sepolia logo

Πρόσφατα φυτεμένα πλατάνια στην οδό Πανεπιστημίου, Αύγουστος 2023. [Κώστας Τζούμας/Eurokinissi]

Με ένα πολύ ξεκάθαρο ρεπορτάζ του, το inside story.gr αποκαλύπτει μία από τις πολλές κούφιες υποσχέσεις του Μπακογιάννη το 2019.

«Ήταν Απρίλιος του 2019, όταν ο –και τότε– διεκδικητής του Δήμου και νυν Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, υποσχόταν μια περισσότερο βιώσιμη και πράσινη πόλη, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να συμμορφωθεί η Αθήνα με τις επιταγές της κλιματικής αλλαγής. Τότε τόνιζε ότι θα αξιοποιούσε κάθε διαθέσιμο χώρο για τη δημιουργία νέων εστιών πράσινου και τη φύτευση νέων δέντρων. «Για να μιλάμε και με νούμερα» έλεγε χαρακτηριστικά «σχεδιάζουμε την αντικατάσταση και τη φύτευση περίπου 75.000 δέντρων». Όμως, από τότε έχουν περάσει τέσσερα χρόνια κι ο επίσημος απολογισμός –που ο ίδιος δημοσίευσε– καταγράφει μόλις 4.800 νέα δέντρα – νούμερο που μάλλον είναι κι αυτό ανακριβές».

Η απόκλιση λόγων και έργων είναι ήδη μεγάλη. Υπάρχει όμως, μια ακόμα παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη: Ένας πολύ μεγάλος αριθμός από μουριές, που κοσμούσαν μερικούς από τους πιο ξεκούραστους δρόμους της Αθήνας, προσβλήθηκαν από ένα εισαγόμενο έντομο (xylotrechus chinensis), υπέστησαν ανεπανόρθωτη ζημιά και έπρεπε να αντικατασταθούν. Άρα, αν χιλιάδες δέντρα φυτεύτηκαν προς αντικατάσταση των πεθαμένων, πόσα τελικά ήταν τα καινούργια που ενίσχυσαν το πράσινο στην πόλη;

Για να το ξεκαθαρίσουμε, απευθυνθήκαμε στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Κλιματικής Αλλαγής και Πρασίνου της Αθήνας, Χρήστο Τεντόμα, ο οποίος διευκρίνισε ότι «από τις 25.000 μουριές της Αθήνας, ξεράθηκαν και έπρεπε να αντικατασταθούν γύρω στις 5.000. Μέχρι σήμερα έχουν αντικατασταθεί 4.500. Συνολικά, την τελευταία τετραετία έχουν φυτευτεί πάνω από 7.027 δέντρα, μαζί με τις μουριές» λέει επισημαίνοντας ότι ο Δήμος «έχει βάλει περίπου 2.500-3.000 νέα δέντρα σε γειτονιές που είχαμε κενούς λάκκους, εκτός από τις φυτεύσεις σε πάρκα και πλατείες».

Πού φυτεύτηκαν άραγε τα 3.000 νέα δέντρα;
Προσπαθήσαμε να μάθουμε πού φυτεύτηκαν τα νέα δέντρα κατά την περασμένη τετραετία. Προς έκπληξή μας (ή και όχι) και παρά τις ασταμάτητες προσπάθειες που καταβάλαμε, κατέστη ανέφικτο να μάθουμε πού ακριβώς μπήκαν αυτά. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι το 2019 έχει προαναγγελθεί και η «δημιουργία ενιαίου μητρώου δέντρων για το σύνολο του πρασίνου του δήμου Αθηναίων, με σύστημα GIS που καταγράφει τη γεωγραφική θέση των δέντρων, το είδος, τα μετρητικά στοιχεία (ύψος, πλάτος κόμης, διάμετρος κορμού), τις ασθένειες και παρεμβάσεις, σε ενιαία χωρική βάση δεδομένων στη σύνταξη Αναλυτικού Δενδρολογίου».

Όπως μαθαίνουμε, μέχρι στιγμής το ενιαίο μητρώο έχει δημιουργηθεί μόνο για τα δέντρα του Εθνικού Κήπου και όχι για το σύνολο των δέντρων της πόλης.

Σήμερα, ο Δήμος της Αθήνας αριθμείρ 93.890 δέντρα περίπου. Η πόλη όμως παραμένει αβίωτη...

Αν κοιτάξεις την Αθήνα από την Πάρνηθα, μπορείς εύκολα να καταλάβεις ποιες είναι οι φτωχογειτονιές: βρίσκονται εκεί όπου το πράσινο είναι ελάχιστο. Η ανισοκατανομή πρασίνου ανάμεσα στις επτά δημοτικές κοινότητες είναι μεγάλη. Ο Κώστας Μπακογιάννης το αναγνώριζε αυτό το 2019: «Η Αθήνα, το ξέρουμε όλοι, είναι μια πυκνοδομημένη πόλη με λιγοστό πράσινο, άνισα κατανεμημένο και σε κακή κατάσταση». Τότε υποσχόταν να την κάνει καλύτερη. Όμως, από πρόσφατη έρευνα του LSE που διεξάχθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο, μαθαίνουμε ότι το 2023 η κατάσταση παραμένει απογοητευτική:

στην 1η Δημοτική κοινότητα αντιστοιχούν 23τ.μ. πρασίνου/κάτοικο συγκριτικά με την 6η, όπου αντιστοιχεί 1 τ.μ. πρασίνου/κάτοικο, όταν η οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνιστά τουλάχιστον 9 τ.μ./κάτοικο. Οι Δημοτικές Κοινότητες με το λιγότερο πράσινο είναι κατά σειρά: η 6η με 1 τ.μ. /κάτοικο, η 4η και η 5η που έχουν από 3τ.μ /κάτοικο, η 2η με 7 τ.μ., η 3η με 18τ.μ., η 7η με 20 τ.μ. Σε καλύτερη μοίρα είναι η 1η Δημοτική Κοινότητα Αθηναίων.

 

Ακόμα αρκετά ενδιαφέροντα ζητήματα μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο του insidestory, όπως για την υπηρεσία πρασίνου του δήμου, για το πόσο απαραίτητα είναι τα δένδρα στην πόλη μας, που πρέπει να φυτεύονται δένδρα στο πεζοδρόμιο κ.α.