Ε Π Ι Λ Ο Γ Ε Σ

Το κέντρο διασκεδάσεως «Ροσινιόλ» μέσα από τις εφημερίδες της εποχής του

29-01-2019 ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιχειρούμε ένα μικρό χρονικό της ιστορίας του κέντρου διασκεδάσεως Ροσινιόλ, που βρίσκονταν στο τέρμα της Δυρραχίου, μέσα από δημοσιεύσεις, διαφημίσεις...

Τα βουστάσια των Σεπολίων στο πέρασμα του χρόνου

21-04-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

«Ξεφυλλίζοντας» πάλι παλιές εφημερίδες, βρήκα μερικές δημοσιεύσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που αφορούν στα περίφημα βουστάσια των Σεπολίων.

Σεπόλια - ιστορίες από στόμα σε στόμα

20-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτό το άρθρο προσπαθεί να συγκεντρώσει αναμνήσεις και ιστορίες από τους παλιούς σεπολιώτες, όσους γράφουν στο facebook τουλάχιστον. Γιατί αυτά...

ΑΜΟΡΕ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια - [ενημερωμένο με τις μαρτυρίες κατοίκων]

15-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Διάβαζα πριν μερικές μέρες ένα αρθράκι που είχα γράψει παλαιότερα για τον θρυλικό κινηματογράφο των Σεπολίων ΑΜΟΡΕ και διαπίστωσα κάποιες...

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και «Αναγέννηση» πάνε μαζί για το ΒΟΤΡΥΣ στα Σεπόλια

10-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Με κοινό Δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» προτείνουν και διεκδικούν την...

Στην επικαιρότητα οι προτάσεις μαθητών του 53ου ΓΕΛ για την αξιοποίηση των ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

05-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 26 Ιουνίου του 2018 είχαμε αναδημοσιεύσει, συνοδεία ενός σύντομου εισαγωγικού σημειώματος, ένα ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84, που είχε σαν...

ΑΝΤΙΝΕΑ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια

29-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο κινηματογράφος «Αντινέα» κι αυτός στα σύνορα των Σεπολίων, όπως και η ΔΩΡΑ, βρισκόταν στην Λιοσίων 205 και διένυσε μια...

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» για ΒΟΤΡΥΣ - ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

04-11-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» απάντησε σε ερώτημά μας σχετικά με τις θέσεις της για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων...

Ακόμα χωματόδρομος στην Μανιτάκη στα Σεπόλια

04-11-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πόσα χρόνια ακόμα θα παραμείνει χωματόδρομος ένα κομμάτι 20 μέτρων το πολύ στην οδό Μανιτάκη στα Σεπόλια;

Η αλήθεια για την πολυκατοικία στην Αμβρακίας στα Σεπόλια και το πρόγραμμα ένταξης ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων

09-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Πολλά λέγονται στην γειτονιά μας τις τελευταίες μέρες σχετικά με την πολυκατοικία στην Αμβρακίας και την εγκατάσταση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε...

Οι Μύλοι Παινέση στα Σεπόλια και το νερό του Κηφισού

02-01-2021 ΙΣΤΟΡΙΑ

Από τα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι τα μέσα περίπου του 20ου, υπήρχαν αρκετοί μύλοι στην Αθήνα και μερικοί...

Στο 2%(!!!) το έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια

19-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 20 Οκτωβρίου είχαμε ενημερώσει ότι στο έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια είχε καλυφθεί το 0,9%, σύμφωνα...

Μισή δουλειά στην Καλαμά στα Σεπόλια, μετά το γκρέμισμα της επικίνδυνης μάντρας δίπλα στην είσοδο των σχολείων

14-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Η επικίνδυνη μάντρα στην οδό Καλαμά στα Σεπόλια, που ήταν δίπλα στην είσοδο των σχολείων γκρεμίστηκε (όπως είχαμε γράψει και...

Με μια καυστική ανακοίνωσή του, το Δίκτυο Εργαζομένων στους ΟΤΑ, καταγγέλλει τα σχέδια της κυβέρνησης για επιτάχυνση της εισόδου των ιδιωτών στην διαχείριση απορριμμάτων, στο πράσινο, στη συλλογή ογκωδών αντικειμένων και στον ηλεκτροφωτισμό των Δήμων.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ

diktuoergazomenonota@gmail.com

ΔΕΛΤΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ!!

