Ηχηρό μήνυμα σε καταστηματάρχες της Αθήνας που λειτουργούν πέραν των νόμων, σε πολλές περιπτώσεις ασύδοτα, στέλνει ο δήμος Αθηναίων, καθώς στην σημερινή (15/6/22) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκαν οι αποφάσεις για 6μηνο λουκέτο σε έξι καταστήματα.
Τα καταστήματα αυτά, παρά τις συστάσεις και πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί, οι ιδιοκτήτες τους συνέχιζαν να καταπατούν κοινόχρηστο χώρο με τα τραπεζοκαθίσματα τους αδιαφορώντας για τους πεζούς.
Την ίδια στιγμή ο δήμος Αθηναίων έχει ξεκινήσει σαρωτικούς ελέγχους στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχουν λάβει άδειες κατάληψης κοινοχρήστων. Επιπλέον γίνονται και έλεγχοι σε ότι αφορά τις άδειες λειτουργίας τους αλλά και για ηχορύπανση καθώς υπάρχουν αρκετές καταγγελίες και παράπονα από κατοίκους για κατάχρηση ωραρίου αλλά και για υπερβολική ηχορύπανση.
Μάλιστα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Κορομάντζος υπογράμμισε ότι οι έλεγχοι θα συνεχίσουν να είναι εντατικοί καθώς παρατηρείται το φαινόμενο κάποιοι καταστηματάρχες να έχουν δείξει… υπερβάλλοντα ζήλο στην κατάληψη κοινοχρήστων χώρων πιστεύοντας ότι ο δήμος θα κάνει τα στραβά μάτια επειδή τους δόθηκε λόγο παραπάνω χώρος εξαιτίας της καραντίνας που είχαν επιβάλει τα μέτρα καταπολέμησης του κορωνοϊού.
Οι ελεγχοι
Από την αρχή του χρόνου η Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας και οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου, έχουν πραγματοποιήσει σωρεία ελέγχων στα καταστήματα Υγειονομικού ενδιαφέροντος και ήδη έχουν εκδοθεί 324 εντολές απομάκρυνσης τραπεζοκαθισμάτων, σε σύνολο 732 παραβάσεων.
Τώρα ο δήμος για πρώτη φορά, το Δημοτικό Συμβούλιο, ενέκρινε την αναστολή έκδοσης άδειας κατάληψης κοινόχρηστου χώρου ή ανάκληση της τυχόν υπάρχουσας άδειας για διάστημα έξι μηνών σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρέθηκαν σε δύο διαδοχικούς ελέγχους να έχουν καταλάβει επιπλέον χώρο από τον προβλεπόμενο.
Συγκεκριμένα, σε έξι καταστήματα -δύο στο Κολωνάκι, δύο στην Αιόλου και δύο στο Κουκάκι- τα συνεργεία του Δήμου σήκωσαν τα τραπεζοκαθίσματα και οι ιδιοκτήτες τους δε θα έχουν τη δυνατότητα για τους επόμενους έξι μήνες να αιτηθούν στον Δήμο άδεια για κατάληψη δημοσίου χώρου. Ενδεικτικά, σε ένα από αυτά, επιβλήθηκε και πρόστιμο ύψους 20.000 ευρώ, ενώ σε ένα ακόμη από την ίδια λίστα, το ύψος του προστίμου που βεβαιώθηκε ανήλθε στις περίπου 10.000 ευρώ. Ωστόσο, το πραγματικό πρόστιμο είναι πολύ μεγαλύτερο, εάν αναλογιστεί κανείς την απώλεια εσόδων που προκύπτει λόγω της αφαίρεσης των τραπεζοκαθισμάτων.
Την ίδια «μοίρα» θα έχουν, όπως αναφέρουν πηγές του Δήμου Αθηναίων, και άλλες επιχειρήσεις στις οποίες έχουν ήδη βεβαιωθεί αντίστοιχες παραβάσεις και μένει να ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη από τον Νόμο διαδικασία.
Καταλήψεις και από περίπτερα και μίνι μάρκετ
Παρανομίες και κατάληψη χωρίς άδεια κοινόχρηστου χώρου καταγράφονται και σε εμπορικά καταστήματα, μίνι μάρκετ, υπαίθριους πάγκους και περίπτερα. Συγκεκριμένα, από την αρχή του χρόνου, έχουν πραγματοποιηθεί 457 έλεγχοι σε περίπτερα για υπέρβαση στην κατάληψη κοινόχρηστου χώρου σε:
– 96 εμπορικά καταστήματα
– 43 πάγκους υπαίθριου εμπορίου
– 184 μίνι μάρκετ
Συνολικά, έχουν επιδοθεί 231 εντολές άρσης κατάληψης στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις..
Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες παρανομίες
Η πλατεία Αγίας Ειρήνης, η οδός Αρχελάου, η οδός Τσακάλωφ και η πλατεία Μαβίλη, είναι οι περιοχές στις οποίες έχουν εντοπιστεί τα πιο έντονα προβλήματα, με αποτέλεσμα εκεί οι υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων να έχουν εστιάσει το τελευταίο διάστημα τους ελέγχους. Συνολικά, σε καθημερινή βάση, επτά συνεργεία διενεργούν κατά τις βραδινές ώρες, ελέγχους στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος .
Έτσι, τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου Αθηναίων:
Στην πλατεία Αγ. Ειρήνης έχουν διενεργηθεί 29 έλεγχοι σε καταστήματα με παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 9 άρσεις τραπεζοκαθισμάτων.
Στην οδό Αρχελάου (Παγκράτι) έχουν πραγματοποιηθεί 33 έλεγχοι και 11 άρσεις τραπεζοκαθισμάτων.
-Αντίστοιχα, στην οδό Τσακάλωφ 31 (Κολωνάκι) έλεγχοι και 7 άρσεις τραπεζοκαθισμάτων και
-Στην πλατεία Μαβίλη 14 έλεγχοι και 3 άρσεις τραπεζοκαθισμάτων.