sepolia logo

Στην 32η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 19 Δεκεμβρίου, η δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» έθεσε τα παρακάτω θέματα:

---Επιτροπές Δήμου Αθηναίων---
Κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις των Επιτροπών του Δήμου Αθηναίων (Οικονομικής και Ποιότητας Ζωής), οι σύμβουλοι της Ανοιχτής Πόλης απέσυραν τη συμμετοχή τους από αυτές, μέχρι να αποκατασταθεί η νόμιμη συγκρότηση και λειτουργία τους. Η στάση μας ήταν επιβεβλημένη, μετά την υπ’ αριθμόν 2377/2022 πρόσφατη απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις των νόμων Θεοδωρικάκου (4623/2019 και 4625/2019), με τις οποίες επιβλήθηκε στις Επιτροπές πλασματική πλειοψηφία 3/5 στην παράταξη του Δημάρχου, ενώ παράλληλα μεταφέρθηκαν σε αυτές κρίσιμες αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το ΣτΕ έκρινε ότι τα κυβερνητικά νομοθετήματα αλλοίωσαν την έκφραση της βούλησης των δημοτών, όπως αυτή εκφράσθηκε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, χωρίς να συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, και χωρίς καν να έχει δοκιμαστεί στην εφαρμογή του το σύστημα της απλής αναλογικής.
Τουλάχιστον από δω και στο εξής, οι αποφάσεις των Επιτροπών είναι εξ ορισμού ευάλωτες στην προσβολή τους, και αυτό σημαίνει ότι είναι αναγκαία η παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργείου, ώστε οι Επιτροπές να ανασυγκροτηθούν και να λειτουργήσουν με βάση τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019, και βάσει του ν. 4555/2018, όπως ίσχυε πριν την εφαρμογή των απονομιμοποιημένων κυβερνητικών διατάξεων που νόθευσαν την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Καλέσαμε τη δημοτική αρχή να αναλάβει πρωτοβουλία για την ανάκτηση από το δημοτικό συμβούλιο των αρμοδιοτήτων που του στέρησαν οι νόμοι Θεοδωρικάκου και, μέχρι την αποκατάσταση της νομιμότητας, να παραπέμπει τα θέματα των Επιτροπών προς λήψη αποφάσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο.
---Υποκλοπές στην ανακύκλωση---
Η δημοσίευση της υποκλαπείσας συνομιλίας, ανάμεσα στον τότε Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη και στον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο, επιβεβαιώνει την αδιαφάνεια με την οποία διαχειρίζεται η κυβέρνηση ένα ζήτημα τόσο σημαντικό όσο η διαχείριση των απορριμμάτων και η ανακύκλωση.
Η υποκλαπείσα συνομιλία σχετίζεται με την επεισοδιακή ανανέωση της έγκρισης του επιχειρησιακού σχεδίου Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Συσκευασίας της εταιρείας “Ανταποδοτική”, που τελικά έγινε μετά από ασφυκτική πίεση ενός κυκλώματος ποικίλων και ισχυρών παραγόντων, μετά από την απομάκρυνση του κ. Χατζηδάκη από το Υπουργείο, και παρά την αρνητική υπηρεσιακή εισήγηση της Διεύθυνσης Εναλλακτικής Διαχείρισης του ΕΟΑΝ (Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης) – μια έκθεση καταπέλτη, που αναφερόταν σε απαράδεκτα χαμηλά ποσοστά επίτευξης στόχων ανάκτησης/ανακύκλωσης, καταλόγιζε μη διασφάλιση αληθών και αξιόπιστων στοιχείων αξιολόγησης, αλλά και συνθήκες οικονομικής κακοδιαχείρισης.
Η παραβίαση των κανονισμών και των θεσμικών εγγυήσεων, η στοχοποίηση των δημοσιογράφων που έφεραν στο φως την υπόθεση, η διαπλοκή με συγκεκριμένους ομίλους συμφερόντων σε ένα κορυφαίο ζήτημα κοινού συμφέροντος, όλα αυτά αποτελούν εγκληματική αδιαφορία απέναντι στην πρόκληση της κλιματικής κρίσης ενώ παραβιάζουν και τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού που θα περίμενε κανείς να σέβεται μια φιλελεύθερη κυβέρνηση.
---Καθημερινότητα του δημότη και πόλη του “ό,τι να’ ναι”---
Η δημοτική αρχή ισχυρίζεται ότι είναι πολύ ικανοποιημένη από το έργο της, κριτήριο όμως της επιτυχίας της δεν μπορεί παρά να είναι οι συνθήκες της καθημερινότητας των δημοτών, και αυτές δυστυχώς επιδεινώνονται:
Δεκάδες σχολικά κτήρια του Δήμου Αθηναίων έχουν σοβαρά και επιδεινούμενα προβλήματα, υποβαθμίζοντας την εικόνα της δημόσιας παιδείας και θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών. Τις προάλλες έπεσαν τα ταβάνια στο 20ο Νηπιαγωγείο από την υγρασία, σήμερα λάβαμε επιστολή άλλων δύο νηπιαγωγείων στον Κολωνό που στεγάζονται σε ακατάλληλους χώρους, ενώ ο κατάλογος των σχολείων με χρονίζοντα προβλήματα συντήρησης και υποδομών, όπως ενδεικτικά τα 102ο και 107ο Δημοτικά Σχολεία, εμπλουτίζεται διαρκώς.
Την ίδια στιγμή, το σχετικό έργο συντήρησης των σχολικών κτηρίων που “τρέχει” υποτίθεται από το 2020 είχε επί δύο χρόνια μηδενική απορρόφηση, ενώ και για το τρέχον έτος (που υποτίθεται ότι θα ολοκληρωνόταν) μάλλον θα κλείσει πολύ κάτω από τα προβλεπόμενα. Καλούμε λοιπόν τη δημοτική αρχή να σταματήσει τον εμπαιγμό της σχολικής κοινότητας και να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των αναγκαίων εργασιών.
Δεν είναι όμως μόνο τα σχολεία, αλλά και άλλες αναγκαίες υποδομές της πόλης που ρημάζουν στην εγκατάλειψη και την αδιαφορία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παιδική χαρά στα Θυμαράκια (πλατεία Αθανασίου Διάκου) που είναι κλειδωμένη, με τον εξοπλισμό της (παγκάκια, παιχνίδια κοκ) να έχει ξηλωθεί και εγκαταλειφθεί στον χώρο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΑΝΔΑ είχαν απαντήσει σε σχετικό ερώτημά μας, τον Μάρτιο του 2021, ότι η εν λόγω παιδική χαρά βρισκόταν “σε πρόγραμμα ανάπλασης”, ενώ και οι σύμβουλοι της Ανοιχτής Πόλης στην 4η κοινότητα έθεσαν το θέμα πριν από μερικούς μήνες για να λάβουν διαβεβαιώσεις για άμεσες παρεμβάσεις. Άλλοι τέσσερις μήνες πέρασαν και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Σε νέο μας ερώτημα, ο ΟΠΑΝΔΑ μας απάντησε ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα και ότι βρισκόμαστε στο στάδιο της αποξήλωσης των παλιών οργάνων. Κοντεύουμε δύο χρόνια που παίρνουμε σχεδόν την ίδια απάντηση, με την παιδική χαρά να παραμένει άδεια και κλειδωμένη.
Η καθημερινότητα των δημοτών επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο από μακροχρόνιες δυσλειτουργίες τόσο του αστικού σχεδιασμού, όσο και του μοντέλου συναρμοδιοτήτων μεταξύ διαφορετικών επιπέδων της διοίκησης. Στη Λιοσίων 132-134, λίγο μετά τον σταθμό Αττική, οι εργασίες ανέγερσης καταστήματος Lidl δημιουργούν μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση για πεζούς και εποχούμενους και μια εικόνα απαράδεκτη για σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη. Στο στενότερο σημείο, το πεζοδρόμιο που αφήνει η οικοδομή έχει πλάτος περίπου 60 εκ, εντός των οποίων είναι φυτεμένη μια κολώνα της ΔΕΗ, ενώ τον όποιο ελιγμό δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο ένα φρεάτιο απορροής ομβρίων!
Από τον περασμένο Μάιο, η Ανοιχτή Πόλη έχει απευθύνει επανειλημμένα ερωτήματα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η απάντηση ήταν ότι όλα είναι νόμιμα και γίνονται ορθώς. Το Ρυμοτομικό Σχέδιο διαμορφώθηκε το 1969, επί χούντας, και παρά τα φανερά προβλήματά του κανείς δεν έχει ασχοληθεί να διορθώσει, ενώ η Λιοσίων και τα πεζοδρόμιά της είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας και άρα ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει τίποτα.
Όμως αυτά δεν μπορούν να αποτελούν δικαιολογία: κάθε μέρα κινδυνεύουν πολίτες, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά από τα γειτονικά σχολεία. Καλέσαμε τη δημοτική αρχή να λάβει έστω και τώρα τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, σε συνεννόηση με τις συναρμόδιες περιφερειακές και κρατικές υπηρεσίες, που να διασφαλίζουν αξιοπρεπή χώρο διέλευσης για τους πεζούς, καθώς και να ελέγξει και να μας ενημερώσει αν τηρούνται οι προβλέψεις ασφαλούς λειτουργίας του εργοταξίου.