Η κυβέρνηση επιταχύνει την είσοδο ιδιωτών εταιριών στη διαχείριση των απορριμμάτων, το πράσινο, τα ογκώδη, τον ηλεκτροφωτισμό.
ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ για να μην περάσει η εκχώρηση των απορριμμάτων στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Τη δυνατότητα σύμβασης με ιδιώτες για την αποκομιδή και διαχείριση μεγάλου τμήματος των υπηρεσιών καθαριότητας και των υπηρεσιών πρασίνου δίνει η κυβέρνηση με την κατάθεση του λεγόμενου νέου αναπτυξιακού νομοσχεδίου για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τον περιορισμό των εργασιακών δικαιωμάτων που θα συζητηθεί και ψηφιστεί στη βουλή τις επόμενες μέρες.

Στο άρθρο 179 του νομοσχεδίου προτείνεται:
«1. Το δημοτικό συμβούλιο, μπορεί κατά την κρίση του, να αποφασίζει για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4412/2016 (Α΄147) για την εκτέλεση συγκεκριμένων υπηρεσιών συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων, συντήρησης χώρων πρασίνου κα ηλεκτροφωτισμού. Με απόφαση καθορίζονται ιδίως, το αντικείμενο των παρεχόμενων υπηρεσιών, η διάρκεια και η περιοχή, εντός της οποίας αυτές παρέχονται». Με το άρθρο αυτό απλοποιούνται οι διαδικασίες και αίρεται οποιαδήποτε δυσκολία για να αναθέτουν οι δήμοι σε ιδιώτες μεγάλο φιλέτο της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η νέα διάταξη νόμου έρχεται να αλλάξει το άρθρο 61 του Ν.3979/2011 το οποίο προέβλεπε:
1. Για την παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων, ακολουθείται η διαδικασία για τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών, που προβλέπεται στις διατάξεις του π.δ. 60/2007 (Α' 64), σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 209 και 273 του Κ.Δ.Κ. (ν. 3463/2006). Με αιτιολογημένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών, τεκμηριώνεται η αδυναμία εκτέλεσης συγκεκριμένων υπηρεσιών με ίδια μέσα του δήμου και καθορίζονται, ιδίως, το αντικείμενο των παρεχόμενων υπηρεσιών, η διάρκεια και η περιοχή, εντός της οποίας αυτές παρέχονται.
Η κορυφή του παγόβουνου ή η αρχή του τούνελ;
Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Ν.Δ ως βασικός εκφραστής των συμφερόντων των ιδιωτικών εταιριών και εργολάβων, δίνει ΓΗ και ΥΔΩΡ, προκειμένου να επιταχύνει τις διαδικασίες για τη δυναμική είσοδο των ιδιωτικών συμφερόντων στην κατεύθυνση της πλήρους εκχώρησης της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Με το νομοσχέδιο προσθέτει έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα της πλήρους διαχείρισης από ιδιώτες αφού:
-Ήδη έχει δοθεί από το κράτος σε ιδιωτικές εταιρείες άδεια ίδρυσης και λειτουργίας μονάδων για καύση απορριμμάτων (ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ στην Κοζάνη) που σε συνδυασμό με την ανυπαρξία ενός ενιαίου κρατικού σχεδιασμού για την διαχείριση, ανακύκλωση, και ταφή, οδηγεί πολλούς δήμους να καταφύγουν σε αυτές πληρώνοντας τεράστια ποσά από τα τέλη που καταβάλλουν οι δημότες.
-Η διαχείριση της ανακύκλωσης έχει και αυτή ανατεθεί αποκλειστικά σε ιδιωτικές εταιρείες – μοναδική εξαίρεση ο Δήμος Βύρωνα-οι οποίες θησαυρίζουν και όχι μόνο αποδίδουν ψίχουλα στους δήμους αλλά (δεδομένης της ανυπαρξίας ελέγχου από το κράτος) δεν τηρούν στοιχειώδεις προδιαγραφές ασφάλειας με αποτέλεσμα μέχρι τώρα την πρόκληση ατυχημάτων με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Η σημερινή κυβέρνηση πάτησε πάνω στην πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και στα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν με ευθύνη των δημάρχων των οποίων οι πολιτικές απαξίωσης των υπηρεσιών καθαριότητας, που ακολούθησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, οδήγησαν στην αποψίλωσή τους (έλλειψη μόνιμου προσωπικού, περιορισμένη ανακύκλωση, παλαιωμένος μηχανολογικός εξοπλισμός κλπ). Οι πολιτικές αυτές πληρώνονται με αίμα από τους εργαζόμενους στην καθαριότητα (μόνιμους και συμβασιούχους) αφού τα τελευταία χρόνια τα καταγεγραμμένα εργατικά ατυχήματα (θανατηφόρα πολλές φορές) έρχονται το ένα μετά το άλλο.

