Η Ανοιχτή Πόλη έκανε τις παρακάτω παρεμβάσεις στην 11η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου:
<<Ανάγκη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης>>
Η παρατεταμένη και επιδεινούμενη στεγαστική κρίση είναι μείζον θέμα για την πόλη που έτσι γίνεται όλο και πιο εχθρική προς τους κατοίκους της. Πρώτοι οι πιο ευάλωτοι εξωθούνται εκτός κατοικίας, μέσα από την αλματώδη αύξηση των ενοικίων (μέχρι και 60% αύξηση την τελευταία πενταετία) και την υπαγωγή χιλιάδων διαμερισμάτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ιστορικές γειτονιές της πόλης κινδυνεύουν να χαθούν και να μετατραπούν σε γειτονιές τουριστικής χρήσης, ενώ 70% των νέων έως 34 ετών αναγκάζονται να μένουν στο γονικό σπίτι.
Είναι γνωστό ότι διαχρονικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα είχε περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης στις πολιτικές κατοικίας. Είναι επιτακτικό όμως να ανοίξει ο διάλογος στο Δήμο Αθηναίων, ώστε η πόλη να διαμορφώσει θέσεις και διεκδικήσεις. Με διατύπωση ρυθμιστικού πλαισίου για τη βραχυχρόνια μίσθωση και με συγκεκριμένα βήματα για τη διάσωση του πολυλειτουργικού χαρακτήρα της πόλης. Είναι ώριμη η στιγμή για να διεκδικήσουμε την κατάργηση της Golden Visa, στα βήματα της Ισπανίας, και να διεκδικήσουμε ολιστικές πολιτικές για την κατοικία και την κοινωνική στέγη.
<<Ανοιχτά πάρκα για τους κατοίκους>>
Η πρωτοβουλία της Περιφέρειας να κλείσει το Πεδίο του Άρεως και το λόφο Φινόπουλου, κάτω από ήπιες κλιματικές συνθήκες, για το φόβο πυρκαγιάς, είναι ένας πολύ άσχημος οιωνός. Σίγουρα ο αποκλεισμός των κατοίκων από τους ελάχιστους χώρους πρασίνου και αναψυχής που διαθέτουν δεν αποτελεί σοβαρή πολιτική προστασίας, αντίθετα δυσχεραίνει την καθημερινότητα των κατοίκων, μπροστά σε ένα καλοκαίρι που αναμένεται δύσκολο. Ρωτήσαμε αν υπήρξε ενημέρωση της Δημοτικής Αρχής για την τουλάχιστον άστοχη απόφαση της Περιφέρειας, καθώς και αν υπάρχει σχέδιο συνεργασίας με την κεντρική διοίκηση, για την αποτελεσματική αντιπυρική προστασία του αστικού πρασίνου.
<<Ηχορύπανση εκτός ελέγχου>>
Κάτοικοι του Μοναστηρακίου και άλλων περιοχών της πόλης διαμαρτύρονται για την ακραία κατάσταση που αντιμετωπίζουν με την ηχορύπανση από νυχτερινά μαγαζιά. Καταγγελίες έρχονται από πολλές γειτονιές της Αθήνας, όπως το Γκάζι, τα Εξάρχεια, το Κολωνάκι, το Παγκράτι και άλλες. Ιδιαίτερα μετά την πανδημία, το φαινόμενο έχει εκτροχιαστεί, με έκρηξη του αριθμού των καταστημάτων, με επιδείνωση της ηχορύπανσης και των περιστατικών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, και με τελικό αποτέλεσμα να γίνεται η καθημερινότητα των κατοίκων αβίωτη.
Ο Δήμος Αθηναίων πρέπει να συγκροτήσει σχέδιο δράσης: με ρυθμίσεις στην έκδοση αδειών κέντρων διασκέδασης, επανεξέταση των όρων λειτουργίας των ΚΥΕ, αλλά και αξιοποιώντας τις δυνατότητες για την αποτελεσματική αστυνόμευσή τους.
<<Ανοιχτά Σχολεία>>
Ζητήσαμε ενημέρωση για τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής, σχετικά με τις δυνατότητες αναζωογόνησης του προγράμματος των Ανοιχτών Σχολείων. Η Ανοιχτή Πόλη, ήδη από την προηγούμενη δημοτική θητεία, επισημαίνει την ανάγκη για την επανέναρξη ενός προγράμματος που στο παρελθόν υπήρξε εξαιρετικά επιτυχημένο και που αναβαθμίζει δημιουργικά τη σχέση των σχολικών κοινοτήτων με τις τοπικές κοινωνίες.
<<Να προστατευτεί η χρήση του ΠΑΛΑΣ>>
Ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να ενεργήσει για την προστασία της χρήσης του εμβληματικού Κινηματογράφου «ΠΑΛΑΣ» στο Παγκράτι. Το ζήτημα της προστασίας της χρήσης των ιστορικών κινηματογραφικών αιθουσών της πόλης έχει ήδη τεθεί με ένταση, με αφορμή τον προοπτική των πολιτιστικών τοπόσημων ΙΝΤΕΑΛ και ΑΣΤΟΡ. Ο Δήμος Αθηναίων οφείλει να αναγνωρίσει ότι αποτελεί ζήτημα προστασίας της ιστορικής μνήμης της πόλης, αλλά και της φυσιογνωμίας της περιοχής, και να δράσει ανάλογα.
<<Επανενεργοποίηση του «συνΑθηνά»>>
Θέσαμε το ζήτημα της επανενεργοποίησης της πλατφόρμας του «συνΑΘηνά» που σήμερα πρακτικά δεν είναι λειτουργική, χωρίς τις αναγκαίες δυνατότητες πρόσβασης σε χρηματοδότηση. Η Ανοιχτή Πόλη θεωρεί σημαντικό να δρομολογηθούν ενέργειες για την πιο αποτελεσματική λειτουργία της, ώστε να ενισχυθεί ο κοινωνικός και αλληλέγγυος ρόλος της και να αποτελέσει εργαλείο ενίσχυσης ιδιαίτερα νέων εγχειρημάτων, σε μια συνθήκη όπου οι δυσκολίες που συναντούν οι νέοι άνθρωποι για να ξεκινήσουν κάτι δικό τους είναι πολλές. Παράλληλα, προτείναμε στη Δημοτική Αρχή να μελετήσει και να προωθήσει τη δημιουργία ενός coworking space του Δήμου Αθηναίων για νέους και νέες της πόλης, όπως συμβαίνει σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις αυτή τη στιγμή.
<<Βιώσιμες υποδομές για τα αδέσποτα ζώα>>
Ζητήσαμε ενημέρωση για τους σχεδιασμούς της Δημοτικής Αρχής, σχετικά με τις δημοτικές υποδομές για τα αδέσποτα μη ανθρώπινα ζώα. Είναι αμφίβολο αν το καταφύγιο «Σωκράτης» στον Ελαιώνα αποτελεί μια μακροπρόθεσμα βιώσιμη λύση, δεδομένης και όλης της αλλαγής που προδιαγράφεται για την περιοχή, η οποία πλέον θα συγκεντρώνει, πέρα από αστικές, μητροπολιτικές και υπερτοπικές χρήσεις. Αντίστοιχα, βιώσιμη και ουσιαστική πρέπει να καταστεί η λειτουργία του Δημοτικού Κτηνιατρείου, εξασφαλίζοντας τον απαιτούμενο εξοπλισμό και επαρκή στελέχωση.