sepolia logo

Με αιφνιδιαστική νυχτερινή τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών η κυβέρνηση της Νέας Δημαοκρατίας βγάζει τελείως έξω από την εταιρεία ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε. κάθε εκπροσώπηση του Δήμου Αθηναίων σε αυτήν.

Αυτό που ίσχυε μέχρι τώρα ήταν ότι πρόεδρος της εταιρείας ήταν ο Δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος όριζε και τον διευθύνοντα σύμβουλο, ενώ στο συμβούλιό της συμμετείχαν ακόμα έξι δημοτικοί σύμβουλοι, εκ των οποίων τρείς από την παράταξη του δημάρχου.  Μετά την ήττα του Μπακογιάννη όμως στις εκλογές και την προεκλογική δέσμευση του νέου δημάρχου Χάρη Δούκα ότι θα ελέγξει σχολαστικά τα οικονομικά της εταιρείας, η οποία μεταξύ άλλων είχε αναλάβει και το έργο του Μεγάλου Περίπατου, η κυβέρνηση έτρεξε να καλύψει το δικό της παιδί. Και μάλιστα λίγες μέρες πριν την ορκομωσία της νέας διοίκησης του Δήμου Αθηναίων.

Ο πλήρης έλεγχος πλέον της ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε. περνάει στην κυβέρνηση, καθώς ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος θα διορίζονται με ΚΥΑ από τα συναρμόδια υπουργεία.

Η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει τον χαρακτήρα και τον σκοπό της κίνησής της, αλλάζει τελείως και τον σκοπό της εταιρείας, η οποία θα μπορεί να  αναλαμβάνει πλέον έργα σε όλες τις πόλεις της χώρας και όχι μόνο στην Αθήνα. Ας φανταστεί κάποιος τον όγκο των διαχειριζόμενων ποσών από την εταιρία αυτή στο μέλλον, όταν τώρα μόνο για την Αθήνα τρέχουν έργα «αναπλάσεων»  που αγγίζουν τα 45 εκατομμύρια.

Φυσικά η πραξικοπηματική αυτή κίνηση της κυβέρνησης συνάντησε την έντονη αντίδραση του νέου δημάρχου της Αθήνας Χάρη Δούκα, ο οποίος δήλωσε τα παρακάτω:

«Η σκανδαλώδης τροπολογία δεν πρέπει να περάσει. Η εταιρεία του Δήμου Αθηναίων “Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.”, που έτρεξε τον “μεγάλο περίπατο” της Πανεπιστημίου, την Βασιλίσσης Ολγας και πολλά άλλα …έργα, αλλάζει χέρια “νύχτα”. Περνάει εξ ολοκλήρου στην Κυβέρνηση.

Μέχρι τώρα, ο Δήμος της Αθήνας ορίζει ως Πρόεδρο της τον εκάστοτε Δήμαρχο Αθηναίων και η εκπροσώπηση του Δήμου είναι 7 από τα 11 μέλη στο ΔΣ (3 εκ των οποίων από την παράταξη του), ενώ ο Δήμαρχος υποδεικνύει και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.

Με τη χθεσινή νυχτερινή τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, η κυβέρνηση πετάει έξω από το ΔΣ τόσο τον Δήμαρχο Αθηναίων από πρόεδρο του ΔΣ, όσο και τα μέλη του ΔΣ που προέρχονται από τον Δήμο. Σημειώνεται ότι στην αρχική μορφή του ο ν. 4539/2018 δεν προέβλεπε ότι πρόεδρος του ΔΣ είναι ο Δήμαρχος Αθηναίων. Προστέθηκε με νόμο της ΝΔ (άρθρο 59 ν. 4663/2020). Ο λόγος νομίζω είναι προφανής.

Οπως και ο λόγος που καταργείται τώρα που άλλαξε η δημοτική αρχή. Πρόκειται για μια καθεστωτική αντιμετώπιση της πρωτεύουσας της χώρας, που δεν πρέπει να περάσει. Πρόκειται για μια άκρως καθεστωτική αντίληψη, που δεν διστάζει να εκδικηθεί τους πολίτες της Αθήνας γιατί δεν εξέλεξαν τον εκλεκτό της Κυβέρνησης.

Είναι προφανές επίσης πως με την απόφαση αυτή επιχειρείται να ματαιωθεί ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος που η νέα δημοτική αρχή προτίθεται να διενεργήσει στην εταιρεία αυτή και στα πεπραγμένα της. Καλώ τον Πρωθυπουργό να πάρει τώρα πίσω τη σκανδαλώδη αυτή τροπολογία».

