Ε Π Ι Λ Ο Γ Ε Σ

Το κέντρο διασκεδάσεως «Ροσινιόλ» μέσα από τις εφημερίδες της εποχής του

29-01-2019 ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιχειρούμε ένα μικρό χρονικό της ιστορίας του κέντρου διασκεδάσεως Ροσινιόλ, που βρίσκονταν στο τέρμα της Δυρραχίου, μέσα από δημοσιεύσεις, διαφημίσεις...

Τα βουστάσια των Σεπολίων στο πέρασμα του χρόνου

21-04-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

«Ξεφυλλίζοντας» πάλι παλιές εφημερίδες, βρήκα μερικές δημοσιεύσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που αφορούν στα περίφημα βουστάσια των Σεπολίων.

Σεπόλια - ιστορίες από στόμα σε στόμα

20-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτό το άρθρο προσπαθεί να συγκεντρώσει αναμνήσεις και ιστορίες από τους παλιούς σεπολιώτες, όσους γράφουν στο facebook τουλάχιστον. Γιατί αυτά...

ΑΜΟΡΕ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια - [ενημερωμένο με τις μαρτυρίες κατοίκων]

15-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Διάβαζα πριν μερικές μέρες ένα αρθράκι που είχα γράψει παλαιότερα για τον θρυλικό κινηματογράφο των Σεπολίων ΑΜΟΡΕ και διαπίστωσα κάποιες...

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και «Αναγέννηση» πάνε μαζί για το ΒΟΤΡΥΣ στα Σεπόλια

10-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Με κοινό Δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» προτείνουν και διεκδικούν την...

Στην επικαιρότητα οι προτάσεις μαθητών του 53ου ΓΕΛ για την αξιοποίηση των ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

05-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 26 Ιουνίου του 2018 είχαμε αναδημοσιεύσει, συνοδεία ενός σύντομου εισαγωγικού σημειώματος, ένα ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84, που είχε σαν...

ΑΝΤΙΝΕΑ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια

29-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο κινηματογράφος «Αντινέα» κι αυτός στα σύνορα των Σεπολίων, όπως και η ΔΩΡΑ, βρισκόταν στην Λιοσίων 205 και διένυσε μια...

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» για ΒΟΤΡΥΣ - ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

04-11-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» απάντησε σε ερώτημά μας σχετικά με τις θέσεις της για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων...

Ακόμα χωματόδρομος στην Μανιτάκη στα Σεπόλια

04-11-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πόσα χρόνια ακόμα θα παραμείνει χωματόδρομος ένα κομμάτι 20 μέτρων το πολύ στην οδό Μανιτάκη στα Σεπόλια;

Η αλήθεια για την πολυκατοικία στην Αμβρακίας στα Σεπόλια και το πρόγραμμα ένταξης ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων

09-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Πολλά λέγονται στην γειτονιά μας τις τελευταίες μέρες σχετικά με την πολυκατοικία στην Αμβρακίας και την εγκατάσταση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε...

Οι Μύλοι Παινέση στα Σεπόλια και το νερό του Κηφισού

02-01-2021 ΙΣΤΟΡΙΑ

Από τα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι τα μέσα περίπου του 20ου, υπήρχαν αρκετοί μύλοι στην Αθήνα και μερικοί...

Μισή δουλειά στην Καλαμά στα Σεπόλια, μετά το γκρέμισμα της επικίνδυνης μάντρας δίπλα στην είσοδο των σχολείων

14-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Η επικίνδυνη μάντρα στην οδό Καλαμά στα Σεπόλια, που ήταν δίπλα στην είσοδο των σχολείων γκρεμίστηκε (όπως είχαμε γράψει και...

Στο 2%(!!!) το έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια

19-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 20 Οκτωβρίου είχαμε ενημερώσει ότι στο έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια είχε καλυφθεί το 0,9%, σύμφωνα...

Στα δάση, τα λιβάδια, ακόμα και τις πόλεις της Βορείου Αμερικής, ένα νέο είδος ζώου εξελίσσεται μπροστά στα μάτια των βιολόγων: μια παράξενη διασταύρωση ανάμεσα σε κογιότ, λύκους και σκύλους, άριστα προσαρμοσμένη στο σύγχρονο αμερικανικό τοπίο.


Το πιθανότερο είναι ότι το νέο, υβριδικό αρπακτικό εμφανίστηκε πριν από έναν με δύο αιώνες, όταν οι λύκοι λιγόστεψαν και δυσκολεύονταν να βρουν ταίρι από το δικό τους είδος, εκτιμούν οι ειδικοί.

