Με δελτίο τύπου η Λαϊκή Συσπείρωση ενημερώνει για τις παρεμβάσεις της στην 14η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την λογοδοσία της δημοτικής αρχής. Καταγγέλλει ότι εντείνεται το εισπρακτικό κυνήγι του Δήμου για 25.000 ΑΦΜ., ενώ καταθέτει πρόταση για τη λειτουργία 7 summer camp, ένα σε κάθε διαμέρισμα.
Το εισπρακτικό κυνήγι του Δήμου Αθηναίων για 25.000 ΑΦΜ και η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τη λειτουργία 7 summer camp, ένα σε κάθε διαμέρισμα της Αθήνας, είναι τα θέματα που αναδεικνύουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας, Νίκος Σοφιανός και Χάρης Βουρδουμπάς, στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη λογοδοσία της δημοτικής Αρχής που θα πραγματοποιείται την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024.
Αναλυτικότερα τα θέματα είναι τα εξής:
1. Τις προηγούμενες ημέρες ήρθε στο φως της δημοσιότητας δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ο Δήμος προχωρά σε δέσμευση εικοσιπέντε χιλιάδων (25.000) ΑΦΜ για οφειλές από κλήσεις παράνομης στάθμευσης με την μεγάλη πλειοψηφία αυτών να αφορούν σε φυσικά πρόσωπα.
Η διαδικασία αυτή είχε αρχίσει από την προηγούμενη Διοίκηση και φαίνεται πως συνεχίζεται και από την τωρινή Διοίκηση. Είναι προκλητικό να δεσμεύονται ΑΦΜ για λίγα ευρώ και ταυτόχρονα να μην διεκδικεί ο Δήμος ούτε καν για τους τύπους, τις οφειλές εκατομμυρίων των ξενοδόχων από τα τέλη παρεπιδημούντων τα οποία σε τελική ανάλυση τα έχουν πληρώσει οι πελάτες τους. Είναι ντροπή και πρόκληση την στιγμή που δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας βρίσκονται διαπιστωμένα κάτω από το όριο της φτώχειας στους καταλόγους του ΚΥΑΔΑ ο Δήμος να προχωράει σε τέτοιου τύπου εχθρικές ενέργεια απέναντι στους Δημότες. Είναι μεγάλη υποκρισία την στιγμή που η Δημοτική αρχή κάνει φιέστες για ενεργειακές συμμαχίες με στόχο -όπως λένε- την υποστήριξη των αδύναμων συμπολιτών μας, να προχωράει σε πάγωμα των ΑΦΜ τους.
Στο Δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας ποτέ δεν έχει εξεταστεί/συζητηθεί περίπτωση διαγραφής χρεών για τέτοιες περιπτώσεις. Οι οφειλές στον Δήμο έως την 31.12.2022 ανέρχονταν σε 446,5 εκ ευρώ. Έχουμε ρωτήσει επανειλημμένως και δεν έχουμε πάρει απάντηση στα εξής. Σας ρωτάμε ξανά:
· Ποιά από αυτά αφορούν σε χρέη επιχειρήσεων και ποιά σε ιδιώτες - δημότες;
· Από ποιές κατηγορίες εσόδων προέρχονται αυτές οι οφειλές;
· Σε τι μέτρα είσπραξης έχει προχωρήσει ο Δήμος για την είσπραξη οφειλών μεγαλοεπιχειρήσεων;
· Τι μέτρα θα πάρετε για την διευκόλυνση αποπληρωμής των οφειλών σε φυσικά πρόσωπα και ευπαθείς ομάδες.
· Εξετάζετε ως ενέργεια την διαγραφή οφειλών σε αποδεδειγμένες περιπτώσεις αδυναμίας πληρωμής;
Να καθορίσουμε κοινωνικά/εισοδηματικά κριτήρια, ως Δημοτικό Συμβούλιο, με τα οποία θα εξετάζεται η οικονομική αδυναμία κατά περίπτωση, ώστε να προχωρούμε σε διαγραφή ή δραστική μείωση των οφειλών προς τον Δήμο.
2. Summer Cams Δήμου Αθηναίων
Κάθε χρόνο τέτοια περίοδο, οι γονείς αναζητούν διεξόδους για το πώς θα περάσουν τα παιδιά τους δημιουργικό χρόνο στην Αθήνα μετά το κλείσιμο των σχολείων και με τί κόστος. Για τον λόγο αυτό υπάρχει μια ολόκληρη συζήτηση και αναζήτηση σε σχέση με τα summer camps. Η απάντηση του Δήμου Αθηναίων είναι τα 3 summer camps του ΟΠΑΝΔΑ (Γουδή, Γκράβα, Ρουφ) και αυτό της Τεχνόπολης, τα οποία όμως δεν καλύπτουν παρά ελάχιστα παιδιά σε σχέση με τις ανάγκες. Γίνεται μια πολύ μεγάλη μάχη με τους υπολογιστές και τα κινητά κάθε χρόνο μόλις ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις, για το ποιός θα προλάβει να αιτηθεί.
