Να δώσουμε όραμα στην πόλη, παρά την κυβερνητική αδιαφορία
Τόσο ο νέος προϋπολογισμός, όσο και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων για το 2025, που παρουσιάστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν αποτυπώνουν την αλλαγή πολιτικής και τις απαραίτητες τομές που χρειάζεται η Αθήνα. Τομές που πρέπει κάποτε να γίνουν, παρά την πολιτική της Κυβέρνησης που περιορίζει τους διαθέσιμους πόρους και τις οικονομικές δυνατότητες της αυτοδιοίκησης.
—-Προϋπολογισμός—-
O Προϋπολογισμός που παρουσιάστηκε δεν αποτυπώνει ένα συγκροτημένο σχέδιο και όραμα για την πόλη. Για μια ακόμη χρονιά, ο προϋπολογισμός χαρακτηρίζεται από δημιουργική λογιστική και πλασματική αποτύπωση οικονομικών μεγεθών. Έτσι, το πραγματικό του μέγεθος ανέρχεται στα 514.529.489,55 ευρώ, και όχι στο εικονικό 1.058.257.420,49 που αποτυπώνεται στους πίνακες του σχεδίου που παρουσιάστηκε. Για μια ακόμη χρονιά, επίσης, ο Προϋπολογισμός δεν έχει εναρμονιστεί με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα και δεν μπορεί να αποδώσει με διαφάνεια την πραγματική χρήση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ακόμα και η ίδια η δημοτική αρχή να έχει πλήρη εικόνα της οικονομικής κατάστασης του Δήμου ανά πάσα στιγμή.
Ο Προϋπολογισμός συντάχθηκε με γραφειοκρατική λογική, χωρίς διαβούλευση με τους φορείς των πολιτών ή οποιονδήποτε κοινωνικό εταίρο, και δεν αποτυπώνει την αλλαγή πολιτικής που έχει ανάγκη η πόλη σε μια σειρά από ζητήματα, όπως το στεγαστικό, η κλιματική κρίση και η ανάγκη για επαρκείς απαλλοτριώσεις και αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων. Παρά τα θετικά σημεία του, όπως η ενίσχυση κωδικών που αφορούν ενεργειακές αναβαθμίσεις, συνεχίζει μια λογική που εστιάζει στην τουριστική ανάπτυξη. Παράλληλα, διατηρεί τον Δήμο Αθηναίων στους 10 πρώτους ΟΤΑ της χώρας με τη μεγαλύτερη φορολογία και ακρίβεια των παρεχόμενων υπηρεσιών, με το 38,6% του πραγματικού μεγέθους του να προκύπτει από λεφτά που πληρώνουν οι δημότες στο Δήμο.
—-Τεχνικό Πρόγραμμα—-
Το Τεχνικό Πρόγραμμα της δημοτικής αρχής για το 2025 ακολουθεί, σε μεγάλο βαθμό, το σχεδιασμό της προηγούμενης διοίκησης και την έμφαση που εκείνη έδωσε στην τουριστική ανάπτυξη. Θετικές είναι ωστόσο οι προβλέψεις για δημιουργία πράσινων διαδρομών, οι οποίες όμως πρέπει να επεκταθούν σε όλες τις Κοινότητες του Δήμου. Είναι επίσης εμφανής η προσπάθεια της νέας δημοτικής αρχής να εντάξει σε προγραμματισμό κάποια από τα έργα που χρονίζουν στις Δημοτικές Κοινότητες, για την αξιοποίηση του λιμνάζοντος κτιριακού αποθέματος, παρόλο που και αυτά παραπέμπονται σε ύστερο χρόνο.
Τα περισσότερα έργα υλοποιούνται με αρκετή καθυστέρηση, που εκτείνεται έως και το 2028, ακόμα και σε περιπτώσεις με επείγοντα χαρακτήρα, όπως είναι η συντήρηση του συγκροτήματος στην Πρασσά. Συμπερασματικά, το Τεχνικό Πρόγραμμα που παρουσίασε η δημοτική αρχή έρχεται κυρίως από το παρελθόν, είναι περιορισμένου εύρους ως προς τις ανάγκες της πόλης, αλλά και η ολοκλήρωσή του παραπέμπεται στο βάθος του χρόνου.
—-Τοποθέτηση/προτάσεις Ανοιχτής Πόλης—-
Η Ανοιχτή Πόλη καταψήφισε, για τους παραπάνω λόγους, τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2025 και επισήμανε ενδεικτικά μια σειρά ζητημάτων που πρέπει να ενταχθούν στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής το αμέσως προσεχές διάστημα:
• Την ανάγκη συγκρότησης ενός ολιστικού σχεδίου διαχείρισης των απορριμμάτων και ανακύκλωσης
• Την καταγραφή και αξιοποίηση των κλειστών κτιρίων της πόλης.
• Την εξασφάλιση επιχορηγήσεων για τα αθλητικά σωματεία της πόλης.
• Την αποκατάσταση του κτηριακού συγκροτήματος Πρασσά.
• Την ανέγερση του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στο οικόπεδο της οδού Λάμψα.
• Την αξιοποίηση του χώρου Βότρυς-Κοροπούλη.
• Την επιτάχυνση των απαλλοτριώσεων χώρων που έχουν χαρακτηρισθεί ως κοινόχρηστο πράσινο.
• Την αξιοποίηση του κτίσματος της Εριουργίας στη 5η ΔΚ σύμφωνα με τις προτάσεις των φορέων.
• Την αξιοποίηση της περιοχής στα Κουντουριώτικα, ώστε να ενώσει το πράσινο στο Λυκαβηττό με την επερχόμενη ανάπλαση της περιοχής του γηπέδου.
• Την ενίσχυση των σχολικών επιτροπών με 1 εκατομμύριο ευρώ επιπλέον, από τους ιδίους πόρους του ΔΑ.
• Τη δημιουργία τράπεζας στέγης για νέους και ευάλωτες ομάδες.
(Στο βίντεο, η τοποθέτηση της δημοτικής συμβούλου της Ανοιχτής Πόλης Δέσποινας Αλεβυζάκη, στη συνεδρίαση της 12ης Δεκεμβρίου, σχετικά με το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων.)