sepolia logo

Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας υπερψήφισαν κατά πλειοψηφία την Τετάρτη (2/3) τις τρεις συμβάσεις της "Διπλής Ανάπλασης".

Έπειτα από μία συνεδρίαση τεσσάρων ωρών (από τις 16: 00 έως τις 20:00), την 5η του συμβουλίου για το 2022, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας υπερψήφισαν -κατά πλειοψηφία- τις τρεις συμβάσεις της "Διπλής Ανάπλασης". Ήτοι τις δύο διμερείς με τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και την ΠΑΕ Παναθηναϊκός και τη μία τριμερείς με τον Ερασιτέχνη και την ΑΕΠ Ελαιώνα, με τις οποίες "συμμετέχει" στο πρότζεκτ η δημοτική αρχή.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, παρουσίασε αναλυτικά το πλάνο και τις συμβάσεις (ήταν και το μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη) προς τις υπόλοιπες παρατάξεις, όπως έκανε στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Πέμπτης (24/02), ζητώντας τη μέγιστη δυνατή συναίνεση όλων των παρατάξεων, με την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ να ψηφίζουν υπέρ του πλάνου ανάπλασης και των τριών συμβάσεων.

"Σήμερα είναι μια ιστορική συνεδρίαση και είναι ενδεικτική της σπουδαιότητας της απόφασης. Όπως ξέρετε την προηγουμένη Τετάρτη ενημερώσαμε αναλυτικά τις τέσσερις μεγάλες παρατάξεις. Το κάναμε γιατί θέλαμε να είναι ενήμεροι έγκαιρα. Προσπαθούμε να πετύχουμε την ευρύτερη συναίνεση. Έργα όπως αυτό της Δ.Α. είναι πάνω από χρώματα. Αν είναι η Δ.Α. έχει χρώμα ας είναι το πράσινο (του Παναθηναϊκού, του πρασίνου, της ελπίδας).

Από την αρχή της θητείας μας βάλαμε ψηλά την Δ.Α.. Η Διπλή Ανάπλαση γίνεται πραγματικότητα. Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Μαλακατέ, στον κ. Αλαφούζο, στον κ. Γεωργίαδη, στον κ. Γεραπετρίτη και στον πρωθυπουργό για την αποφασιστικότητα. Επίσης θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ομάδα μας. Με την Δ.Α. μεγαλώνει η πόλη, μεγαλώνει και ο Παναθηναϊκός.

Είμαστε υποχρεωμένοι να μείνουμε πιστοί στην αρχή της απόλυτης διαφάνειας. Η Διπλή Ανάπλαση είναι μια μεγάλη χωροταξική και πολεοδομική παρέμβαση για τη δημιουργία δύο υπερτοπικών – μητροπολιτικών πόλων αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών και άλλων συμπληρωματικών λειτουργιών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στον Βοτανικό του Δήμου Αθηναίων.

Η Διπλή Ανάπλαση είναι μια ιστορία που συζητιέται πολλά χρόνια και πλέον γίνεται πράξη. Έχουμε θωρακίσει όλη τη διαδικασία. Μέχρι το Νοέμβριο του 2020 όταν και υπογράψαμε το συμβόλαιο συναντίληψης.

Αξίζει να τονιστεί ότι με το μετρό που θα δημιουργηθεί θα μπορεί να φτάσει σε 30 λεπτά από οποιαδήποτε σημείο της Αθήνας. Είναι ένα έργο που αξίζει στον Παναθηναϊκό, αλλά και στην Αθήνα μας. Νιώθω περηφάνια γι’ αυτό το έργο. Είναι μια ενηλικίωση της αυτοδιοίκησης. Ένα έργο… ναυαρχίδα. Θέλω να τονίσω ότι έχουμε πολλή δουλειά, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι η ομάδα θα τα καταφέρει".

