καλλιτεχνικού σχολείου και την πορεία των εργασιών στο κτίριο της οδού Πρασσά στο οποίο έχει αποφασιστεί να στεγαστεί το καλλιτεχνικό σχολείο, αλλά οι εργασίες επισκευής του έχουν εδώ και καιρό σταματήσει.
Αθήνα, 13/05/2024