sepolia logo

Με την παρακάτω ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση εξηγεί γιατί καταψήφισε στο δημοτικό συμβούλιο την παραμονή των δημοτικών τελών στα ίδια με τα περσινά επίπεδα και καταθέτει την πρότασή της για την μείωσή τους.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων που πραγματοποιήθηκε την  Παρασκευή 30 Οκτώβρη 2020, αποφασίστηκαν οι συντελεστές των δημοτικών τελών για το 2021, για κατοίκους και τους επαγγελματίες της Αθήνας.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ, διατηρώντας συνεπή στάση απέναντι στη συνεχιζόμενη αντιλαϊκή φορομπηχτική πολιτική του Δήμου Αθηναίων:

ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΜΕ την πρόταση της δημοτικής Αρχής με την οποία διατηρούνται για τα νοικοκυριά στα περσινά υψηλά επίπεδα ο «οικιακός συντελεστής τελών καθαριότητας και φωτισμού» και ο «συντελεστής χρέωσης φόρου των ηλεκτροδοτούμενων χώρων».

ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΜΕ την πρόταση της δημοτικής Αρχής με την οποία διατηρούνται για τα μαγαζιά και τους επαγγελματίες της Αθήνας στα περσινά υψηλά επίπεδα:

οι «συντελεστές τελών καθαριότητας και φωτισμού επαγγελματικών χώρων»

οι «συντελεστές τελών χρήσης κοινόχρηστου χώρου για εμπορεύματα, προθήκες κλπ»

οι «συντελεστές τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων για πρατήρια καυσίμων»

οι «συντελεστές τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων για τα περίπτερα»

οι «συντελεστές τελών χρήσης κοινόχρηστου χώρου για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε 3.356 οδούς, πεζοδρόμους, πλατείες κλπ»

ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΜΕ τα τεράστια ειδικά πρόστιμα που επιβάλλονται στους επαγγελματίες σε περίπτωση αφαίρεσης και κατάσχεσης αντικειμένων, τα οποία φτάνουν τα 450 ευρώ ανά κυβικό μέτρο. Πρέπει να υπάρχει ένα αντίτιμο για την μετακίνηση και φύλαξη των κατασχεθέντων σε αποθήκες που νοικιάζει ο Δήμος, αλλά στα συγκεκριμένα δυσβάσταχτα ποσά δεν μπορεί να ανταποκριθεί κανένας.

ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΥΠΕΡ στην καθιέρωση μειωμένου «συντελεστή για ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς» και τονίσαμε ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν και τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως έδρες συνδικάτων, εξωραϊστικών συλλόγων κλπ διότι πλήττονται και αυτοί αφού τα ποσά που πληρώνουν μέχρι σήμερα ως επαγγελματική στέγη είναι τεράστια.  

ΑΝΑΔΕΙΞΑΜΕ ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη να γίνουν μειώσεις στα δημοτικά τέλη από την πλευρά του Δήμου ώστε να ανακουφιστούν τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, τη στιγμή που μεγάλα τμήματα του πληθυσμού βρίσκονται σε πολύ δεινή θέση, για μεγάλο χρονικό διάστημα πολλές επιχειρήσεις μένουν κλειστές, λειτουργούν με μειωμένη χωρητικότητα και ωράριο λειτουργίας και κανείς δε γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει αυτή η κατάσταση και οι νέοι περιορισμοί των δραστηριοτήτων.

ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΑΜΕ ότι με ευθύνη του Δήμου δεν εφαρμόστηκαν στην πράξη τα μέτρα που πήρε ο Δήμος Αθηναίων την περίοδο της Πανδημίας. Τέτοια ήταν μέτρα για τη μείωση των τελών του έτους 2020, μέτρα που είχε προτείνει και στηρίξει και η Λαϊκή Συσπείρωση. Τα μέτρα αυτά δεν εφαρμόστηκαν κυρίως για δύο λόγους: επειδή ο κόσμος δε γνωρίζει γι΄ αυτά ώστε να κάνει τις κατάλληλες ενέργειες και επειδή η αίτηση για τις μειώσεις αυτές αποτελεί μια ιδιαίτερα γραφειοκρατική διαδικασία. Επίσης, για πολλούς που έχουν κάνει αίτηση για τη μείωση των ανταποδοτικών τελών, δεν εμφανίζεται ακόμα μείωση στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, γιατί δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από το ΔΕΔΔΗΕ.

ΠΡΟΤΕΙΝΑΜΕ να λάβει ο Δήμος Αθηναίων εκ των προτέρων απόφαση για μείωση 50% των τελών, χωρίς να χρειάζεται να μπαίνουν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες σε μια νέα γραφειοκρατική δοκιμασία για να λάβουν 50% έκπτωση (για τους κοινόχρηστους χώρους, τα ανταποδοτικά τέλη κλπ). Η συγκεκριμένη πρόταση δεν ελήφθη υπόψη.