sepolia logo

Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων των βρεφών και νηπίων για τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων, εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Σε αυτήν εντοπίζει τα προβλήματα των παιδικών σταθμών, καυτηριάζει την στάση του Δήμου και προτείνει λύσεις.

~~~~~~~

Επιτέλους οι παιδικοί σταθμοί άνοιξαν! Όχι, όμως όλοι. Από τους 68 της προηγούμενης χρονιάς, άνοιξαν οι 67 με αυτόν της 5ΔΚ Ηρακλείου να κλείνει -ο ένατος που κλείνει τα τελευταία 6 χρόνια- την ίδια στιγμή που φέτος έμειναν εκτός των δομών του Δημοτικού Βρεφοκομείου 500 βρέφη, αριθμός μεγαλύτερος από τον περσινό.

Οι ανακαινίσεις των χώρων των παιδικών σταθμών που έγιναν κατά το προηγούμενο έτος και την περίοδο του καλοκαιριού δημιούργησαν σειρά προβλημάτων. Οι αίθουσες μειώθηκαν, με αποτέλεσμα περισσότερα παιδιά να συνωστίζονται στα τμήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της 3ΔΚ Σπύρου Πάτση που τα 4 τμήματα (2 βρεφικά, 2 νηπιακά) έγιναν 2 με τα βρέφη πρώτης και δεύτερης βρεφικής ηλικίας να βρίσκονται στην ίδια αίθουσα και τα νήπια να αριθμούν μέχρι στιγμής τα 30 σε ένα τμήμα. Πολλοί είναι οι παιδικοί σταθμοί στους οποίους δεν έχει τοποθετηθεί το απαιτούμενο προσωπικό, με αποτέλεσμα να λειτουργούν τμήματα με λιγότερες παιδαγωγούς από ότι θα έπρεπε. Υπάρχει τρομερή έλλειψη σε κρεβάτια, όπως στην 4ΔΚ Λένορμαν που για 83 παιδιά υπάρχουν ελάχιστα κρεβάτια ή παιδικοί σταθμοί που λέγεται στους γονείς ότι ο ύπνος δεν προβλέπεται για τα νήπια, προφανώς για να κρύψουν την αδυναμία του Δημοτικού Βρεφοκομείου να παρέχει κρεβάτια, σε αριθμό τέτοιο που να εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν. Λειτουργούν παιδικοί σταθμοί που δεν έχουν συντηρημένους εξωτερικούς χώρους, ούτε εγκαταστάσεις και παιχνίδια για να μπορούν να παίξουν τα παιδιά και το κόστος αυτό σε αρκετές περιπτώσεις κατά την προηγούμενη χρονιά επιμερίστηκε στους γονείς, πράγμα απαράδεκτο, τη στιγμή μάλιστα που από τα κάθε γονέα το Βρεφοκομείο παίρνει χρήματα είτε μέσω του ΕΣΠΑ είτε μέσω των απαράδεκτων τροφείων. Για να μην αναφερθούμε μάλιστα στο ότι συνεχίζουν να υπάρχουν περιστατικά σε παιδικούς σταθμούς που ζητούν αναλώσιμα, όπως μαρκαδόρους, πλαστελίνες κλπ. Ενώ σε άλλες περιπτώσεις αγνοούνται τα αιτήματα γονέων, όπως στην 2ΔΚ Πυθέου που ζητούν επιμόνως την εγκατάσταση ράμπας.

Φαίνεται ότι το Δημοτικό Βρεφοκομείο είναι ικανό να κάνει μόνο σχέδια επί χάρτου, χωρίς όμως στην ουσία να ικανοποιεί τις ανάγκες των παιδιών μας. Οι ανακαινίσεις των παιδικών σταθμών είναι ευπρόσδεκτες, ούτως ή άλλως οι σύγχρονες και ασφαλείς εγκαταστάσεις είναι και πάγιο αίτημα του Συλλόγου μας. Όμως, όταν αυτές προσκρούουν στις πραγματικές ανάγκες αποδεικνύεται περίτρανα ότι γίνονται απλά για να γίνουν προκειμένου να “πειθαρχήσουν” στο Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο ακόμη δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή ως φαίνεται, πετώντας όμως έξω εκατοντάδες παιδιά ή δημιουργώντας δυσλειτουργικό περιβάλλον τόσο για τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς, όσο και για το προσωπικό που καλείται να διαχειριστεί τέτοιες καταστάσεις.

Ζητούμε άμεσα:

  • Να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις σε παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό

  • Εδώ και τώρα να δοθεί λύση με τα υπεράριθμα τμήματα και με τα 500 βρέφη που έχουν μείνει εκτός παιδικών σταθμών. Να διαμορφωθούν κατάλληλοι χώροι στους ήδη υπάρχοντες παιδικούς σταθμούς και να αξιοποιηθούν χώροι και κτήρια που υπάγονται στην ιδιοκτησία του Δήμου για την ανέγερση σύγχρονων παιδικών σταθμών.

  • Να καταργηθούν τα απαράδεκτα τροφεία.

  • Να γίνουν προσλήψεις παιδιάτρων, οι 3 δεν επαρκούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες.

  • Να διασφαλιστεί ότι κάθε παιδί θα έχει τη δυνατότητα της μεσημεριανής ανάπαυσης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αν είναι ο γονέας εργαζόμενος ή όχι.

  • Το Δημοτικό Βρεφοκομείο να αναλάβει αποκλειστικά το κόστος των βασικών αναλώσιμων για την φροντίδα των βρεφών και των νηπίων (πάνες, μωρομάντηλα, κρέμα αλλαγής, αφρόλουτρο), όπως επίσης και των απαραίτητων υλικών για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών (μαρκαδόροι, πλαστελίνες κλπ), χωρίς να ζητείται από τους γονείς να τα παρέχουν.

 

Κανένας γονιός μόνος του!

Όλοι μαζί να κάνουμε το Σύλλογο μας πιο μαζικό, πιο δυνατό να παλέψουμε, να διεκδικήσουμε Παιδικούς Σταθμούς, που θα καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών μας για ολόπλευρη και αναβαθμισμένη Προσχολική Αγωγή.

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2023

Το ΔΣ του Συλλόγου