Και αυτό γιατί δίνουν δυνατότητα συμμετοχής μόνο σε 220 παιδιά ανά camp ανά περίοδο 10 εργάσιμων ημερών, για 3 περιόδους που δεν καλύπτουν όλους τους καλοκαιρινούς μήνες, δηλαδή συνολικά αφορούν λιγότερα από 800 παιδιά σε όλη την Αθήνα. Επίσης, εξαιρούνται τα προνήπια και τα νήπια, εξαιρούνται τα παιδιά άνω των 12 ετών καθώς και τα παιδιά με ειδικές ανάγκες για τα οποία δεν υπάρχει αντίστοιχα διαμορφωμένο πρόγραμμα ανεξαρτήτως ηλικίας. Η άλλη επιλογή που δίνει ο Δήμος Αθηναίων είναι το camp της Τεχνόπολης με το προκλητικό αντίτιμο των 140 ευρώ την εβδομάδα για τα παιδιά, ξεπερνώντας ακόμα και πολλά ιδιωτικά!
Οι Ενώσεις και οι Σύλλογοι Γονέων έχουν θέσει κατ' επανάληψη το θέμα, έχουν εκφράσει τη διαμαρτυρία τους και το αίτημά τους να αυξηθούν οι θέσεις που υπάρχουν στα summer camps του Δήμου, ώστε να καλύπτονται όλα τα παιδιά της πόλης.
Αντί να εισακουστεί το δίκαιο αυτό αίτημα, η νέα διοίκηση του Δήμου, με την απόφαση που εισηγήθηκε και ψήφισε στο ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ της προηγούμενη εβδομάδα, έδειξε ότι πάμε με το "μία από τα ίδια" και φέτος! Μια απόφαση copy paste των αποφάσεων που έπαιρνε η προηγούμενη διοίκηση! Και μάλιστα στήριξαν αυτή την απόφαση με τα ίδια επιχειρήματα (περί έλλειψης χώρων και προσωπικού) που χρησιμοποιούσε η προηγούμενη δημοτική αρχή...
Θεωρούμε ότι η δημοτική αρχή πρέπει να ακούσει τα αιτήματα των Ενώσεων και των Συλλόγων Γονέων. Υπάρχει -και είναι μάλιστα εύκολο να εφαρμοστεί- η δυνατότητα να διοργανώσει ο ΟΠΑΝΔΑ summer camp σε κάθε Δημοτική Κοινότητα, με πολύ αυξημένο αριθμό παιδιών σε σχέση με αυτόν που προβλέπεται. Με την αξιοποίηση χώρων σχολείων σε κάθε δημοτική κοινότητα. Αλλά και άλλων υποδομών του Δήμου, όπως το Πάρκο και το γήπεδο της Ακαδημίας Πλάτωνος στην 4η δημοτική κοινότητα, οι εγκαταστάσεις του Πανελλήνιου ΓΣ, με τον οποίο ο Δήμος έχει ενεργή προγραμματική σύμβαση για να χρησιμοποιεί αυτές της εγκαταστάσεις και μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της 6ης δημοτικής κοινότητας. Με την αξιοποίηση των χώρων της Τεχνόπολης για τις ανάγκες της 1ης δημοτικής κοινότητας, με την αξιοποίηση των χώρων του γηπέδου του Μετς για τις ανάγκες της 2ης δημοτικής κοινότητας. Αυτές είναι ορισμένες χαρακτηριστικές υποδομές που μπορούν να αξιοποιηθούν αν υπάρχει βούληση.
Όπως επίσης, είναι εφικτό να υπάρξουν περισσότερες προσλήψεις προσωπικού απαραίτητου για να διαμορφωθούν ειδικά επιστημονικά προγράμματα ανά ηλικιακή κατηγορία (προνήπια & νήπια, 6-12 χρονών, παιδιά γυμνασίου, παιδιά με ειδικές ανάγκες), που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των οικογενειών της Αθήνας. Και μάλιστα, χωρίς το επιπλέον χαράτσι των 30 ευρώ ανά παιδί, στα οποία μάλιστα δεν περιλαμβάνεται ούτε καν διατροφή (παρά μόνο ένα σάντουιτς, ένας χυμός και δύο μπουκάλια νερό) για διάστημα παραμονής 8 έως 4μμ.