Στην 36η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η Ανοιχτή Πόλη έκανε τις παρακάτω παρεμβάσεις, εκτός ημερήσιας διάταξης:
• Σε πρόσφατη συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε απόφαση να ξεκινήσει η εκπόνηση μελέτης για την εφαρμογή του σχεδιασμού και την προστασία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, σύμφωνα με όσα ισχύουν και στο ΠΔ του 2011. Αυτή η διαδικασία ωστόσο θα απαιτήσει χρόνο. Είναι εύλογο συνεπώς το αίτημα που θέτει η Επιτροπή Αγώνα, να γίνουν άμεσες ενέργειες από την πλευρά του Δήμου Αθηναίων, για την αποκατάσταση προβληματικών καταστάσεων που καταστρατηγούν τις προβλέψεις του ΠΔ. Για παράδειγμα, ενέργειες για τον περιορισμό της κυκλοφορίας και την εκτεταμένη στάθμευση οχημάτων, έλεγχος των ασύμβατων χρήσεων και απομάκρυνση αυθαίρετων περιφράξεων. Ρωτήσαμε τη Δημοτική Αρχή αν προτίθεται να σχεδιάσει και να προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις.
• Ρωτήσαμε τη Δημοτική Αρχή για το σχεδιασμό της, σχετικά με τα προβλήματα που συνεχίζουν να δημιουργούνται στην πόλη από την αρρύθμιστη κυκλοφορία και στάθμευση των τουριστικών λεωφορείων. Παρά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και τη συμφωνία παραχώρησης που συνάφθηκε τον περασμένο Ιούνιο με την ΕΤΑΔ, για χρήση του χώρου στάθμευσης στο Τάε Κβον Ντο, η σύμβαση έληξε χωρίς να αξιοποιηθεί. Σαν αποτέλεσμα, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά προβληματική, δυσκολεύει την καθημερινότητα των κατοίκων και καθιστά αναγκαία την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης το συντομότερο.
• Δεχόμαστε πολλές αναφορές από κατοίκους για την κακή κατάσταση των πεζοδρομίων, καθώς και την κατάληψή τους από εμπόδια, όπως τραπεζοκαθίσματα, πινακίδες, φράχτες σε εργοτάξια ιδιωτικών ανεγειρόμενων οικοδομών κ.α. Πρόβλημα υπάρχει και με τις διαβάσεις πεζών, αφού σε πολλές περιπτώσεις έχουν σβηστεί οι διαγραμμίσεις και υπάρχει ανάγκη για αποκατάστασή τους. Τα παραπάνω φαινόμενα δημιουργούν μια κατάσταση ανασφάλειας, καθώς εγκυμονούν κινδύνους για όσους κινούνται στην πόλη και ειδικότερα των μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων, ατόμων με αναπηρία, ανθρώπων με καροτσάκια ή άλλες κινητικές δυσκολίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε την κακή κατάσταση στα πεζοδρόμια των Εξαρχείων (όπως στις οδούς Ασκληπιού, Ιπποκράτους και Χαριλάου Τρικούπη) και των Πετραλώνων (όπως στις οδούς Κειριαδών και και Τριων Ιεραρχών). Ζητήσαμε από τη Δημοτική Αρχή να προτεραιοποιήσει τις άμεσες ανάγκες και να προχωρήσει στις απαιτούμενες παρεμβάσεις.
• Αναφερθήκαμε στα ζητήματα που αφορούν τον κοινόχρηστο χώρο επί των οδών Μοισιόδακος και Αυγερινού, στα οποία αναφέρεται με πρόσφατη επιστολή του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων. Ο χώρος χαρακτηρίστηκε ως κοινόχρηστο πράσινο με την 1659/2008 Απόφαση του Δήμου, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει η ανάλογη φροντίδα και αυτός συντηρείται από τους κατοίκους. Οι κάτοικοι ζητούν να γίνουν άμεσα εργασίες για την στερέωση του εδάφους, καθώς υπάρχει έντονη υψομετρική διαφορά και κλίση, να φυτευθούν κατάλληλα δέντρα, ο χώρος να διαμορφωθεί σε παρκάκι και να συντηρείται συστηματικά.
• Επαναφέραμε το θέμα του οικοπέδου της ΔΕΗ επί της οδού Λάμψα, ενός χώρου που έχει χαρακτηριστεί ως κοινόχρηστο πράσινο από το 2003, μετά από αγώνες των κατοίκων. Πρόκειται για 2,7 στρέμματα που μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν ως πάρκο και να αποδοθούν στη γειτονιά. Ωστόσο, παρά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για απαλλοτρίωση του χώρου, οι διαδικασίες σέρνονται με αργούς ρυθμούς. Ζητήσαμε ενημέρωση για τις ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει η Δημοτική Αρχή.
• Ζητήσαμε ενημέρωση σχετικά με το οικόπεδο Ο.Τ.99 μεταξύ των οδών Ερμωνάσσης, Ολβίας, Γάγγρας και Ηρακλείου, στη Ριζούπολη. Μετά από μακρόχρονους αγώνες, το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε την Απόφαση 752/08.05.2023, στην κατεύθυνση της απόδοσης του χώρου στην περιοχή, σε όφελος των δημοτών. Ωστόσο, και σε αυτήν την περίπτωση, η διαδικασία δεν προχωρά, καθώς ο σχετικός φάκελος, μετά την έγκριση της Περιφέρειας Αττικής και του ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α., βρίσκεται στο ΥΠΕΝ προκειμένου να εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Ζητήσαμε από τη Δημοτική Αρχή να μεριμνήσει για την επίσπευση των διαδικασιών.
• Ζητήσαμε ενημέρωση για τις ενέργειες που έχουν γίνει από τη σημερινή, αλλά και την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, για τον καθαρισμό του συντριβανιού στην Πλατεία Συντάγματος. Ρωτήσαμε πότε ήταν η τελευταία φορά που αυτό συντηρήθηκε και ζητήσαμε να ξεκαθαρίσει η κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ Δήμου Αθηναίων και Υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να μην προκύπτει το πρόβλημα της μετάθεσης ευθυνών.
Εγκαταστήστε την εφαρμογή android SEPOLIA.NET
Εγκαταστήστε την εφαρμογή android SEPOLIA.NET:
από το Google Play --->
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sepolianet.sepolia