sepolia logo

Οριζόντια μείωση των συντελεστών τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά 5% για το επόμενο έτος αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο μετά από εισήγηση του Δημάρχου.

Ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων, αρμόδιος για τη δημοτική αστυνομία και τους κοινόχρηστους χώρους, Βασίλης Κορομάντζος, δήλωσε σχετικά:

«Ο Δήμος Αθηναίων εξαντλώντας όλες τις οικονομικές δυνατότητες που είχε στη διάθεσή του, εξασφάλισε οριζόντια μείωση των συντελεστών τελών καθαριότητας και φωτισμού για το επόμενο έτος. Η μείωση αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει στον Δήμο Αθηναίων τα τελευταία 15 χρόνια. Πρόθεσή μας είναι, ανάλογα με τις οικονομικές μας δυνατότητες, να εξαντλούμε κάθε φορά περιθώρια που τυχόν υπάρχουν για την ελάφρυνση τόσο των κατοίκων όσο και των επαγγελματιών της πόλης».

Ενώ ο Κώστας Μπακογιάννης στη τοποθέτησή του επανήλθε με γενικολογίες, περίσσευμα αυτοθαυμασμού και υποκρισία κοινωνικής ευαισθησίας:

«Η μείωση των τελών είναι μια άμεση απάντηση στην ακρίβεια. Σηματοδοτεί, όμως, και κάτι ακόμη πιο σημαντικό. Σε αυτόν τον δήμο, με αυτήν τη δημοτική αρχή, καλλιεργούμε το «ήθος» της κοινότητας: Το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια για τον κάθε δημότη. Όσο μοιραζόμαστε τις τύχες μας, τόσο η Αθήνα θα ευημερεί και οι Αθηναίοι θα φτιάχνουν τη ζωή τους. Μειώνοντας τα τέλη, αυξάνουμε την αντοχή στην ακρίβεια. Επιστρέφουμε στους δημότες μας τα οφέλη από την καλή πορεία του δήμου».

Μακριά από τις μεγαλοστομίες του Δημάρχου, ο Δήμος στην πραγματικότητα προχώρησε σε μείωση των δημοτικών τελών για τα ανταποδοτικά τέλη κατοικιών , επαγγελματικών χώρων και λοιπών επαγγελματικών δραστηριοτήτων κατά 0,8 λεπτά, ήτοι από 1,55 ευρώ ανά τ/μσε 1,47ευρώ ανά τ/μ, ενώ για τις υπόλοιπες 8 κατηγορίες τελών (τραπεζοκαθίσματα, περίπτερα, πλανόδιο εμπόριο, τουριστικά οχήματα, βιτρίνες προβολής εμπορευμάτων, πρατήρια καυσίμων, χρήσης κοινόχρηστων χώρων και διαφημιστικών πινακίδων) πρότεινε τη διατήρησή τους στα ίδια επίπεδα των τελευταίων 7 ετών. Η ασήμαντη για τη τσέπη του καταναλωτή μείωση των τελών κατά 0,8 λεπτά διαφημίστηκε ως μεγάλο επίτευγμα της δημοτικής αρχής σε μια προσπάθεια να τονώσουν το κοινωνικό προφίλ του Δημάρχου, που έχει ούτως ή άλλως τρωθεί από τις άστοχες ή σκοπούμενες παρεμβάσεις του, κυρίως στο κέντρο της Πόλης.

Η «Ανοιχτή Πόλη» απάντησε στα παραπάνω με την παρακάτω ανακοίνωση:

«Στις 18 Ιουλίου, η Ανοιχτή Πόλη, μαζί με την παράταξη “Αθήνα Είσαι Εσύ”, καταθέσαμε συγκεκριμένη και κοστολογημένη πρόταση για τη μείωση των τελών για κατοικίες και για επαγγελματικούς χώρους λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών, θέλοντας έτσι να δώσουμε μια μικρή έστω ενίσχυση σε πολίτες και επιχειρηματίες που δοκιμάζονται από το ντόμινο ακρίβειας και την ενεργειακή κρίση. Ο κ. Μπακογιάννης τότε μας λοιδόρησε και αρνήθηκε να συζητήσει την πρότασή μας. Με αρκετές δόσεις υπεροψίας μάλιστα, μας κατηγόρησε για λαϊκισμό, για “φερετζέ δημιουργικής λογιστικής”, και περίπου μας είπε ότι δεν ξέρουμε καλή αριθμητική. Στη σημερινή συνεδρίαση, η δημοτική αρχή θέλησε τελικά να εκπέμψει κάποιο μήνυμα ενσυναίσθησης και εισηγήθηκε μια προσχηματική μείωση για τις ίδιες κατηγορίες, πολύ μικρότερη εκείνης που προέβλεπε η πρότασή μας. Η πρόταση της δημοτικής αρχής, που παράλληλα διατηρεί τις υπόλοιπες κατηγορίες τελών στα ίδια με πέρυσι επίπεδα, βρίσκεται πολύ πίσω όμως από τις ανάγκες της πόλης. Η δημοτική αρχή προτιμά ουσιαστικά να πετάξει στάχτη στα μάτια του κόσμου, παρά να δώσει αποτελεσματικές απαντήσεις στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των δημοτών και να δώσει μια χείρα βοηθείας στους πολίτες που δοκιμάζονται.
Η Ανοιχτή Πόλη επανέφερε την πρότασή της, η οποία σέβεται τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου Αθηναίων και ανταποκρίνεται στις ανάγκες των δημοτών και των επιχειρήσεων της πόλης. Προτείναμε επίσης μείωση τουλάχιστον 10% και σε άλλες κατηγορίες δημοτικής φορολόγησης που η δημοτική αρχή διατηρεί σταθερές, ιδιαίτερα εκείνων που ελαφρύνουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα της πόλης
».