Τεράστιες, διαχρονικές και διακομματικές οι ευθύνες των δημοτικών αρχών (οι οποίες σημειωτέον έκλεισαν μάτια και αυτιά όταν το 2017 τους δόθηκε η δυνατότητα για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού). Οι ευθύνες των Δημοτικών αρχών είναι τεράστιες. Αντί να υπογράφουν συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες, να κάνουν τους Ντίλερ, οφείλουν να οργανώσουν τις υπηρεσίες καθαριότητας με τέτοιο τρόπο που και νέες θέσεις σταθερής εργασίας να δημιουργούν και έσοδα να έχουν μέσω της ενίσχυσης της ανακύκλωσης, και το περιβάλλον να προασπίζουν.

Το σχέδιο Κυβέρνησης και Δημάρχων για την συμμετοχή ιδιωτικών εταιριών στη διαχείριση των απορριμμάτων άν περάσει δεν θα έχει μόνο αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους στους δήμους, αλλά κυρίως στις τοπικές κοινωνίες και στους πολίτες. Οι ιδιωτικές εταιρείες πιέζουν να πάρουν συνολικά, ή μέρος των απορριμμάτων γιατί τα σκουπίδια κρύβουν χρυσό. Είναι πολλά τα λεφτά.

Ποιος όμως θα τα πληρώσει;
Η εμπειρία από δήμους που περιστασιακά δόθηκε η αποκομιδή σε ιδιώτες (πχ Δήμος Θεσσαλονίκης, Ρόδο) απέδειξε ότι πολλαπλασιάζεται το κόστος το οποίο εκ των πραγμάτων θα μετακυλιστεί στους δημότες μια και ο μόνος τρόπος να καλυφθεί είναι η επιβολή δυσβάσταχτων δημοτικών τελών.

Το λόγο έχουν οι εργαζόμενοι και οι πολίτες.
Δεν θα επιτρέψουμε στα δημοτικά συμβούλια να εκχωρήσουν σε ιδιωτικές εταιρείες την διαχείριση, περισυλλογή, μεταφορά οικιακών και ογκωδών απορριμμάτων, τον οδοκαθαρισμό, το πράσινο, τον ηλεκτροφωτισμό. Να μην θησαυρίσουν οι ιδιωτικές εταιρείες με τα δικά μας απορρίμματα.

Καλούμε το συνδικαλιστικό κίνημα-ΠΟΕ ΟΤΑ, ΑΔΕΔΥ, Πρωτοβάθμια Σωματεία, Δημοτικές Παρατάξεις, συλλογικότητες γειτονιών, σε αγωνιστικό συναγερμό. Να μην περάσουν τα σχέδια Κυβέρνησης, Δημάρχων, Εταιρειών για την διαχείριση των απορριμμάτων. Να αξιοποιηθούν τα απορρίμματα μας προς όφελος του δημοσίου και της κοινωνίας και όχι για τα ιδιωτικά συμφέροντα. Να σχεδιαστεί και να ενισχυθεί η ανακύκλωση, να έχουμε ανθρώπινες πόλεις. ΔΕΝ χρειάζονται οι ιδιωτικές εταιρείες.
Η κοινωνία έχει ανάγκη άλλες πολιτικές, για την διαχείριση των απορριμμάτων. ΌΧΙ στην ιδιωτικοποίηση που εξυπηρετεί μόνο τα ιδιωτικά συμφέροντα.
Οκτώβριος 2019

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"