Ο κ. Ηλιόπουλος από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: "Να ξεκινήσω από το χρονοδιάγραμμα. Εκεί υπάρχει ένας κίνδυνος να μετατραπεί σε μονή ανάπλαση. Νομίζω ότι αυτή συζήτηση πρέπει να έχει μεγάλο βάρος. Μιλάμε για την ιστορικότερη ομάδα της Αθήνας, αλλά επειδή είμαστε σε Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να σταθούμε και στην ανάπλαση στην Αλεξάνδρας. Φυσικά, και συμφωνώ στο να ξεκινήσουν τα έργα αφότου ολοκληρωθεί το γήπεδο στο Βοτανικό, καθώς έχουμε δει τι έχει τύχει σε άλλες ομάδες. Ωστόσο πρέπει να δούμε και το… πράσινο στην περιοχή εκεί. Θα πρέπει να επανεξεταστεί η δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας καθώς δεν θα επέτρεπε την ύπαρξη του πρασίνου που αξίζει στην περιοχή.Ο Ερασιτέχνης νομίζω δεν παίρνει αυτά που του αξίζει.

Δεν ξέρω αν τα 12 εκατ. ευρώ μπορεί να ικανοποιήσουν αυτά που θέλει ο Ερασιτέχνης. Πρέπει να δούμε σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα το πως προχωράει το έργο. Θα περιμένουμε να δούμε και συνολικά τον φάκελο με όλα τα οικονομικά στοιχεία, όταν κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή. Μας φαίνεται μάλιστα υψηλό το νούμερο των 115 εκατ. ευρώ. Η Δ.Α. πρέπει να προχωρήσει στην πόλη. Δεν είναι ζήτημα του Παναθηναϊκού, αλλά και της πόλης. Δεν πρέπει να συνεχίσει ο Βοτανικός να είναι μια μαύρη τρύπα. Αυτό είναι ένα και πάρα πολύ κρίσιμο. Ο σύλλογος έχει ταλαιπωρηθεί από ανθρώπους που βάζοντας μπροστά το προσωπικό τους συμφέρον ταλαιπώρησαν το σύλλογο".

Ο κ. Γερουλάνος της δημοτικής παράταξης "Αθήνα είσαι εσύ" ανέφερε μεταξύ άλλων: "Θα στηρίξουμε το σχέδιο για την Διπλή Ανάπλαση. Το κάναμε παλιότερα και θα το κάνουμε και τώρα. Επιτέλους ο Βοτανικός αποκτάει μια προοπτική. Θα αποκτήσει πολύ βασικά πράγματα. Την ίδια στιγμή αναβαθμίζονται και τα Κουντουριώτικα. Ο τρίτος λόγος είναι ο ίδιος ο Παναθηναϊκός, του οποίου η σημασία για την πόλη είναι μεγάλη. Δεν μπορεί να παίζει σε ένα... τσαντίρι η ομάδα και είναι θαύμα που δεν έχουμε θρηνήσει θύματα σε αυτό το γήπεδο. Είναι σημαντικό να προχωρήσουν γρήγορα τα πράγματα. Είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε ότι ο χώρος θα έχει ζωή, πέρα από τις μέρες που θα έχει αγώνες. Ο Βοτανικός είναι ο σκουπιδότοπος κάθε αστικού σχεδίου. Πλέον αποκτά σημάδια προοπτικής, την προοπτική ότι θα αποκτήσει πεζοδρόμια, φώτα, υπονόμους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι ως ομάδα της πόλης, πρέπει να βοηθηθεί ο Παναθηναϊκός. Σωστά γίνεται αυτή η επένδυση όπως έχουμε κάνει για άλλες ομάδες. Το θέμα είναι ο Παναθηναϊκός θα επενδύσει στον Παναθηναϊκό; Θα δημιουργήσει φυτώρια στην ομάδα και άλλα; Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει. Ο Δήμος από την άλλη πρέπει να θέσει ένα βέτο με την ονοματοδοσία. Επίσης τι ρήτρα θα πληρώσει ο Δήμος αν δεν κάνει τα πράγματα για τα οποία έχει δεσμευτεί; Αυτό πρέπει να μας το ξεκαθαρίσετε. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να κατανοήσει η Δημοτική Αρχή ότι το έργο δεν είναι μόνο του Δημάρχου, αλλά όλων. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει συνεχής ενημέρωση. Εμείς στηρίζουμε γιατί κατά βάση συμφωνούμε με το έργο αυτό".

