Με βάση όσα έγιναν στην Αθήνα τα προηγούμενα χρόνια, όταν «πνιγόταν», από κάποιες έντονες βροχοπτώσεις, η Ανοιχτή Πόλη έθεσε στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 28/8 (26η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας) το ζήτημα των μέτρων που οφείλει να λάβει ο Δήμος Αθηναίων, άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.
Στις γειτονιές των Σεπολίων και της Ακαδημίας Πλάτωνος, οι κάτοικοι υποφέρουν κάθε φορά που βρέχει, καθώς προφανώς το δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων δεν αντέχει κάτι παραπάνω από ένα ψιλόβροχο.
Ακολουθεί η παρέμβαση της Ανοιχτής Πόλης για το ζήτημα:
«Τα προηγούμενα χρόνια η Αθήνα αντιμετώπισε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, που επηρέασαν τις γειτονιές αλλά και το οικονομικό και διοικητικό κέντρο της πόλης. Η πρακτική της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου Αθηναίων συνοψίστηκε στον οπισθοβαρή προγραμματισμό των σχετικών εργασιών, τις πολύ χαμηλές απορροφήσεις, την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση κρίσιμων εργολαβιών, τη συνέχιση της σύγχυσης αρμοδιοτήτων με την Περιφέρεια που τελικά ζημιώνει τους δημότες. Είναι φανερό ότι η προσέγγιση του Δήμου Αθηναίων στο θέμα πρέπει πλέον να αλλάξει.
Ζητήσαμε ενημέρωση για το σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής, εν όψει του δύσκολου φθινοπώρου που πλησιάζει. Ζητήσαμε να εξεταστεί η δυνατότητα ένταξης αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων στο Πράσινο Ταμείο ή άλλα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς και να επανενεργοποιηθεί η πρόβλεψη για συνολική μελέτη καταγραφής του υφιστάμενου δικτύου και αντιπλημμυρικής θωράκισης του αστικού ιστού, την οποία η προηγούμενη διοίκηση είχε αποσύρει. Ρωτήσαμε τέλος τι σχεδιασμός υπάρχει για άμεσες ενέργειες σε περιοχές που έχουν καταγραφεί ως περιοχές υψηλής επικινδυνότητας.
Η αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η κλιματική αλλαγή είναι ζήτημα που αφορά τη λειτουργία της πόλης, αλλά επίσης την ασφάλεια και την αξιοπρεπή διαβίωση των κατοίκων».