ap parking sto kentro athinas
Την ίδια στιγμή, κεντρικοί και πολυσύχναστοι πεζόδρομοι της πόλης, όπως η Ερμού και η Διονυσίου Αρεοπαγίτου, υποφέρουν από ανεξέλεγκτη στάθμευση αυτοκινήτων που πρακτικά καταργεί το χαρακτήρα τους ως κοινόχρηστων χώρων για τους πεζούς, ιδίως τα σαββατοκύριακα. Ρωτήσαμε τη δημοτική αρχή αν έχει την πρόθεση να προστατευθούν οι ελεύθεροι αυτοί χώροι που επιπλέον υφίστανται υλικές φθορές, σε μια περίοδο που ο Δήμος τρέχει εργολαβίες εκατομμυρίων για την αποκατάσταση πεζοδρομίων.
Ρωτήσαμε επίσης τη δημοτική αρχή για το σχεδιασμό της, σε σχέση με την υποχρέωσή της “να μεριμνήσει για την υλική εκτέλεση της κατεδάφισης” των τριών αυθαίρετων ορόφων του ξενοδοχείου της Coco-Mat στην περιοχή Μακρυγιάννη, όπως επιβάλλει η πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Αθηναίων ήταν ο μόνος φορέας που μέχρι πρόσφατα, όταν και επέβαλε πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης μετά από αυτοψία της Πολεοδομίας, δεν είχε συμμορφωθεί με την δικαστική απόφαση του 2019, με την οποία ακυρώθηκε η οικοδομική άδεια και η αναθεώρησή της ως προς το ύψος του κτιρίου.
Ζητήσαμε τέλος ενημέρωση για το αν έγινε η οποιαδήποτε ενέργεια, ή επαφή με το Υπουργείο Πολιτισμού, στην κατεύθυνση του πρόσφατου ομόφωνου ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου που διεκδικεί τη θεσμική προστασία των ιστορικών κινηματογραφικών αιθουσών του κέντρου της Αθήνας.