Η κα. Παναγή από την "Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας" εξέφρασε την αντίθεση της προς όλο αυτό το πρότζεκτ της Διπλής Ανάπλασης και ανέφερε ότι κράτος και Δήμος θέλουν να ικανοποιήσουν τα θέλω των επιχειρηματιών. «Ο δήμος θα κατασκευάσει νέο γήπεδο στον Βοτανικό κόστους 115 εκ. ευρώ και θα το παραχωρήσει στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός για 99 χρόνια” υπογράμμισε η Βούλα Παναγή. ”Με δικά του έξοδα θα κατεδαφίσει το γήπεδο στην Αλεξάνδρας , θα χτίσει μουσείο , εντευκτήριο, χώρους εστίασης και θα τα παραχωρήσει στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό. Κράτος και δήμος δαπανούν 255 εκ. ευρώ για τις ανάγκες των επιχειρηματιών”. Μάλιστα εξέφρασε την άποψη ότι ο Παναθηναϊκός πρέπει να φτιάξει γήπεδο στην ιστορική του έδρα, στην Λεωφόρο. Στην ομιλία της κατέληξε τονίζοντας ότι καταψηφίζει τις τρεις συμβάσεις.

Ο κ. Βουλγαράκης από τη δική του πλευρά τόνισε πως βλέπει σχετικά καχύποπτα το πρότζεκτ λόγω των όσων έχουν γίνει στο παρελθόν με αυτό. Παράλληλα, ανέφερε πως δεν είναι ότι δεν του αρέσουν τα σχέδια που παρουσιάστηκαν, αλλά σημείωσε ότι η Ελλάδα των ελλειμμάτων δεν έχει δώσει λύση στα οικονομικά της. Επίσης ανέφερε ότι είναι Παναθηναϊκός και πρέπει η πόλη να βοηθήσει τον σύλλογο. Κατέληξε πάντως λέγοντας ότι υπερψηφίζει το σχέδιο.

Ο κ. Κωνσταντίνου από την "ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις γειτονιές" ήταν τελείως αντίθετος κα χαρακτήρισε «χαριστική τη σύμβαση για τον Παναθηναϊκό". ”Θα δοθούν 115 εκ. και πολλά άλλα εκατομμύρια και ο Δήμος Αθηναίων, όταν και εφόσον, θα έχει εισπράξεις 415 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο. Εάν κάνετε μια διαίρεση σημαίνει ότι ο Δήμος Αθηναίων θα κάνει απόσβεση από αυτή την επένδυση μετά από 237 χρόνια. Έχουμε μέλλον δηλαδή”, είπε ο κ. Κωνσταντίνου.

Ο κ. Κεφαλληνός από την "Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα" ανέφερε ότι από αυτή τη συμφωνία ο Δήμος δεν παίρνει ούτε ένα γήπεδο και τόνισε μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει καμία πρόνοια. Χαρακτήρισε εγκληματική την επιλογή και τόνισε ότι δεν θα στηρίξει. “Μιλάμε για μια προκλητική χρηματοδότηση των εφοπλιστών του επαγγελματικου ποδοσφαίρου αλλά και των επενδυτών που υποτίθεται προσκαλεί ο υπουργός Ανάπτυξης” επισήμανε ο Παναγιώτης Κεφαλληνός. “Μιλάμε κυρίως για ένα χρηματοδοτούμενο γήπεδο το οποίο θα γίνει από το κράτος και τον δήμο και όχι από αυτούς που θα βγάζουν λεφτά το επόμενο διάστημα. Πέρα από την δημοτική και κρατική χρηματοδότηση υπογράφονται μνημόνια παραχώρησης για 99 χρόνια. Παρουσιάζουν ως αμοιβαία ανταλλαγή την Αλεξάνδρας με τον Βοτανικό, όταν είναι γνωστό ότι η Αλεξάνδρας είχε παραχωρηθεί το 1924 για χρήση μόνο” ανέφερε ο κ. Κεφαλληνός.

Ο κ. Τοπούζης από τον τοπικό σύλλογο του Βοτανικού τόνισε ότι η σημερινή μέρα είναι πολύ καλή για τους κατοίκους της περιοχής του. και τάχθηκε υπέρ του έργου της Διπλής Ανάπλασης.

