Το νέο περιστατικό τραυματισμού στη Θεσσαλονίκη, όπου μία 27χρονη με ηλεκτρικό πατίνι νοσηλεύεται στο «Παπανικολάου» αφού χτες τα ξημερώματα έπεσε σε σταθμευμένο όχημα και τραυματίστηκε, έρχεται μετά από τρία θανατηφόρα περιστατικά σε Μύκονο, Πάρο και Κύθνο. Με την χρήση των συγκεκριμένων οχημάτων να συνεχίζεται σε συνθήκες πλήρους ασυδοσίας και μηδενικού ελέγχου από την ΕΛΑΣ και την Τροχαία, οι ειδικοί προειδοποιούν για μεγάλο αριθμό νεκρών και τραυματιών ειδικά όσο πλησιάζει η τουριστική περίοδος και η κορύφωσή της.
«Η χρήση των ηλεκτρικών πατινιών αυξάνεται γιατί ο κόσμος αναζητά εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης ... Η χρήση των ποδηλάτων αυξάνεται επίσης ... Η Πολιτεία δεν φροντίζει να δημιουργήσει υποδομές ούτε για τα ποδήλατα ούτε για τα πατίνια», είπε στο Open ο συγκοινωνιολόγος Σταύρος Κωνσταντινίδης.
«Υπάρχει καλώς ή κακώς ένα θεσμικό πλαίσιο, θα πρέπει να τηρηθεί. Αυτό θεσπίζει ως όριο μέγιστης ταχύτητας τα 25 χλμ./ώρα. Πρέπει σε επίπεδο εμπορικό τα πατίνια να έχουν «κόφτη» ταχύτητας, να μην μπορεί να προωθείται στην αγορά πατίνι που φτάνει τα 100 χλμ./ώρα. Υπάρχουν δύο εκδοχές, είτε εισάγονται πατίνια μεγαλύτερων ταχυτήτων χωρίς ελέγχους παρά την νομοθεσία είτε τροποποιούνται πατίνια των 25 χλμ./ώρα για να πηγαίνουν γρηγορότερα», τόνισε ο ίδιος.
«Το να κυκλοφορούν πατίνια στην Εθνική Οδό είναι παράλογο. Η νομοθεσία ορίζει ότι ένα πατίνι δεν μπορεί να κυκλοφορήσει ούτε καν σε δρόμο όπου το όριο ταχύτητας είναι πάνω από 50 χλμ. Στην πραγματικότητα, ο νόμος λέει ότι το πατίνι χρησιμοποιείται μόνο μέσα στα αστικά κέντρα και στους μικρούς δρόμους», συνέχισε. Και όπως ξεκαθάρισε, «η επιτήρηση της υπακοής στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας γίνεται από τις Αρχές, την Αστυνομία, την Τροχαία, τις δημοτικές υπηρεσίες. Υπάρχει μεγάλο θέμα».
Συνολικά στην Ελλάδα «πρέπει να δοθεί έμφαση στο θέμα της οδικής ασφάλειας μέσα στις πόλεις. Εκεί χάνονται οι μισοί συνάνθρωποί μας και οι σοβαροί τραυματισμοί. Τα αστικά ατυχήματα και δυστυχήματα με πεζούς, πατίνια, ποδήλατα, είναι πάρα πολλά. Πρέπει να γίνει στοχευμένη παρέμβαση. Δεν έχουμε κατανοήσει ότι το 50% των θανατηφόρων συμβάντων και των τραυματιών προκαλείται μέσα στα αστικά κέντρα».
Γι' αυτό, «η επόμενη κυβέρνηση πρέπει άμεσα να επανασυστήσει το υπουργείο Μεταφορών με νέο όνομα, «Μεταφορών, Βιώσιμης Κινητικότητας και Οδικής Ασφάλειας». Και επιτέλους στη χώρα να δοθεί έμφαση στο ζήτημα της οδικής ασφάλειας. Αυτή την στιγμή κανένας υπουργός, υφυπουργός, γενικός γραμματέας δεν το έχει στην ατζέντα του 24 ώρες το 24ωρο. Τα προβλήματα επιλύονται όταν αντιμετωπίζονται ταυτόχρονα και στην οργανωτική, θεσμική οργάνωση του κράτους», κατέληξε ο κ. Κωνσταντινίδης.
