Με διαδοχικές ανακοινώσεις της, η δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη», εξηγεί τις αποψεις της, τις οποίες διατύπωσε και στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σχετικά με το ότι δύο σπουδαίοι χώροι της Αθήνας, ο «Λουμπαρδιάρης» στου Φιλοπάππου και το θέατρο ΕΜΠΡΟΣ πέρασαν στα χέρια του Δήμου ΑΘηναίων.
Να μην παραδοθεί το αναψυκτήριο του Λουμπαρδιάρη στην αβεβαιότητα
Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, συζητήθηκε η σύμβαση μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), για την εκμίσθωση του τουριστικού περιπτέρου Λουμπαρδιάρη στον λόφο Φιλοπάππου.
Παρά το γεγονός ότι η παραχώρηση του σημαντικού αυτού ακινήτου στον Δήμο Αθηναίων είναι μια καταρχήν θετική εξέλιξη, η Ανοιχτή Πόλη καταψήφισε τη σύμβαση για τους παρακάτω λόγους:
• Η δημοτική αρχή έκρινε περιττό να συμπεριλάβει στην εισήγησή της το τοπογραφικό διάγραμμα που ρητά επισυνάπτεται στη σύμβαση, και το οποίο περιγράφει με ακρίβεια το προς εκμίσθωση ακίνητο. Πρόκειται για παράλειψη ουσιαστική, αφού το αναψυκτήριο έχει εμβαδόν περί τα 200 τ.μ. (μαζί με τους ημιυπαίθριους χώρους), όμως η έκταση του προς εκμίσθωση ακινήτου, βάσει της οποίας υπολογίζεται το μίσθωμα, υπερβαίνει τα 1000 τ.μ.! Παραμένει έτσι ασαφές τι περιλαμβάνει αυτή η έκταση, και πώς θα την εκμεταλλευτεί ο Δήμος, από την στιγμή μάλιστα που το αναψυκτήριο είναι μέρος ενός μνημειακού συνόλου που περιλαμβάνει και τα λιθόστρωτα και τις φυτεύσεις του περιβάλλοντος χώρου.
• Η δημοτική αρχή, για μια ακόμη φορά, κινείται έξω από το πλαίσιο όποιας δομημένης διαβούλευσης. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η αστική εταιρεία για την προστασία και ανάδειξη του έργου του Πικιώνη, όσο και το Δ.Σ. της Εθνικός Κήπος – Μητροπολιτικό Πράσινο ΑΕ, η οποία και έχει ως αντικείμενο τη διαχείριση, ανάδειξη και αξιοποίηση του λόφου Φιλοπάππου, πληροφορήθηκαν για την κίνηση αυτή του Δήμου από τα δημοσιεύματα του τύπου.
• Στη σύμβαση γίνεται αναφορά σε ενδεχόμενες “νομιμοποιήσεις” των αυθαιρεσιών του προηγούμενου ενοικιαστή. Δεν είναι σαφές αν αυτές αφορούν και την καταπατημένη έκταση στη βορεινή πλευρά ενώ, σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια διαδικασία δεν συνάδει με τον προστατευόμενο-μνημειακό χαρακτήρα του χώρου.
• Όπως και στην προγραμματική σύμβαση με το ΥΠΠΟΑ για τον λόφο Φιλοπάππου, έτσι και σε αυτή την περίπτωση η Ανοιχτή Πόλη διατυπώνει την ανησυχία της για την αποσπασματική προσέγγιση στο εμβληματικό για την Αθήνα του έργου του Πικιώνη. Μέλημά μας είναι να αναδειχθεί ως μνημείο υψηλής αρχιτεκτονικής, αισθητικής και ιστορικής αξίας, γι αυτό θα επιδιώξουμε την ενιαία αντιμετώπιση με σεβασμό στο σύνολο των παρεμβάσεων Πικιώνη.
• Η πλημμελής μέχρι τώρα ενημέρωση τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και των βασικών ενδιαφερόμενων για τον χώρο και το μέλλον του δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη ότι οι δημόσιες δεσμεύσεις του δημάρχου για “ευρεία διαβούλευση” θα τηρηθούν.
Αν η δημοτική αρχή επιθυμεί συναίνεση στους σχεδιασμούς της για το χώρο του Λουμπαρδιάρη θα πρέπει να δώσει πολύ συγκεκριμένες εγγυήσεις για το πώς πρόκειται να αξιοποιηθεί ο χώρος αυτός με τρόπο που αφενός να σέβεται τον προστατευόμενο - μνημειακό χαρακτήρα του και αφετέρου να έχει οικονομικό νόημα βάσει του συμφωνημένου μισθώματος.