Άλλοι ονομάζουν το πλάσμα «ανατολικό κογιότ», άλλοι προτιμούν την ονομασία coywolf, ή «κολύκος» σε ελεύθερη απόδοση. Όποιο όνομα κι αν χρησιμοποιήσει κανείς, το σίγουρο είναι ότι ο πληθυσμός του είναι μεγάλος και ίσως φτάνει τα εκατομμύρια άτομα, αναφέρει στο περιοδικό Economist ο Ρόναλντ Κέις του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Βορείου Καρολίνας.

Τα κογιότ ζουν κανονικά σε ανοιχτά λιβάδια και δεν κυνηγούν στα δάση όπου κινούνται οι λύκοι. Η διασταύρωση ανάμεσά τους έδωσε ένα αρπακτικό που κυνηγά με άνεση και στα δύο περιβάλλοντα, λέει ο Κέις.

Ακόμα και οι κραυγές τους μοιάζουν υβριδικές, αφού ξεκινούν με τις χαμηλές συχνότητες ενός λύκου που αλυχτάει, συνεχίζονται όμως στις ψηλότερες συχνότητες των κογιότ.

Η γενετική ταυτότητα του ανατολικού κογιότ αποκαλύφθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Stony Brooks στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι εξέτασαν δείγματα από συνολικά 437 ζώα. Το DNA του κογιότ κυριαρχεί, όμως το ένα δέκατο των γονιδίων προέρχονται από τον σκύλο και το ένα τέταρτο από τον λύκο, κατά μέσο όρο.

Ο συνδυασμός αυτός προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, επισημαίνει ο Κέις. Με βάρος που φτάνει τα 25 κιλά, ο «κολύκος» είναι δύο φορές βαρύτερος από το κογιότ. Έχει μεγαλύτερα σαγόνια και τρέχει ταχύτερα, και μπορεί να σκοτώνει ακόμα και σχετικά μεγάλα ζώα όπως τα ελάφια.

Το υβριδικό αρπακτικό έχει πλέον εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη βορειοανατολική περιοχή των ΗΠΑ, ακόμα και στον Καναδά, και απαντάται σε μεγάλες πόλεις όπως η Βοστόνη, η Ουάσινγκτον και η Νέα Υόρκη.

Ορισμένοι επιστήμονες υποψιάζονται ότι το σκυλίσιο DNA έκανε το υβριδικό κογιότ πιο ανεκτικό στο θόρυβο και την ανθρώπινη παρουσία και πιθανώς επέκτεινε τις διατροφικές του προτιμήσεις -ο «κολύκος» τρώει ακόμα και λαχανικά, αν και δεν διστάζει να επιτεθεί σε μικρά ζώα και να τρώει γάτες ολόκληρες.

Το κατά πόσο το υβριδικό πλάσμα πρέπει να αναγνωριστεί ως νέο είδος παραμένει αμφιλεγόμενο. Ο σκύλος προήλθε από την εξημέρωση του λύκου και κατατάσσεται σήμερα στο ίδιο είδος, Canis lupus, ενώ το κογιότ στο ξεχωριστό είδος Canis latrans.

Ο Τζόναθαν Γουέι της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Πάρκων υποστηρίζει σε μελέτη που ετοιμάζει ότι οι μορφολογικές και γενετικές ιδιαιτερότητες αυτού του ζώου δικαιολογούν την αναγνώρισή του ως νέου είδους.

Πολλοί όμως θα διαφωνήσουν. Σύμφωνα με έναν γενικό ορισμό, δύο ζώα ανήκουν σε διαφορετικά είδη όταν δεν μπορούν να διασταυρωθούν και να δώσουν γόνιμους απογόνους. Με βάση αυτή τη λογική το άλογο θεωρείται ξεχωριστό είδος από τον γάιδαρο, αφού τα μουλάρια που προκύπτουν από τη διασταύρωσή τους είναι συνήθως στείρα.

Αυτό προφανώς δεν ισχύει στην περίπτωση του «κολύκου», που μπορεί να διασταυρώνεται ελεύθερα τόσο με λύκους όσο και με σκύλους και προφανώς δίνει γόνιμους απογόνους. Με βάση την ίδια λογική, όμως, ο λύκος και το κογιότ δεν θα έπρεπε να θεωρούνται ξεχωριστά είδη.

Η αλήθεια είναι ότι ο όρος «είδος» είναι μια ανθρώπινη επινόηση, και συχνά δεν αρκεί για να περιγράψει με ακρίβεια παραξενιές της εξέλιξης όπως ο «κολύκος».

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΔΟΛ

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"