Σε παλαιότερη συνέντευξή του πάλι στο Open, ο ίδιος συγκοινωνιολόγος, είχε τονίσει τα παρακάτω:
Σήμερα στη χώρα μας ισχύει συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, το 2021, για να προβλέψει όλες τις ρυθμίσεις που πρέπει να συνοδεύουν τα ηλεκτρικά πατίνια και την χρήση τους. Αυτό αναγνωρίζει δύο κατηγορίες, για όλα τα ΕΠΗΟ «Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα) δηλαδή πατίνια, e-roller, e-skateboard, αυτοεξισορροπούμενα μονόκυκλα ή δίκυκλα (hoverboards, segways):
- ανώτατης ταχύτητας 6 χλμ./ώρα για ηλικίες 12+ που συμπεριφέρονται όπως οι πεζοί
- ανώτατης ταχύτητας 25 χλμ./ώρα για ηλικίες 15+ που προσιδιάζουν στο ποδήλατο
Ωστόσο στην πράξη αυτό το ανώτατο όριο των 25 χλμ./ώρα στην πράξη δεν τηρείται και υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις ακόμη και κίνησης τέτοιων οχημάτων στις εθνικές οδούς.
«Τα δύο περιστατικά στα νησιά πρέπει να προβληματίσουν, επειδή ως χώρα δεν έχουμε αντιμετωπίσει το μεγάλο θέμα της οδικής ασφάλειας, δεν έχουμε αντιμετωπίσει την διαχείριση των εναλλακτικών μορφών μετακίνησης. Οι όποιες προδιαγραφές δεν τηρούνται και δεν είναι δυνατόν να τηρούνται στην πράξη».
Τα 25 χλμ./ώρα ως ανώτατο όριο ταχύτητας για την κίνηση σε δρόμους κατοικημένων περιοχών με όριο ταχύτητας τα 50 χλμ./ώρα, είναι το πλαίσιο για τα πατίνια. Δηλαδή, τυπικά δεν μπορούν να κινούνται σε κεντρικούς δρόμους με ανώτερο όριο, όπως π.χ. η Σταδίου στην Αθήνα ή η Τσιμισκή στην Θεσσαλονίκη. Πρέπει να κινούνται σε παράπλευρους δρόμους. Αλλά αυτό μάλλον είναι αδύνατο να ελεγχθεί.
Στα νησιά η κατάσταση είναι πάρα πολύ κακή, οι συνθήκες κυκλοφορίας. Θρηνούμε κάθε χρόνο πάρα πολλούς νεκρούς, έχουμε πάρα πολλούς τραυματίες. Το πρόβλημα προκύπτει και από την παροχή των μέσων μέσω επιχειρήσεων ενοικίασης, τόσο για πατίνια όσο και για «γουρούνες», κάθε είδους οχήματα, που συνυπάρχουν στο δρόμο. Τα διαφορετικά χαρακτηριστικά τους δημιουργούν πάρα πολλά προβλήματα. «Πρέπει να δούμε με πολλή προσοχή το ζήτημα αυτό, γιατί θα έχουμε και άλλα θύματα, εφόσον δεν ελέγξουμε το ζήτημα της ταχύτητας».
Οι βασικοί κανόνες του ΚΟΚ για τα ΕΠΗΟ
υποχρεωτική χρήση κράνους
υποχρεωτική χρήση αντανακλαστικού εξοπλισμού τη νύχτα
μέγιστο όριο ταχύτητας τα 25 χλμ./ώρα
υποχρεωτική κίνηση σε ποδηλατόδρομους όπου υπάρχουν για την δεύτερη κατηγορία (6-25 χλμ./ώρα), αλλιώς στο δεξιό άκρο του οδοστρώματος
απαγόρευση κυκλοφορίας σε δρόμους με όριο ταχύτητας άνω των 50 χλμ./ώρα
υποχρεωτική ύπαρξη κουδουνιού, λευκού ή κίτρινου φωτός μπροστά, ερυθρού ανακλαστικού πίσω για νυχτερινή κίνηση
απαγόρευση χρήσης ακουστικών ή κινητού εν κινήσει
απαγόρευση μεταφοράς συνεπιβάτη
απαγόρευση παράλληλης πορείας με άλλο ΕΠΗΟ
υποχρεωτική μείωση ταχύτητας αντίστοιχης με τους πεζούς όπου υπάρχουν
υποχρεωτική παραχώρηση προτεραιότητας στους πεζούς
υποχρεωτική αποβίβαση και βάδισμα όταν δημιουργείται εμπόδιο ή κίνδυνος
Σημειώνεται ότι αντίστοιχες απαγορεύσεις υπάρχουν και για τους ποδηλάτες, που επίσης ευρέως δεν τηρούνται στους ελληνικούς δρόμους.
Τα ηλεκτρικά ποδήλατα επιπλέον θεωρούνται μοτοποδήλατα και πρέπει να τηρούν τους αντίστοιχους κανόνες.
Πηγή: Η ΑΥΓΗ
Comments (0)
Comments powered by CComment