Οι κάτοικοι και οι φορείς τους δεν είναι πρόθυμοι να παραδώσουν έναν χώρο που τους είναι πολύτιμος σε ένα αβέβαιο μέλλον.
Κανένας σχεδιασμός για το “ΕΜΠΡΟΣ” χωρίς τους ανθρώπους που το κράτησαν ζωντανό
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η δημοτική αρχή έφερε ως θέμα τη ψήφιση σύμβασης παραχώρησης του θεάτρου “ΕΜΠΡΟΣ” από την ΕΤΑΔ ΑΕ στον Δήμο της Αθήνας. Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγους μήνες μετά από την αυθαίρετη επιχείρηση εργολαβικού συνεργείου να τσιμεντώσει τα ανοίγματα του ιστορικού διατηρητέου κτιρίου, για την οποία μάλιστα η Ανοιχτή Πόλη είχε καταθέσει μήνυση. Για την επιχείρηση εκείνη κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη – ούτε η ΕΤΑΔ, στην οποία ανήκει το κτίριο, ούτε ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος επέλεξε να σιωπήσει απέναντι στην κακοποίηση ενός ιστορικού μνημείου της πόλης.
Η Ανοιχτή Πόλη είχε τότε προτείνει να μεριμνήσει ο Δήμος για ενδεχόμενες ανάγκες του διατηρητέου κτηρίου και λοιπά λειτουργικά έξοδα, ώστε να συνεχίσει αδιατάρακτα η λειτουργία του χώρου ως αυτοδιαχειριζόμενου ελεύθερου κοινωνικού χώρου πολιτισμού, υπό την ευθύνη των ομάδων που τον κράτησαν ζωντανό όλα αυτά τα χρόνια.
Το ίδιο υποστηρίζουμε και τώρα. Η εισήγηση της δημοτικής αρχής κινείται δυστυχώς σε μία κατεύθυνση ξένη προς τη φυσιογνωμία του χώρου, που δείχνει άγνοια και περιφρόνηση της διαδρομής και της σημασίας του θεάτρου “ΕΜΠΡΟΣ”. Αλλά και χωρίς να έχει προηγηθεί η οποιαδήποτε διαβούλευση (κατά την πάγια πλέον τακτική της δημοτικής αρχής του κ. Μπακογιάννη), ούτε εντός του Δήμου, αλλά – το κρισιμότερο – ούτε με τους ανθρώπους και τις συλλογικότητες που έχουν κρατήσει το χώρο ζωντανό.
Το θέατρο “ΕΜΠΡΟΣ” έχει αποτελέσει για περισσότερο από δέκα χρόνια ένα δυναμικό όσο και σπάνιο εγχείρημα για την πολιτιστική δημιουργία της πόλης. Οι ανακοινώσεις υπεράσπισης από φορείς όπως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, και κυρίως οι χιλιάδες άνθρωποι που έχουν αγκαλιάσει το εγχείρημα όλα αυτά τα χρόνια είναι η καλύτερη απόδειξη αυτής της σημασίας. Η Ανοιχτή Πόλη θεωρεί τις καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες του ελεύθερου αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός, όπως και τον τρόπο λειτουργίας του, πλούτο για την Αθήνα. Και ενώ υπάρχουν γνωστά παραδείγματα από πόλεις της Ευρώπης που αγκάλιασαν και έδωσαν χώρο σε παρόμοια εγχειρήματα, η χθεσινή εισήγηση της δημοτικής αρχής αποτελεί άμεση απειλή για τη συνέχιση της προσφοράς του “ΕΜΠΡΟΣ” στην πολιτιστική ζωή της πόλης.
Καταψηφίσαμε την εισήγηση της δημοτικής αρχής και την καλέσαμε να ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση με τη συλλογικότητα του “ΕΜΠΡΟΣ”, με σεβασμό στην ιστορία του χώρου, στην αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης, αλλά και στην ανάγκη για χώρους αυτόνομης δημιουργικής έκφρασης. Η προστασία του κτιρίου του “ΕΜΠΡΟΣ” είναι κάθε άλλο παρά ασύμβατη με την σημερινή του λειτουργία: είναι καθαρά ζήτημα πολιτικής βούλησης και επιλογών.