Μετά τις αρχικές τοποθετήσεις πήρε τον λόγο ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αθηναίων και υπεύθυνος για το πρότζεκτ της Διπλής Ανάπλασης, Αλέξανδρος Τσιατσιάμης: "Η διασφάλιση της χρηματοδότησης δεν αμφισβητείται. Όλοι έχουν εγκρίνει το έργο. Όλα αυτά είναι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Το ποσό που αναφέρεται στις συμβάσεις για τις εμπορικές χρήσεις του γηπέδου είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που εισπράττει ο Δήμος ετησίως σε κάθε περίπτωση. Διασφαλίσαμε ένα ποσό σταθερό ανεξάρτητα με τις συνθήκες. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο και ήθελα να πω ότι βάζουμε ένα... γκολ. Βάζουμε ένα γκολ για τη στέγαση του Παναθηναϊκού σήμερα".

Η δέσμευσή του Μπακογιάννη για τη Λεωφόρο
Στη δευτερολογία του προς τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Μπακογιάννης δεσμεύτηκε εκ νέου πως το γκρέμισμα του "Απόστολος Νικολαΐδης" δεν θα ξεκινήσει, προτού ολοκληρωθούν τα έργα στον Βοτανικό και παραδοθεί το νέο γήπεδο και οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού.

"Ξεκίνησα λέγοντας ότι είναι μια ιστορική συνεδρίαση, αλλά πλέον μπορώ να την χαρακτηρίσω και όμορφη. Υπάρχει θετική διάθεση, συνεργασία και συναίνεση. Θα μου επιτραπεί να πω ότι εισέπραξα και μια απαισιοδοξία. Αμφισβητήθηκαν διάφορα, όπως τα δημοσιονομικά του ελληνικού κράτους τα επόμενα χρόνια. Αν δει κανείς τα σχέδια θα καταλάβει ότι όλο αυτό το έργο που σας παρουσιάσαμε έχει τις κατάλληλες βάσεις για να πραγματοποιηθεί. Έχουμε πάρει δεσμεύσεις από τους αρμόδιους φορείς και η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε να κάνει κάτι παραπάνω.

Ακόμα και ο Μαλακατές να ήταν πρωθυπουργούς. Αναφορικά με όσους αναρωτήθηκαν αν τα 12 εκατ. ευρώ φτάσουν για το κλειστό Ερασιτέχνη. Οφείλω να τονίσω ότι τα 12 εκατ. είναι με βάση ιδιωτικό υπολογισμό και το ποσό θα είναι αυξημένο επί 1,5 – 2. Υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες για το πρότζεκτ αυτό πάνω στις οποίες στηριζόμαστε. Μιλάμε για ένα γήπεδο που θα αγγίζει τις 40.000 θέσεις. Μιλάμε για το μεγαλύτερο γήπεδο στην Ελλάδα. Θα υπάρχει η δυνατότητα από τις εξέδρες του γηπέδου αυτού να βλέπεις την Ακρόπολη. Θα είναι ένα μοναδικό θέαμα αυτό.

Επίσης, αρκετοί κατά την ομιλία τους χαρακτήρισαν την Δ.Α. ως μονή Ανάπλαση. Πρέπει να δούμε το Προεδρικό Διάταγμα. Είναι ρητό αυτό που λέγεται ότι για να ξεκινήσει το γκρέμισμα της Λεωφόρου, θα πρέπει να έχουν παραδοθεί στον Παναθηναϊκό όλες οι εγκαταστάσεις. Δεν θα πάμε να στήσουμε στη Λεωφόρο εργοτάξια, όταν θα τα στήσουμε και στο Βοτανικό. Αυτά δεν γίνονται ούτε στις ταινίες. Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα.

Όσον αφορά το πράσινο που θα έχει ο Ελαιώνας, θα είναι το περισσότερο που θα υπάρχει στην Αθήνα. Την ίδια στιγμή παίρνει ανάσα ένας χώρος μέσα στην Αθήνα. Αυτό το πρόγραμμα όπως έχει σχεδιαστεί, εγγυάται την βιωσιμότητα των εγκαταστάσεων για 99 χρόνια. Ο Δήμος Αθηναίων από την άλλη έχει ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στο διηνεκές. Κλείνοντας θα ήθελα να ενημερώσω ότι όλο το Δημοτικό Συμβούλιο θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις".