sepolia logo

Παρεμβάσεις της Ανοιχτής Πόλης στην 9η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου: Καθώς η θητεία της δημοτικής αρχής πλησιάζει το τέλος της, εδραιώνεται η διαπίστωση ότι η κατάσταση των δημοτικών υπηρεσιών επιδεινώνεται. Η πολιτική της αποδυνάμωσης των υπηρεσιών και της ανάθεσης κρίσιμων αρμοδιοτήτων τους σε εργολαβίες δεν εξασφαλίζει ποιοτικές υποδομές που να εγγυώνται την ασφάλεια των δημοτών. Η υποβάθμιση της δυνατότητας του Δήμου Αθηναίων να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κατοίκων είναι ορατή στην καθημερινότητα της πόλης. Η Ανοιχτή Πόλη έκανε τις παρακάτω παρεμβάσεις, εκτός ημερήσιας διάταξης:
---Παιδικές Χαρές---
Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, ένα ακόμα παιδί οδηγήθηκε στο νοσοκομείο – σήμερα είναι καλά ευτυχώς – παίζοντας σε παιδική χαρά του Δήμου Αθηναίων, αυτήν τη φορά στις κούνιες στο Δουργούτι (πάρκο Δημήτρη Μπέη). Είχαν προηγηθεί τα ατυχήματα στην παιδική χαρά της οδού Δαφνομήλη στα Εξάρχεια, τον Μάιο του 2022 και τον Μάρτιο του 2023 τα σοβαρότερα, για τα οποία τόσο ο Δήμαρχος όσο και η Πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ δεσμεύτηκαν να κάνουν έρευνες, χωρίς να μας έχουν ενημερώσει έκτοτε για τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών.
Η παιδική χαρά της οδού Δαφνομήλη είχε παραδοθεί πιστοποιημένη το 2018, ενώ εκείνη στο Νέο Κόσμο είχε πρόσφατα ανακαινιστεί σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση. Γίνεται όμως προφανές ότι η διαδικασία πιστοποίησης, την οποία επικαλείται η δημοτική αρχή, δεν εξασφαλίζει τον επαρκή έλεγχο των υποδομών και τις έγκαιρες παρεμβάσεις συντήρησης. Οι κάτοικοι στο Δουργούτι μιλούν για έναν αφώτιστο και αφύλακτο χώρο με ασυντήρητα παιχνίδια.
Η δημοτική αρχή, σε κάθε ανάλογη περίσταση, επικαλείται τις ευθύνες άλλων: κακή χρήση των παιχνιδιών, βανδαλισμούς κλπ. Η αλήθεια είναι όμως ότι αυτό που δείχνουν τα επαναλαμβανόμενα ατυχήματα είναι η ανεπαρκής στήριξη των δημοτικών υπηρεσιών, ώστε να είναι αυτές σε θέση να διασφαλίζουν την ποιότητα και την ασφάλεια των δημόσιων υποδομών.
---Ειδικά Σχολεία και λειτουργία ΕΕΕΕΚ---
Άλλο θλιβερό δείγμα της κακής κατάστασης των υποδομών που είναι διαθέσιμες για τους κατοίκους αποτελούν οι συνθήκες στα Ειδικά Σχολεία της Αθήνας. Οι υφιστάμενες δομές στον Δήμο Αθηναίων είναι κορεσμένες, τη στιγμή μάλιστα που ένα κλάσμα μόνο των παιδιών που θα έπρεπε να είναι ενταγμένα σε αυτές εξυπηρετείται. Έξι από τις επτά χιλιάδες μένουν εκτός δομών, ή αναγκάζονται να απευθύνονται σε άλλους δήμους, με δυσάρεστες συνέπειες για την καθημερινότητα των οικογενειών. Με επιστολή τους, οι σύλλογοι γονέων των Ειδικών Σχολείων αναφέρονται σε σωρεία προβλημάτων που έχουν να κάνουν με την ακαταλληλότητα των υφιστάμενων χώρων, και ζητούν αύξηση χρηματοδότησης, ελέγχους αντισεισμικής προστασίας και πυρασφάλειας, έγκαιρη στελέχωση εν όψει της νέας χρονιάς, αλλά και μετεγκατάσταση σε νέα κτίρια για τα 1ο, 6ο και 10ο Δημοτικά Σχολεία.
Παράλληλα, εξακολουθεί να καθυστερεί η ανέγερση διδακτηρίου και η λειτουργία του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ), παρά την υφιστάμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για ανέγερση διδακτηρίου σε οικόπεδο επί της οδού Λάμψα, παρά τα εξώδικα που οι Σύλλογοι Γονέων έχουν απευθύνει στο Δήμο Αθηναίων και παρά την αυστηρή επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη που καλούσε τον Δήμο να να επιλύσει το πρόβλημα, ώστε να ανταποκριθεί στα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα του παιδιού και των ατόμων με αναπηρίες. Η παρατεινόμενη ταλαιπωρία αυτών των οικογενειών είναι πληγή για τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας που είναι η μοναδική πρωτεύουσα κράτους που στερείται ανάλογης δομής σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
---Μια γειτονιά χωρίς σχολείο;---
Μια ζωντανή και ασφαλής γειτονιά πρέπει να διαθέτει εκείνες τις υποδομές που υποστηρίζουν τη δυνατότητα των κατοίκων της να μένουν σε αυτήν. Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να παρακάμψει την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ και να επιμείνει στη μετατροπή του 26ου Γυμνασίου Αθηνών σε Πειραματικό, στερεί μια κεντρική γειτονιά της πόλης από το μοναδικό καθολικά προσβάσιμο δημόσιο σχολείο που διαθέτει. Καλέσαμε το Δημοτικό Συμβούλιο να σεβαστεί προηγούμενη ομόφωνη απόφασή του και να αναζητήσει κατάλληλο κτίριο, ώστε να ανταποκριθεί στο δίκαιο αίτημα των κατοίκων που δεν θέλουν να καταργηθεί το σχολείο της γειτονιάς τους.
---Η αλληλεγγύη σε διωγμό;---
Η υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών και υποδομών αφήνει σημαντικά κενά κοινωνικής πολιτικής που έρχονται να καλύψουν, όσο μπορούν, πρωτοβουλίες αλληλεγγύης. Μία από αυτές είναι η καταξιωμένη στην κοινή γνώμη κουζίνα “Άλλος Άνθρωπος” που πρόσφατα ελέγχθηκε, για μία ακόμα φορά, για υποτιθέμενες παραβάσεις, που τελικά δεν διαπιστώθηκαν. Ζητήσαμε σχετική ενημέρωση από τη δημοτική αρχή για τον έλεγχο που διενεργήθηκε και το αντικείμενό της. Σε ένα περιβάλλον ισχνών κοινωνικών πολιτικών, η καταστολή πρωτοβουλιών με κοινωνικό αποτύπωμα, όπως η παραπάνω, δεν δικαιολογείται.