Αλλά και ο Κώστας Ζαχαριάδης, επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, δήλωσε σχετικά:

«Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ η κυβέρνηση πετάει έξω από το ΔΣ της «Ανάπλασης ΑΕ» τόσο τον Δήμαρχο Αθηναίων από πρόεδρο του ΔΣ, καθώς και τα 3/5 των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων. Ο έλεγχος της εταιρείας περνά εξολοκλήρου στην κυβέρνηση, αφού τόσο ο διορισμός του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου, όσο και των μελών του ΔΣ γίνεται μέσω ΚΥΑ των εποπτευόντων Υπουργών.
Η εταιρία του Δήμου Αθηναίων που είχε στην ευθύνη της έργα όπως τον «μεγάλο περίπατο» της Πανεπιστημίου, την Βασιλίσσης Όλγας και άλλα έργα -πιθανά σκάνδαλα- αλλάζει χέρια λίγες μέρες πριν αναλάβει η νέα Δημοτική Αρχή και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο.
Στην αρχική μορφή του ο νόμος 4539/2018 δεν προέβλεπε ότι πρόεδρος του ΔΣ είναι ο Δήμαρχος Αθηναίων. Προστέθηκε με νόμο της ΝΔ (άρθρο 59 ν. 4663/2020). Ο λόγος νομίζω είναι προφανής. Αυταπόδεικτα, για τον ίδιο λόγο καταργούν αυτόν τον νόμο τώρα που άλλαξε η δημοτική αρχή.
Πρόκειται για μια απαράδεκτη, αντιδημοκρατική, καθεστωτική αντιμετώπιση της νέας κατάστασης που διαμόρφωσε η ετυμηγορία των πολιτών στις 15 Οκτωβρίου 2023 στον Δήμο Αθηναίων.
Είναι προφανές πως αυτό που επιχειρείται με την απόφαση αυτή είναι να ματαιωθεί ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος που η νέα Δημοτική Αρχή και παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο προτίθενται να διενεργήσουν στην εταιρεία αυτή και τα πεπραγμένα της.
Ο κ. Μπακογιάννης οφείλει να πάρει τώρα θέση και ο κ.Μητσοτάκης οφείλει να αποσύρει τώρα την τροπολογία.
Ας το καταλάβουν, ο Δήμος Αθηναίων δεν είναι πια στο κυριακάτικο μενού της οικογένειας». 

Και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, αντέδρασαν με έντονο τρόπο στην τροπολογία της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση προεκλογικά μέσω κάποιων υπουργών της, καλούσε τους πολίτες να ψηφίσουν τους δικούς της δημάρχους για να έχουν περισσότερα χρήματα και διευκολύνσεις προκειμένου να εκτελούν έργα. Σήμερα, περνάει στην πρώτη πράξη εφαρμογής των απειλών της. Γιατί τα λεφτά είναι πολλά. Και δεν θέλει να αφήσει να τα διαχειριστούν, κάποιοι έξω από το κύκλωμά της. Θέλει η ίδια να ελέγχει την ροή τους. Αυτή είναι η ουσία και δευτερευόντως η αποφυγή οποιουδήποτε ελέγχου για το παρελθόν της διαχείρισης.

Τελικά ήρθε και η απάντηση του Κώστα Μπακογιάννη, που εμφανίζεται θιγόμενος:

«Επειδή ορισμένοι αφήνουν κάποια άθλια και χυδαία υπονοούμενα. Ο κ. Δούκας, μετά από τόσες ενημερώσεις που του έχουμε κάνει, θα όφειλε πλέον να γνωρίζει πως η Ανάπλαση Α.Ε. δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το έργο της Πανεπιστημίου. Για λόγους αρχής, καλωσορίζω τον όποιο διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο. Είναι ευπρόσδεκτος. Όπου θέλει, όπως τον θέλει, όποτε τον θέλει. Σε λίγες μέρες, άλλωστε, ο κ. Δούκας θα παραλάβει έναν δήμο πιο εύρωστο και πιο τακτοποιημένο από ποτέ. Κρίμα, γιατί θα μπορούσαμε να είχαμε διαφωνήσει πολιτισμένα, χωρίς να θίγονται συνειδήσεις και χωρίς να μεσολαβούν φθηνά επικοινωνιακά παιχνίδια. Θα περιμένω μια συγγνώμη κι ας αργήσει».

Φυσικά, ο απερχόμενος δήμαρχος ασχολείται μόνο με την δική του ακεραιότητα, η οποία τάχατες θίγεται. Με την ακεραιότητα της κυβερνητικής τροπολογίας δεν ασχολείται καθόλου. Ας του θυμίσουμε το γνωστό: Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια. Και η  κυβερνητική αυτή ντροπολογία της τελευταίας στιγμής, είναι που κάνει την γυναίκα του Καίσαρα να μην φαίνεται τίμια, ακόμα κι αν είναι. Σε αυτήν θα έπρεπε να στρέψει τα πυρά του ο Μπακογιάννης.